Scholz si je glede dobave tankov znova premislil!

Datum:

Tiskovni predstavnik nemške vlade zanika trditve zunanjega ministra Baerbocka, ki je dejal, da Nemčija ne bo “stala na poti” Poljski, da pošlje svoje Leoparde v Ukrajino. O tem bo moral razpravljati nemški zvezni varnostni svet.

Nemški kancler Olaf Scholz je ponovno zavrnil, da Nemčija ne bo nasprotovala dobavi tankov Ukrajini, rekoč, da bodo to zdaj razpravljali v Varnostnem svetu države, poroča Visehrad24. Kot smo že poročali, si za dostavo nemških Leopardov 2 Ukrajini prizadeva zlasti Poljska, ki te tanke poseduje, vendar pa za pošiljko Ukrajini potrebuje odobritev Berlina. Spomnimo: francoski predsednik Emmanuel Macron medtem ni izključil možnosti pošiljanja težkih tankov v Ukrajino.

Zadržanost Nemčije pri pošiljanju tankov temelji temelji na strahu in “coni udobja”, za katero so ZDA prepričane, da se mora končati. Ob tem se pojavlja vprašanje, kaj je ključni razlog za Poljsko podporo Ukrajini v orožju. Kot je dejal namestnik ministra za zunanje zadeve Paweł Jabłoński (poroča Rzeczpospolita), da ima Rusija zelo agresivne namere. V primeru, da se ji dopusti premoč nad Ukrajino in da ima ustrezne pogoje za napad denimo na Kijev, bo to zagotovo skušala realizirati.

Poljska bi svoje Leoparde 2, tanke nemške izdelave, dostavila Ukrajini, ki jih nujno potrebuje za zmago nad Rusijo. (Foto: Wikimedijina zbirka)

Prav zato je potrebno Ukrajini pomagati do boljše oborožitve, tudi nemških tankov. Prej bodo tanki v rokah Ukrajincev, bolj varna bo Poljska. Obstaja namreč riziko, da bo želela Rusija ponovno napasti tudi druga območja Ukrajine. Do dokazuje nenehna mobilizacija novih nabornikov, s čimer želi Rusija nadoknaditi določen tehnični primanjkljaj svoje vojske. Jabłoński je prav tako prepričan, da nemško zavlačevanje s tanki izvira iz določenih simpatij do Rusije.

Nemške simpatije do Rusije so podmazane z denarjem
Rusija je vrsto let vplivala na različna področja v Nemčiji tako na politiko kot tudi industrijo in posel. Prav tako je vplivala na javno mnenje. Simpatije je ustvarjala prek denarja, korupcije. Portal Euractiv pa navaja še druge razloge. Med drugim naj bi se v Berlinu bali, da bi v primeru prevelikih uspehov Ukrajine na bojišču in “potisnjenosti Rusije ob steno” slednja utegnila reagirati agresivno in nepredvidljivo. Na odlašanje Berlina verjetno vplivajo tudi razlogi, povezani z energetiko. Nemčija se prav tako boji resnega spora z Rusijo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali vlado vodi kar generalna sekretarka Svobode?!

V javnosti že dlje časa krožijo ugibanja o dejanski...

Tajkuni Alenke Bratušek lupijo Slovence – do kdaj še?

"Ona igra ključno vlogo. Če bi ona dala usmeritev,...

Bo nova tehnologija ustavila Sorosovo vplivanje na predsedniške volitve v ZDA?

AllSides Technologies, Inc., podjetje za tehnološke rešitve, ponuja rešitev...

V čem je razlika?

Že zelo zgodaj v mojem ne ravno kratkem življenju,...