Rusija bo razpadla kot Sovjetska zveza: V to je prepričan visoki ameriški general

Datum:

Upokojeni visoki ameriški general Ben Hodges je prepričan, da smo priča začetku konca Ruske federacije v sedanji obliki. Opozarja, da moramo biti na to pripravljeni, saj tudi na razpada Sovjetske zveze nismo predvideli. 

Mislim, da bi morali vojni cilji Združenih držav vključevati de-imperializacijo Rusije. Kot je danes videti, se mi zdi, da gledamo konec Ruske federacije. Na to moramo biti pripravljeni … Na razpad Sovjetske zveze nismo bili pripravljeni,” je na socialnih medijih zapisal upokojeni general.

Preberite še: Rusiji lahko do konca leta zmanjka municije

Hodges je izjavo podal v odzivu na mnenje nekdanjega ameriškega ambasadorja pri NATU Kurta Volknerja, ki je dejal, da se ruske imperialistične vojne niso začele v Ukrajini, temveč je do njih prišlo že prej v Gruziji, kjer so še vedno prisotni.

Hodges se ponaša s skoraj 40-letno kariero v ameriških oboroženih silah. V preteklosti je zasedal vodilne pozicije v času vojaških operacij v Iraku in Afganistanu. Med leti 2014–2017 pa je bil vodja ameriških sil v Evropi. Svojo kariero je zaključil leta 2018. Trenutno je zaposlen kot analitik možganskega hrusta Center za analizo evropskih politik (CEPA). 

Zemljevid prikazuje razliko v velikosti med Rusijo in Sovjetska zvezo, ki je pred razpadom leta 1989 vključevala tudi bele površine. (Foto: wikimedia commons)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...