S covidom okuženi češki predsednik Zeman podelil mandat za sestavo vlade Petru Fialu prek zaščitne škatle

Datum:

Češki predsednik Miloš Zeman je v nedeljo tudi uradno potrdil Petra Fiala za novega češkega premierja. Slovesnost so zaradi pozitivnega testa na sars-cov-2 češkega predsednika prilagodili strogim zdravstvenim protokolom, zaradi česar je bila v dvorani nameščena velika škatla iz pleksi stekla in lesa, za katero je v vozičku sedel Zeman.

Češki predsednik Miloš Zeman je vse od četrtka, 25. novembra 2021, ko je dobil pozitiven izvid na test za sars-cov-2, v samoizolaciji. Pred tem se je več kot šest tednov mudil v bolnišnici zaradi zdravstvenih težav, ki so nastopile dan po zadnjih parlamentarnih volitvah. Razloga, zakaj je bila potrebna tako dolga hospitalizacija, javnost po poročanju RT ni izvedela. Spletna stran Prague Morning naj bi pridobila izjave zdravnikov, ki so trdili, da so Zemana zdravili zaradi težav z jetri, kar niti ne preseneča glede na Zemanovo veliko ljubezen do pijače.

Češki predsednik je sicer zaradi diabetične nevropatije te dni na vozičku, ravno tako pa trpi za izgubo sluha. Po uradnih informacijah je Zeman okužbo na covid-19 staknil navkljub dejstvu, da je bil cepljen s tremi dozami.

“Predsednik Miloš Zeman me je imenoval za premierja,” je prek Twitterja sporočil Petr Fiala in ob fotografiji iz poletne rezidence češkega predsednika zapisal, da so “spremembe znotraj dosega”. Zeman je Fialu zaželel vso srečo in obljubil, da se bo v ponedeljek, 29. novembra 2021, začel sestajati s kandidati za ministre.

V javnosti negotovost
Do imenovanja nove vlade naj bi po pričakovanjih Čehov prišlo nekje v sredini decembra. Fialova koalicija, ki jo sestavljajo Pirati, stranka županov in Fialova liberalno-konservativna Državljanska demokratična stranka (ODS), bo v novi sestavi češkega parlamenta imela skupno 108 od 200 poslanskih mest.

Orban in Babiš na varovani madžarski južni meji. (Foto: epa)

Vseeno je javnost pričakovala, da bo Zeman mandat za sestavo vlade najprej podelil relativnemu zmagovalcu parlamentarnih volitve, tj. stranki ANO 2011 donedavnega premierja Andreja Babiša. Ta je osvojila 72 mest v parlamentu, medtem ko jih je ODS 71. Je pa zato ODS v primerjavi z ANO v skupnem izkupičku prejela 0,7 odstotka več glasov.

Zaradi strogih ukrepov na Češkem glede zaviranja širitve okužbe s sars-cov-2 so morali za potrebe ceremonije v predsedniški palači razmišljati zunaj okvirjev. Za ta namen so za predsednika Zemana, ki mora še dober teden preživeti v samoizolaciji, zgradili škatlo iz pleksi stekla, ki je omogočala, da je videl Fiala, a ni nikoli prišel z njim v neposreden stik.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...