Rudolf Maister se je z vsem srcem odzval klicu domovine: Pridružilo se mu je nekaj tisoč mož, ki so bili pripravljeni za ohranitev slovenskih meja plačati tudi najvišjo ceno

Datum:

V nedeljo, 29.marca, pred 146-leti se je rodil eden največjih Slovencev in domoljubov Rudolf Maister. V zgodovino se je zapisal kot ustanovitelj in prvi general redne slovenske vojske. General Rudolf Maister – Vojanov je bil človek, brez katerega danes Štajerska in Prekmurje verjetno ne bi bila slovenska. “Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.” S temi besedami, kakor tudi dejanji, je postal sinonim za narodno zavednost in pripadnost slovenskemu narodu.

                   

Z državnim praznikom se tako simbolno spominjamo na domoljubno dejanje generala Rudolfa Maistra, torej v spomin na dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ko je tedanji mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k Republiki nemški Avstriji. S tem se nikakor ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4.000 vojaki in 200 častniki. V noči na 23. november 1918 je ta pod poveljstvom Maistra razorožila zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev in osvobodila Maribor.

Maister in njegovi soborci so novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in s tem onemogočili, da bila Maribor in štajersko Podravje priključena Nemški Avstriji. Po razglasitvi priključitve Maribora in okolice k Avstriji konec oktobra 1918 je takrat še major Rudolf Maister protestiral z drznimi besedami: “Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!”

Foto: Wikipedia

Rudolf Maister je bil človek dejanj
Rudolf Maister je bil človek dejanj in globoke narodne zavednosti ter neizmernega poguma. Njegovemu pozivu za bran domovine se je leta 1918 odzvalo nekaj tisoč mož, ki so bili pripravljeni za ohranitev slovenskih meja plačati tudi najvišjo ceno. Z odločno vojaško akcijo pa so skupaj z generalom omogočili, da so Maribor, Spodnja Štajerska in del Koroške za vedno ostali del slovenskega narodnega ozemlja.

Foto: STA

Razorožitev nemške garde v Mariboru je bilo dejanje poguma, hrabrosti in globokega domoljubja in bo v zgodovino slovenstva zapisano kot prelomno dejanje. General Maister v težkih in usodnih trenutkih ni okleval, ampak se je z vsem srcem odzval klicu domovine. V nedeljo smo se torej spominjali rojstva človeka, ki ni bil general zgolj po činu, ampak tudi po srcu. Naj bodo Maistrov duh, odločnost, narodna zavednost in pogum tudi v aktualnih razmerah tista luč, ki nas bo vodila skozi krizo.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...