Ruski bogataš ponuja milijon dolarjev za Putinovo glavo

Datum:

Ruski milijonar in izvršni direktor Alex Konanjkin je v ponedeljek najavil, da ponuja  milijon dolarjev za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Podobno, kot je danes dejal britanski premier Boris Johnson, je Putina tudi Konanjkin označil za vojnega zločinca po mednarodnih zakonih. “Obljubim, da bom plačal en milijon dolarjev uradniku, ki bo izpolnil svojo ustavno dolžnost, da aretira Putina kot vojnega zločinca po ruski in mednarodni zakonodaji,” je zapisal.

V svoji objavi na osebnem Facebookovem računu je finančni in gradbeni mogotec Aleks Konanjkin dejal, da bo plačal en milijon dolarjev tistemu uradniku ali uradnikom, ki jim bo uspelo aretirati Putina zaradi njegove invazije v Ukrajini. “Obljubim, da bom plačal en milijon dolarjev uradniku, ki bo izpolnil svojo ustavno dolžnost, da aretira Putina kot vojnega zločinca po ruski in mednarodni zakonodaji,” je zapisal.

Konanjkin to dejanje vidi kot moralno dolžnost, s katero bi pripomogel k umiku ruskih sil iz Ukrajine. “Še naprej bom pomagal Ukrajini pri njenih junaških dejanjih in prizadevanjih, da se upira Putinovim enotam,” je pojasnil in dodal, da Putina ne sprejema kot ruskega voditelja, saj je slednji svoj položaj dobil šele, ko je “ubil svoje nasprotnike” in razstrelil stanovanjsko hišo v Moskvi, poroča International Business Times.

 

Foto: Facebook

Izjava finančnega mogotca se nanaša na uničujočo eksplozijo devetnadstropne stanovanjske hiše na Gurjanovi ulici 9. septembra 1999. Med detonacijo je umrlo 40 ljudi, 152 pa jih je bilo ranjenih. Putin je takrat kot predsednik vlade obljubil, da bo odkril krivca, kar mu je povečalo priljubljenost. Jurij Fedorov je v enem izmed člankov celo trdil, da Putin ne bi imel možnosti za zmago, če se ta tragedija ne bi zgodila.

Konanjkin je pred 30 leti zbežal iz Rusije
Konanjkin je bil eden najbogatejših oligarhov v Rusiji, preden je pobegnil iz države leta 1992. Pobegnil je po poskusu ugrabitve nekdanjih pokvarjenih agentov KGB, ki so domnevno želeli ukrasti njegovo podjetje. Preselil se je v ZDA, kjer zdaj vodi več korporacij vključno s skupino KMG. Bil je tudi glasen kritik ruske korupcije.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so bili v ponedeljek, 8. aprila 2024,...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...