SDS: Interpelacijo vlagamo, ker Stojmenova Duh svoje delo opravlja nevestno, netransparentno in nesmotrno

Datum:

Nakup računalnikov je po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca popolna šlamastika in fiasko, a namesto da bi ministrica doma reševala situacijo, je odšla v Davos. “Dlje kot bo ministrica na položaju, dlje se bo kazala rdeča nit te vlade, to pa je neodgovornost, netransparentnost in korupcija,” je prepričan poslanec, ki je na današnji novinarski konferenci spregovoril o vzrokih za interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

“Interpelacijo vlagamo, ker menimo, da Emilija Stojmenova Duh svoje delo opravlja nevestno, netransparentno in nesmotrno. Še več, sama ne prevzame odgovornosti, ampak jo prelaga na druge. Sklicuje se na ministrstvo za izobraževanje, ministrstvo za delo, javni sklad, posredno občine in celo šole. Navaja, da je nakup odgovoren, ker da ima za podlago sistemski zakon, ki naj bi vzpostavil mehanizem za razdeljevanje,” je na novinarski konferenci povedal Lisec.

Uvodoma je poslanec SDS spomnil, da smo lani dobili zakon s spodbujanju digitalne vključenosti in na podlagi tega zakona se je ministrica za digitalni prehod dr. Emilija Stojemenova Duh odločila za javno naročilo 13 tisoč prenosnih računalnikov v skupni vrednosti 6,5 milijona evrov, a ob tem opozarjajo, da ti računalniki še nimajo operacijskega sistema niti antivirusne zaščite, kar bo prej ali slej prineslo dodatni strošek, ki ga bo moral nekdo poravnati.

V zvezi z omenjenim javnim naročilom so po besedah Tomaža Lisca v poslanski skupini SDS spraševali oziroma opozarjali ministrico s pisnimi poslanskimi vprašanji. “Z vsakim vprašanjem je bilo manj odgovorov oziroma več zavajanj. Si bom drznil reči laži. Nenazadnje se je tudi Komisija za nadzor javnih financ že ukvarjala s to tematiko, ampak, glej ga zlomka, tudi tam podobno, namesto konkretnih odgovorov nova zavajajoča dejstva.” Skratka, za interpelacijo so se v poslanski skupini SDS odločili, ker menijo, da ministrica svoje delo opravlja nevestno, neodgovorno, netransparentno in nesmotrno.

Obtožuje se druge
Zelo jih žalosti, da ministrica namesto tega, da bi prevzela odgovornost, za šlamastiko in fiasko pri svojem delu obtožuje druge. “Tako se sklicuje na ministrstvo za izobraževanje, ministrstvo za delo, javni sklad, posredno pa obtožuje tudi občine, da niso resno prestopile k njenemu pozivu. Nenazadnje pa se ukvarja tudi s tem, da naj bi bile krive šole, ker ti računalniki še niso bili podarjeni”. Spomnil je, da so sicer tudi ravnatelji priznali, da same šole v resnici nimajo pojma, zakaj naj bi točno šlo.

“Še več, ministrica se pri svojem delu sklicuje, da je ta nakup odgovoren, kajti da ima za sabo sistemski zakon. Ampak ta sistemski zakon nekje pušča, kajti napovedal je uredbo, ki bo vzpostavila mehanizem za razdeljevanje,” je izpostavil Lisec in ob tem spomnil, da je bil rok za uveljavitev tega mehanizma oziroma sprejetje te uredbe 1. januarja letos. “Glej ga zlomka, namesto sistemskih ureditev in neke resne uredbe ter vzpostavitve mehanizma sedaj slišimo, da v poslanski skupini Gibanje Svoboda načrtujejo nov zakon oziroma novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, da bo potem ta mehanizem za razdeljevanje zaživel,” je omenil v nadaljevanju.

Poslanec je spomnil, da so se pred interpelacijo ministrice v poslanski skupini SDS odločili, da bi sklicali dve skupni nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in Odbora za izobraževanje, znanost in mladino ampak, a gospod Robert Janev in gospa Tereza Novak sta se odločila, da skupne nujne seje ne bosta sklicala. “Po našem mnenju Janev in Novakova ne poznata niti Poslovnika DZ in ne vesta, kaj je delokrog odborov, ki jim sama predsedujeta. Smo pa hvaležni gospe Novakovi iz Gibanja Svoboda, ko je naštevala, kako ona ne bo sklicala seje odbora, in nas v svojem dopisu javno pozvala k interpelaciji.” Iz tega razloga so se odločili, da bodo v teh dneh vložili interpelacijo, čeprav so v sami zahtevi za sklic obeh nujnih sej pozvali ministrico v enem izmed sklepov k odstopu. “Na sami seji bi celo pozvali predsednika vlade, da če ministrica do seje ne odstopi, jo odstavi sam predsednik vlade. Po naše: dlje kot bo ministrica na svojem položaju, dlje se bo kazala rdeča nit te koalicije – to pa je neodgovornost, netransparentnost in tudi korupcija,” je bil kritičen Lisec.  

Na interpelaciji bodo predsednika vlade pozvali k razmisleku, ali je ministrica še primerna za opravljanje funkcije ministrice za digitalno preobrazbo. Želeli bodo dobiti celovito in resnično poročilo o nakupu 13 tisoč računalnikov. Prav tako želijo od ministrice, da pripravi pregled uresničenih koalicijskih zavez na področju, ki ga sama pokriva.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Vir: STA)

Namesto reševanja zadev raje šla v Davos
V teh dneh se po besedah Lisca pojavljajo pozivi, da se te računalnike čim prej podeli. “Sama ministrica je rekla, da je okoli pol milijona upravičencev do teh 13 tisoč računalnikov. Sprašujemo se, kdo in na kakšen način bo prišel do teh računalnikov. Se bo ministrica v tem mehanizmu odločila za žreb ali za izbor po načelu kdor prej pride, prej dobi, ali bo krčila skupine upravičencev ali bo izbrala kakšen drug način?” Kot meni poslanec, bi morali biti pri javnem naročilu za 13 tisoč računalnikov jasni pogoji za dostop upravičencev. Ker pa tega ni, to kaže, da je ministrica ne samo pri sprejemanju zakona, ampak tudi pri javnem naročilu delovala neresno, neodgovorno, netransparentno oziroma da je nakup teh računalnikov šlamastika oziroma fiasko. “Namesto da bi ministrica reševala zadevo, je šla raje na izlet v Davos.”

Skratka, Lisec meni, da je veliko razlogov za razpravo na interpelaciji o neresnem, neodgovornem in netransparentnem delu ministrice za digitalno preobrazbo. “Najlažje pa bo zgodba končana tako, da bo sama odstopila oziroma jo bo premier pozval k odstopu ali jo bo razrešil,” je zaključil.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...

Furs postavljen na laž; občutljivi podatki “romali” h Golobovim komisijam

Finančna uprava RS zanika namigovanja o pošiljanju podatkov osebam...