Prelomili so obljubo: Obrtniki in podjetniki razočarani, sekretarja niso dobili!

Datum:

Malo gospodarstvo s 117 tisoč poslovnimi subjekti in 352 tisoč zaposlenimi je razočarano, saj so nekatere politične stranke prelomile svojo obljubo, da bodo obrtniki in podjetniki končno dobili državnega sekretarja. “Dovolj imamo praznih obljub,” so bili soglasni govorci na današnji novinarski konferenci na sedežu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.  

                   

V Sloveniji imamo trenutno 37 državnih sekretarjev. “Če vemo, da je v malem gospodarstvu 117 tisoč poslovnih subjektov, ki zaposlujejo 352 tisoč oseb, potem si resnično zaslužimo svojega predstavnika v vladi. Zakaj je torej tako težko ugoditi naši želji, da tudi malo gospodarstvo dobi svojega predstavnika, ki bi se ukvarjal zgolj z reševanjem naših problemov?” se je spraševal predsednik OZS Branko Meh.

Neverjetna lahkotnost prelomljenih obljub
Na Forumu obrti in podjetništva maja lani so vse politične stranke z izjemo Levice obljubile, da bodo obrtniki in podjetniki dobili državnega sekretarja. Na seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo sredi februarja pa je večina članov odbora, poslancev državnega zbora, glasovala proti državnemu sekretarju za malo gospodarstvo. Poslanci državnega zbora se bodo sicer že ta četrtek seznanili s predlogom zakona o spremembi zakona o državni upravi, ki predvideva državnega sekretarja za malo gospodarstvo. “Danes smo priča temu, da politiki zelo z lahkoto prelomijo dane obljube. Apeliram na poslance, da koalicijski poslanci ponovno vložijo predlog samo za državnega sekretarja za malo gospodarstvo. Sedaj imajo možnost, da to naredijo in pokažejo, da znajo držati besedo. Obrtniki in podjetniki imamo dovolj tega, da politika cepi svoja nesoglasja na naših ramenih,” je bil oster Meh, ki ocenjuje, da državnega sekretarja niso potrdili, ker je bil na mizi istočasno predlog za šest različnih državnih sekretarjev. To je na seji odbora javno priznal tudi predsednik odbora Zvonko Černač.

Odpravljali bi administrativne ovire in reševali probleme obrtnikov in podjetnikov
Slovensko gospodarstvo sloni na obrti in malem podjetništvu. Direktor OZS Danijel Lamperger pojasnjuje: “Ne gre za kritiko dela ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, ampak glede na to, da nas je veliko, menimo, da potrebujemo človeka, ki bi skrbel samo za ta del gospodarstva. Poleg tega bi taka oseba lahko skrbela za tesno vez z ministrom in tudi odpirala vrata na drugih ministrstvih. Na ta način bi lahko bolj učinkovito odpravljali administrativne ovire, problemi obrtnikov in podjetnikov pa bi se hitreje reševali.” Lamperger je še dodal, da je podporno okolje za podjetništvo dokaj neurejeno in potrebuje več reda, kar bi po njegovi oceni lahko uredil državni sekretar za malo gospodarstvo.

Obrtnik Jernej Dolinar ima podjetje s 15 zaposlenimi. “Mali obrtniki pričakujemo, da bi dobili človeka, ki bi prihajal iz obrtniških vrst, ki bi poznal to področje. Imamo namreč veliko težav, ki bi jih z državnim sekretarjem učinkoviteje reševali. Ker bi nam pomagal reševati težave, bi bilo več narejenega, in mislim, da bi tudi več denarja prišlo v državni proračun. V naših zahtevah so nanizani problemi, ki nas tarejo. Mnogo med njimi je takih, ki terjajo za uresničitev samo malo volje in bi nam bilo lažje. Prepričani smo, da bi nam državni sekretar na tem področju zelo pomagal,” je zaključil Dolinar.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...