Rusija je na tisoče ukrajinskih otrok namestila v prevzgojna taborišča

Datum:

V obsežni mreži taborišč, ki jih upravlja zvezna vlada v Rusiji, je bilo zaprtih najmanj 6 tisoč otrok iz od vojne opustošene Ukrajine, je razkrila študija Humanitarnega raziskovalnega laboratorija (HRL) univerze Yale. Odkrili so vsaj 43 takih objektov in njihovih lokacij. “Politična prevzgoja”, prizadevanje, da bi bili otroci v svojih osebnih in političnih pogledih navidezno bolj naklonjeni Rusiji,  naj bi bila med glavnimi nameni te mreže. 

Rusija je na tisoče ukrajinskih otrok namestila v taborišča, kjer so podvrženi ruski propagandi in prisilni posvojitvi ruskih družin, pri čemer so nekateri celo na vojaškem usposabljanju, ugotavlja poročilo univerze Yale, ki ga podpira ameriška vlada. Kampanja krši Ženevske konvencije in bi lahko pomenila vojne zločine, zločine proti človečnosti in morda genocid, so povedali raziskovalci iz Laboratorija za humanitarne raziskave Yale School of Public Health. Vključuje otroke od 4 mesecev do 17 let.

Medtem ko bi lahko potrdili, da je bilo v tabore poslanih vsaj 6 tisoč otrok, raziskovalci menijo, da je število verjetno bistveno večje, je novinarjem v torkovem telefonskem sestanku povedal Nathaniel Raymond, raziskovalec z univerze Yale. “Zdi se, da je glavni namen taborišč politična prevzgoja,” je pojasnil. Poročilo ugotavlja, da so bili otroci v številnih primerih poslani v taborišča iz zasedenih delov Ukrajine vključno z Zaporožjem, Harkovom, Hersonom, Doneckom in Luganskom. V dveh vojaških taboriščih v Čečeniji in na rusko okupiranem Krimu so otroke učili, kako “ravnati z vojaško opremo, voziti tovornjake in se učiti strelnega orožja”, so povedali raziskovalci.

Uničujoče posledice Putinove vojne na ukrajinske otroke bodo čutile še generacije
Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA je v izjavi za javnost zapisalo, da je nezakonita premestitev in deportacija zaščitenih oseb huda kršitev Četrte ženevske konvencije o zaščiti civilistov in vojni zločin. To, da gre za transferje in deportacije otrok, je brezvestno po vseh standardih. Rusija mora takoj ustaviti prisilne premestitve in deportacije ter otroke vrniti njihovim družinam ali zakonitim skrbnikom. Rusija mora zagotoviti registracijske sezname preseljenih in deportiranih otrok iz Ukrajine in zunanjim neodvisnim opazovalcem omogočiti dostop do sorodnih objektov na območjih Ukrajine, ki jih zaseda Rusija, in znotraj same Rusije. Med drugim so tudi zapisali, da vse več dokazov o dejanjih Rusije razkriva namene Kremlja, da zanika in zatre ukrajinsko identiteto, zgodovino in kulturo. Uničujoče posledice Putinove vojne na ukrajinske otroke bodo čutile še generacije. Združene države bodo podpirale Ukrajino in zahtevale odgovornost za grozljive zlorabe Rusije, dokler bo potrebno.

Foto: epa

Nekatere ukrajinske sirote so bile sčasoma posvojene ali nameščene v ruske rejniške družine, vendar poročilo pravi, da niso vsi ti otroci tehnično sirote – nekateri preprosto prihajajo iz družin, ki so bile “v težkih okoliščinah”. Rusija je svoj program posvojitev predstavila kot humanitarno pomoč zapuščenim otrokom. Raziskovalci so povedali, da je veliko staršev pod prisilo privolilo v odvzem njihovih otrok, pri čemer so nekateri želeli svoje ljubljene spraviti z vojnega območja ali so želeli, da jih primerno nahranijo. Nekatere otroke so vrnili staršem, drugi pa niso mogli komunicirati s starši ali pa jim je bil prepovedan odhod domov. Po podatkih ukrajinskih oblasti je bilo z ozemlja države v Rusijo deportiranih več kot 14.700 otrok, a v Kijevu opozarjajo, da ta številka odraža zgolj dokumentirane primere.

Prevoz otrok se je začel, preden je Moskva februarja lani začela obsežno invazijo. “Ti prvi prevozi otrok v začetku februarja 2022 so vključevali skupino 500 domnevnih sirot, ki jih je Rusija ‘evakuirala’ iz Donecke oblasti,” navaja poročilo. Ta prizadevanja so bila povezana z očitno grožnjo ofenzive ukrajinskih oboroženih sil v regijah Ljudske republike Doneck (DPR) in Ljudske republike Lugansk (LPR), kjer prevladujejo uporniki. Otroci naj bi zadnje leto bivali v objektih, ki so v državni lasti. Razdeljeni v štiri kategorije, otroci, ki veljajo za sirote, tisti, ki so bili pred začetkom vojne pod oskrbo ukrajinskih državnih institucij, katerih skrbništvo je med konfliktom nejasno, in tisti, ki imajo jasno družinsko skrbništvo, so v teh ustanovah. Medtem ko so bili tisti, ki imajo jasno skrbništvo, tarča “prevzgoje”, so bili otroci – ki so veljali za sirote – tarča za deportacijo na rusko ozemlje ali v posvojitev ali rejništvo, trdi študija. Vsaj 32 (78 odstotkov) taborišč, ki jih je identificiral Yale HRL, se zdi vključenih v sistematična prizadevanja za prevzgojo, ki otroke iz Ukrajine izpostavlja akademski, kulturni, patriotski in/ali vojaški vzgoji, osredotočeni na Rusijo. Več taborišč, ki jih podpira Ruska federacija, se oglašujejo kot ‘integracijski programi’ z očitnim ciljem vključitve otrok iz Ukrajine v vizijo ruske vlade o nacionalni kulturi, zgodovini in družbi, še poudarja. V 10 odstotkih teh taborišč naj bi bila vrnitev otrok v Ukrajino odložena. Nekateri starši so poročali, da niso mogli dobiti informacij o svojih otrocih.

Raziskava univerze Yale poudarja, da je na desetine zveznih, regionalnih in lokalnih osebnosti neposredno vključenih v delovanje in politično upravičevanje programa. Med razlogi za prevoz je bila navedena tudi zdravstvena oskrba otrok v vojni razdejani državi. “Podeljevanje (ukrajinskim otrokom ruskega) državljanstva ali posvojitev je v nasprotju s temeljnimi načeli zaščite otrok v vojni. To je nekaj, kar se dogaja v Rusiji in se ne sme zgoditi,” je dejal Filippo Grande, visoki komisar ZN za begunce. To vprašanje so lani izpostavili predstavniki Združenih narodov. Junija je nekdanja visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet Varnostnemu svetu sporočila, da Urad visokega komisarja za človekove pravice (OHCHR) preiskuje domnevne načrte za prisilno deportacijo ukrajinskih otrok v Rusijo, za katere se ne zdi, da vključuje korake za združitev družine.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...