Rusi v paniki – s tem orožjem so Ukrajinci spremenili pravila igre v vojni

Datum:

Ameriško orožje pomembno krepi ukrajinsko bojno pripravljenost. Ukrajina je sporočila, da je njena vojska uporabila raketne sisteme HIMARS, ki so jih dobavile ZDA, za uničenje 50 ruskih skladišč streliva. 

                   

Strokovnjaki ravno zahodnemu orožju, vključno s HIMARS-om, pripisujejo zasluge, da se Ukrajina že šesti mesec zapored uspešno zoperstavlja veliko večji ruski vojski.

Kot poroča Reuters, je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov v ponedeljek na nacionalni televiziji dejal, da imajo HIMARS ali topniški raketni sistemi visoke mobilnosti vse večji vpliv na odpor njegove države proti Rusom.

Cilje lahko uničujejo z razdalje 70 kilometrov
HIMARS preseka njihove logistične verige in jim odvzame sposobnost vodenja aktivnih bojev in pokrivanja naših oboroženih sil z močnim raketiranjem,” je dejal. Ukrajina je nedavno uporabila raketne sisteme visoke mobilnosti, ki so jih dobavile ZDA za uničenje 50 ruskih skladišč streliva. Dodal je, da je Ukrajina izvedla “natančne” napade na več mostov, pri čemer je mislil na rečne prehode v Hersonu, regiji, ki jo zasedajo Rusi.

Raketni sistem sestavljajo natančne rakete bližnjega in velikega dosega. Uporabiti jih je mogoče v vsakem vremenu in predstavljajo hitro povečanje bojne učinkovitosti, so sporočili iz ZDA. Doseg raket je do 70 kilometrov.

Učinkovito orožje spremenilo pravila igre v Ukrajini
Obrambni minister Lloyd Austin je prejšnjo sredo objavil, da so ZDA v Ukrajino poslale še štiri sisteme HIMARS. Ukrajinska vlada je medtem pohvalila učinkovitost sistema. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v soboto dejal, da je orožje pomagalo “pospešiti osvoboditev” Ukrajine.

Ameriški vojaški strokovnjaki so opozorili tudi na pomen ukrajinske uporabe HIMARS. Upokojeni generalpodpolkovnik Mark Hertling, nekdanji poveljnik evropskega kontingenta ameriške vojske, je v soboto tvitnil o pomenu HIMARS za Ukrajino. “Kar zadeva HIMARS – z manj naboji, večjim dosegom, natančnostjo – to spremeni celotna pravila igre,” je zapisal.

Medtem ruske vojaške izgube še naprej strmo naraščajo. Višji ameriški uradnik je prejšnji teden povedal novinarjem, da je Ukrajina uporabila HIMARS za uničenje več kot 100 pomembnih ruskih ciljev.

Sergej Haidai, guverner ukrajinske regije Lugansk, je v začetku tega meseca za Newsweek povedal, da so Rusi v paniki, vse odkar so ZDA začele Ukrajini dobavljati raketni sistem HIMARS.

Andrej Žitnik

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...