Rusija napadla 40 mest, Ukrajinci nujno potrebujejo pomoč v orožju!

Datum:

Ruske sile so po navedbah Kijeva napadle več kot 40 mest v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, pri čemer je umrlo pet civilistov. V srditi ofenzivi ruske sile še naprej skušajo obkoliti Severodoneck in Lisičansk, poročajo tuje tiskovne agencije. “Potrebujemo pomoč naših partnerjev, zlasti orožje,” je Zelenski ponovil pozive Zahodu. 

                   

V nekaterih delih vzhodne Ukrajine je “sovražnik očitno v prednosti glede opreme in števila vojakov“, a se ukrajinske sile upirajo izjemno nasilni ofenzivi, je v sredo zvečer v videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Potrebujemo pomoč naših partnerjev, zlasti orožje,” je Zelenski ponovil pozive Zahodu. Po njegovih besedah svet ni bil pripravljen na “ukrajinsko hrabrost“, mednarodno skupnost pa je okrcal, da preveč pozornosti namenja interesom Rusije in premalo interesom Ukrajine.

Posebej se je obregnil ob nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Henryja Kissingerja, ki je namignil, da bi Ukrajina za končanje vojne morda morala žrtvovati del ozemlja, poroča AFP. Kissinger je namreč udeležencem Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal, da bi bila idealna vrnitev v “status quo” pred rusko invazijo 24. februarja.

Napadenih kar 40 mest v Donecku in Lugansku
Ruske sile, ki si prizadevajo prevzeti popoln nadzor nad regijama Doneck in Lugansk, medtem še naprej vodijo srdito ofenzivo na vzhodu Ukrajine. “Okupatorji so obstreljevali več kot 40 mest v regijah Doneck in Lugansk ter uničili ali poškodovali 47 civilnih objektov, vključno z 38 hišami in šolo. Zaradi tega obstreljevanja je umrlo pet civilistov, 12 pa jih je bilo ranjenih,” je po poročanju BBC sporočila ukrajinska vojska.

Foto: epa

Ruske sile se vse bolj približujejo mestu Severodoneck, kjer je pred vojno živelo približno 100 tisoč ljudi. V sredo je guverner regije Sergij Gajdaj dejal, da so ruske enote napredovale tako blizu mesta, da lahko nanj streljajo z minometi, poroča STA. Po njegovih besedah je mesto “preprosto uničeno“.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...