Scenarij domače gradbene mafije za Karavanke

Datum:

Ekskluzivno razkrivamo scenarij domače gradbene mafije, kako se namerava dogovorno in po vnaprej predvidenih (pravnih in političnih) korakih znebiti turškega ponudnika Cengiz in zagotoviti, da posel dobi kralj aneksov Kolektor.

Dogovor domače gradbene mafije je nastal med tremi ponudniki, pri čemer pri Kolektorju poleg krovnega podjetja od domačih ponudnikov sodeluje še Riko (oba temelja Foruma 21), sledita Gorenjska gradbena družba in sarajevski Euro-Asfalt. Slednjega prištevamo med domačo gradbeno mafijo najmanj zaradi tesnih povezav s prvim med slovenskimi župani – Zoranom Jankovićem – ali s tistim županom, ki mu osebni dohodek, ta znaša manj kot 3 tisoč evrov neto, koristi izključno za pokrivanje njegovega neverjetnega bančnega limita – kar 300 tisoč evrov, kar pomeni rekord fizične osebe v Sloveniji. Zakaj si ga zasluži, navadni državljani ne bomo nikoli izvedeli.

Razpisna dokumentacija 8 dni pri Bratuškovi
A vrnimo se h graditvi druge cevi karavanškega predora in nadaljevanju postopka naročnika, Družbe za avtoceste RS (Dars). Kot smo že 10. junija razkrili, je razpisna dokumentacija za nadaljevanje postopka za izbor izvajalca druge cevi predora Karavanke kar osem dni bivakirala na ministrstvu za infrastrukturo (MZI). Rezultat: “Bistvenih vsebinskih pripomb oz. priporočil na dokumentacijo ni bilo”. Osem dni za tovrstno ugotovitev bi morda še razumeli pri postopku javnega naročila, ki bi se začel recimo v letu 2019, ne pa, kot je v primeru javnega naročila za Karavanke, v decembru 2017. Ja, prav ste prebrali − 2017. Zato je osemdnevno zadrževanje dokumentacije evidentno norčevanje iz davkoplačevalcev, ki nas bo na koncu seveda tudi drago stalo, saj Avstrijci zamude na slovenski strani ne bodo plačevali iz lastnih žepov. Glede MZI samo še dodatna ugotovitev, da na naše izrecno vprašanje, da poimensko izvemo, kdo v kabinetu ministrice, vključno z ministrico, je imel dostop do razpisne dokumentacije, seveda nismo dobili odgovora. To je dovolj dobra osnova za našo ugotovitev, da je dokumentacija pravočasno romala k zainteresiranim domačim ponudnikom.

Foto: STA

Dogovor: Cengiz posla ne sme dobiti
Že uvodoma navedeni “veliki štirje” − Kolektor, Gorenjska gradbena družba in Euro-Asfalt z dodatkom Rika – so se dogovorili, da posla graditve druge cevi karavanškega predora v nobenem primeru ne more in ne sme dobiti turški velikan Cengiz. Spomnimo. Cengiz je edini samostojni prijavitelj, edini z lastnimi referencami in hkrati najnižji ponudnik s ceno, ki je tako rekoč identična ceni izvajalca na avstrijski strani, s še dodatno zavezo iz lanskega decembra, da bi ob pridobitvi pogodbe za izvedbo del do konca februarja 2019 zagotovil izvedbo v osnovnem terminskem roku in da za izvedbo del iz javnega naročila ne bi izdal enega samega samcatega aneksa. To je seveda za domačo gradbeno mafijo preveč in povsem neulovljivo, zato sta po seriji pravnih malverzacij, katerih rezultat je bil tudi odstop predsednika Državne revizijske komisije Boruta Smrdela, sledila krizni sestanek in skupni dogovor. V petek, 21. junija, naj bi tako vložili novo pravno mahinacijo, za katero računajo, da bo vnovič zavlačevala izvajanje postopka Darsa, sklicujoč se na izključitveni razlog (44. in 75. člen zakona o javnih naročilih – ZJN), kar so prav bizarno neuspešno poskušali že v prvem delu postopka javnega naročila. Medklic: Kolektor naj bi po nekaterih informacijah samo za pravne storitve odvetniške pisarne Aleksija Mužine – nekdanjega predsednika Državne revizijske komisije in avtorja zakona o javnih naročilih – odštel že več kot 250 tisoč evrov. Interes tudi pravnih zastopnikov za nadaljevanje pravnih mahinacij je tako razumljiv. Zdaj ali nikoli.

