Romana Tomc: Odnos do obsodbe totalitarnih režimov pokaže, kakšni ljudje smo

Datum:

Čeprav se v politiki rado omenja, kako je Slovenija članica EU, saj z evropskimi državami deli skupna načela in vrednote, kot so demokracija, svoboda, enakost in pravna država, spodbujanje miru in stabilnosti, pa delovanje v praksi kaže, da temu le ni tako. 23. avgusta, torej na dan, ko smo obeleževali vseevropski dan spomina na žrtve totalitarizmov, aktualna vlada namreč ni bila zmožna obsoditi tudi grozot komunizma, ampak le nacizem in fašizem. “Nerazumljivo in dvolično je, da se vodilni slovenski politiki levice na eni strani zavzemajo za žrtve vojn in režimov, ki po različnih koncih sveta divjajo še danes, na drugi strani pa žrtvam komunističnega režima v Sloveniji ne priznavajo niti dneva spomina,” je kritična evropska poslanka Romana Tomc. 

                   

S položitvijo vencev in sveto mašo so v sredo počastili žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. “Kako pomembno je ohranjati spomin na preteklost, je v Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, 2. aprila 2009, poudaril tudi Evropski parlament,” je ob tem spomnila evropska poslanka Romana Tomc.

Foto: FB Romana Tomc

“Brez resnice in spomina ni sprave,” je stališče, ki ga zagovarja Evropski parlament. Kot je zapisano v Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, se žrtev ne ločuje, saj ni pomembno, kateri režim je bil tisti, ki jih je iz kakršnega koli razloga prikrajšal za svobodo, jih mučil ali ubijal. Tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je po besedah Tomčeve sprejela Vilensko izjavo, s čimer je bil 23. avgust podprt kot mednarodni spominski dan, članice pa so bile ob tej priložnosti pozvane, da naj prispevajo k ozaveščanju glede totalitarnih režimov.

8. avgusta 2012 je vlada na dopisni seji sprejela dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, slovenski parlament pa omenjene resolucije do sedaj še ni uspel ratificirati. Oktobra 2009 se je ta namreč z njo le seznanil.

Foto: FB Romana Tomc
Foto: Facebook Romana Tomc

Gorje totalitarizmov se ne sme nikoli ponoviti
Evropska poslanka je prepričana, da se gorje totalitarizmov ne sme nikoli ponoviti. “Na to je treba vedno znova opozarjati, četudi se marsikomu to zdi le pogrevanje preteklosti,” je izpostavila in dodala, da je naraščanje pozivov k poveličevanju totalitarnih simbolov in oseb v Sloveniji v zadnjem času zaskrbljujoče, simboli, kot je rdeča zvezda, in obsežni napisi z imeni totalitarnih diktatorjev so namreč v javnosti vse bolj pogosti.

“Odnos do obsodbe totalitarnih režimov pokaže, kakšni ljudje smo. Nerazumljivo in dvolično je, da se vodilni slovenski politiki levice na eni strani zavzemajo za žrtve vojn in režimov, ki po različnih koncih sveta divjajo še danes, na drugi strani pa žrtvam komunističnega režima v Sloveniji ne priznavajo niti dneva spomina,” poudarja Tomčeva in dodaja, da enakopravna obsodba totalitarizmov predstavlja korak k izgradnji miru in sprave med družbami in narodi, ki so bili prizadeti in pomemben gradnik pri preprečevanju relativizacije okrutnih dejanj ter ohranjanju zgodovinske resnice.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...

Zelenski: “Mirovnega vrha bi se morala udeležiti tudi Rusija”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v okviru priprave drugega...