Ruski vrh bi rad ustregel islamskim skrajnežem, ki vojno v Ukrajini imenujejo kar “džihad”

Datum:

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je v svoji zadnji oceni dejal, da ruski uradniki vedno bolj poskušajo retorično uskladiti rusko vojno v Ukrajini z verskimi koncepti, ki so navidezno blizu tako kristjanom kot muslimanom. Strokovnjaki ugotavljajo, da to počno verjetno zato, da bi ustregli verskim manjšinskim skupinam v ruskih oboroženih silah.

                   

Pomočnik sekretarja ruskega varnostnega sveta Aleksej Pavlov je razširil izjavo, ki jo je 25. oktobra izrekel vodja Čečenske republike Ramzan Kadirov, ko je dejal, da bi moral biti cilj vojne v Ukrajini “popolna desatanizacija”. Pavlov je trdil, da ukrajinsko družbo vodijo “fanatiki”, ki želijo opustiti vrednote ruske pravoslavne cerkve, islama in judovstva. Kadirov je tudi izjavil, da je vojna proti Ukrajini zdaj džihad proti ukrajinskemu “satanizmu”.

Te izjave morda odražajo željo po odvrnitvi nestrinjanja med verskimi manjšinskimi skupinami v ruski vojski, je dejal ISW. “Sklicevanje na vojno na verski, a ne odkrito krščanski podlagi je verjetno poskus preseči verske delitve in postaviti informacijske pogoje za nadaljnje novačenje etničnih in verskih manjšin za boj v Ukrajini.”

Kadirovci v Ukrajini bijejo džihad
Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je sicer retorično vojno približal besednjaku Islamske države. Okupacijo Ukrajine je označil kar za ruski “džihad” proti prozahodni Ukrajini. “Naše ozemlje ni Zaporožje, ne Herson. Naše ozemlje je Odesa, Kijev, Harkov. Vsaka regija in Ukrajina kot celota je naše rusko ozemlje,” je dejal Kadirov v video sporočilu v aplikaciji Telegram. Kadirov, pomemben zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je očitno namigoval, da so bile enote pod njegovim nadzorom pripravljene na ofenzivo kljub napredovanju ukrajinskih sil, s čimer bi si povrnile severovzhodna in južna ozemlja, ki so bila v osemmesečni kampanji prepuščena ruskim enotam.

Vodja Čečenov Ramzan Kadirov. (Foto: epa)

“Dajem vam besedo: napadli jih bomo vsak dan. Teh šajtanov [zlih duhov v islamu] ne bomo vzeli v ujetništvo. Zažgali jih bomo. Nikjer se ne bomo ustavili,” je dejal Kadirov. “To je velik džihad, v katerem bi morali sodelovati vsi,” je dejal.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...