Ponudba Cengiza za domačo mafijo nedosegljiva
Ker je ponudba Cengiza za domačo mafijo povsem nedosegljiva in ker je vmes postalo jasno, tudi zaradi razkritja vpletenosti ministrice Alenke Bratušek v afero Ograje Kočevar, da ministrica ne more zagotoviti pridobitve posla, zaradi česar je že deležna povračilnih ukrepov v medijih v lasti domače gradbene mafije, je sedaj novi poskus izločitve Cengiza sanjska pot do končnega želenega rezultata – da posel dobi Kolektor. V prvem delu postopka izbora v letu 2018 je bil sicer dogovor med Kolektorjem in Gorenjsko gradbeno družbo, da bo posel dobila slednja; tako naj bi bilo dogovorjeno tudi z ustreznimi deležniki v Državni revizijski komisiji. Vendar nihče od vpletenih ni računal, da uprava Darsa ne bo podlegla posrednim in neposrednim pritiskom in predvsem, da bo Cengiz kot prvo podjetje v zgodovini udaril nazaj in ne samo odkorakal s sklonjeno glavo, kot so si zamislili domači veljaki. Imeli so dogovorjeno vse – podporo fakultete za gradbeništvo, kjer naj bi “strokovnjaki” zagotavljali, da za Cengizovo ceno predora ni mogoče graditi, podporo Gospodarske zbornice Slovenije in seveda podporo ključnih medijev. Vendar niti to ni zadostovalo. Uničujoči udarec prvotnemu scenariju je zadal Inštitut za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, iz katerega izhaja, da je bila odločitev Državne revizijske komisije o izločitvi ponudbe Cengiza iz prvega dela postopka – neupravičena; in seveda cena na avstrijski strani, ki je tako rekoč identična ponudbi Cengiza, kar je utišalo kvazi neodvisne “strokovnjake”.

Vloga češkega Metrostava
Za dodaten zaplet pri neuresničitvi prvotnega načrta, da posel dobi Gorenjska gradbena družba, je poskrbel češki Metrostav, konzorcijski partner GGD v prijavi za Karavanke, ki se je prav v času javnega naročila za Karavanke znašel sredi največje gradbeno-politične korupcijske afere. Njihov “paradni” projekt – predor Blanka – je seveda vse prej kot paradni. Predor Blanka bi moral Metrostav končati leta 2011 za 27 milijard kron, leta 2013 je bilo napovedano odprtje za leto 2014 in za tedanji strošek 37 milijard kron. Metrostav je moral celo trikrat plačati kazen zaradi – pozor (!) − sesutja predora! Predor Blanka je bil odprt šele konec leta 2014, pomanjkljivosti pa so odpravljali vse do leta 2016. Osnovni strošek projekta je bil 985 milijonov evrov, končni pa astronomskih 1,56 milijarde evrov. Poleg tega se je Metrostav znašel na sodišču še z obtožnico, da je podjetje s podkupnino več kot 30 milijonov (kron) zmagalo na dveh razpisih. Problemi Metrostava pa niso samo omenjeni, novi in novi primeri korupcije se jim “dogajajo” tako rekoč vsak mesec in postalo je jasno, da GGD in njen “partner” – odpadeta. Ali kot je javno izpostavil domači strokovnjak Emil Milan Pintar: “Korupcije imamo v Sloveniji že dovolj, ni nam je treba še uvažati” (Faktor, TV3).

Scenarij “velikih štirih”: Zamenjava na Darsu
Vendar to še zdaleč ni vse. Petkova vložitev pravnega postopka za izločitev Cengiza iz nadaljevanja postopka izbora izvajalca za Karavanke bo po scenariju “velikih štirih” tudi podlaga za že dolgo načrtovano rušitev in seveda politično menjavo nadzornega sveta Darsa, slednje pa seveda podlaga za končno rušenje domači gradbeni mafiji neposlušne uprave Darsa. Uprave torej, ki ena prvih v zgodovini te družbe dejansko želi izbrati najkvalitetnejšega in hkrati najugodnejšega izvajalca. Kazen za tovrstno držo v Sloveniji je – odstop in izbris za vse večne čase.

S kom se je Bratuškova srečala v Carigradu?
Scenarij velikih štirih se je pravzaprav že začel, vendar tokrat ne na državni televiziji niti v prijateljskem dnevnem časopisu, temveč s prispevkom spletnega medija (seveda v lasti države), kjer je avtor naslov in začetek vsebine namenil domnevnim sledenjem turškim državljanom v Sloveniji s strani Veleposlaništva Turčije, nadaljeval pa, kar tako – meni nič, tebi nič – o prijateljevanju Cengiza s turškim predsednikom Erdoganom. Da gre za izvajanje scenarija, je jasno najmanj zato, ker je prav konzorcijski partner Kolektorja in Rika še eno turško podjetje – Yapi Merkezi –, njegov direktor Mustafa Basar Arioglu pa celo častni konzul Slovenije v Turčiji. Tako ima Slovenija registriran generalni konzulat kar na naslovu ponudnika gradbenih storitev za graditev karavanškega predora. S častnim konzulom – in ne s podjetjem ali predstavnikom Cengiza – se je srečala Bratuškova ob obisku Carigrada in prav navedeni častni konzul je glavni vezni člen do političnih povezav v Turčiji.

Cengiz bo odgovoril odločno
Postavlja se seveda logično vprašanje, kako namerava na scenarij vseh scenarijev in torej bitko vseh (pravnih) bitk odgovoriti Cengiz. Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah – odločno. Kot smo izvedeli, bo znova ponudil domači gradbeni mafiji neulovljivo ceno izvedbe del, hkrati pa pripravlja še dodatna “presenečenja”, ki odločevalcev Darsa nikakor ne bodo mogla pustiti ravnodušnih. Vsekakor pa boj do zadnje kaplje krvi kjerkoli in kadarkoli. Če drugega ne, je v nečem domačim mafijcem uspelo – prebudili in izzvali so leva. In kot kaže, bomo jasno čutili njegovo rjovenje.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....