SDS: Vlada že v prvih nekaj dneh večkrat poteptala ustavo!

Datum:

“Zakon take diskrecijske pravice ministrici ne daje. To pomeni, da je zavestno kršila ne samo zakon, ampak tudi Ustavo Republike Slovenije,” je poslanec Slovenske demokratske stranke Branko Grims komentiral odločitve notranje ministrice Tatjane Bobnar in dodal, da je vlada v samo nekaj dneh vsaj dvakrat kršila ustavo.

                   

Na današnji novinarski konferenci je poslanec mag. Branko Grims spregovoril o odločitvi ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, da bo notranje ministrstvo umaknilo soglasje za tožbe zoper posameznike, povezane z zahtevki za povrnitev stroškov policijskega varovanja na neprijavljenih shodih v zadnjih dveh letih.

Kot je dejal poslanec Grims, nova vlada deluje komaj nekaj dni, pa vendar ji je uspelo nekaj, kar zagotovo nihče ni pričakoval. Že v prvih nekaj dneh je poteptala Ustavo Republike Slovenije, in to vsaj v dveh primerih več kot očitno. Prvi je bil že na prvi seji vlade, na kateri so zahtevali sezname zaposlitev in prezaposlitev v času vlade pod vodstvom Janeza Janše. “Čeprav jim je informacijska pooblaščenka kasneje poskušala dati odvezo, so prezrli, da je obdelava in zbiranje katerih koli podatkov z namenom izvajanja političnih čistk med zaposlenimi očitno protiustavno, saj Ustava vsakomur daje enake pravice ne glede na politično prepričanje. Pravica do dela, pravica do dostopa do dela pod enakimi pogoji, do svobodne izbire dela, je ustavna pravica,” je dejal poslanec.

Bobnarjeva zavestno kršila zakon in ustavo
Nadaljeval je, da je korak naprej storila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar z odločitvijo, da samovoljno odstopi od pregona oz. izterjave stroškov za nelegalne demonstracije, ki so bile v Ljubljani. Po 35. členu Zakona o javnih zbiranjih je nastale stroške za policijo dolžan poravnati tisti, ki zbiranje organizira. Zakon tudi pravi, da je organizator tisti, ki v javnosti nastopa kot sklicatelj oz. daje izjave kot organizator. “Pa vendar je gospa Bobnar storila korak, ki je v popolnem in očitnem nasprotju z 2. členom Ustave Republike Slovenije, po katerem je Slovenija pravna država,  in s 14. členom Ustave Republike Slovenije, ki pravi, da smo pred zakonom vsi enaki. Enostavno je preklicala izterjavo stroškov, ki so ogromni. S tem je samovoljno, protizakonito in protiustavno na ramena davkoplačevalcev prevalila za kar 882.650,82 evrov stroškov, ki jih je imela policija z varovanjem in vzdrževanjem reda in miru na neprijavljenih in nelegalnih shodih v Ljubljani,” je dodal Grims.

Image

Grims je omenil, da so bile gospodu Jenullu izdane tri odločbe, v skupnem znesku za približno 40 tisoč evrov. “Torej je šlo za manjši del, pa vendar je ministrica Bobnar preklicala tudi to. Zakon take diskrecijske pravice ministrici ne daje. To pomeni, da je zavestno kršila ne samo zakon, ampak tudi Ustavo Republike Slovenije.”

Ministrica bi morala pravni red spoštovati, ne pa ga kršiti
Dodal je še: “Še več, izkazalo se je, da je sklep o tem, da je ta izterjava nujna in zakonita, sprejela prejšnja Vlada Republike Slovenije. Gospa Bobnar pa je to storila v vlogi ministrice, zanimivo pa je, da so ji takoj sledili drugi organi in organizacije, ki bi morale takšno odločitev preveriti in pretehtati, vendar so jo ubogali. Po tej logiki tehta beseda ministrice več kot sklep vlade. Tudi, če vlada kasneje razveljavi sklep prejšnje vlade, je vendarle bilo ravnanje ministrice Bobnar protizakonito in protiustavno. To pomeni, da Slovenija ni več pravna država, ni država, v kateri bi bil dosledno spoštovan pravni red, in ni država, v kateri bi bili pred zakonom vsi enaki. To vodi v anarhijo, anarhija pa v totalitarizem. V zgodovini je bilo vedno tako. Neverjetno pa je, da se je to zgodilo v samo prvih nekaj dneh nove vlade.

Poslanec je nato opozoril, da je v luči tega dejanja s strani ministrice Bobnar, zatrjevanje ministrice za pravosodje, da bo v Sloveniji dosledno spoštovan pravni red in zakonitost, posmehovanje volivkam in volivcem. “Nekaj so besede, nekaj pa so dejanja,” je poudaril.

Ministrico pozivamo, naj ponovno pretehta svojo odločitev in naj spoštuje pravni red, zakone Republike Slovenije, predvsem pa Ustavo Republike Slovenije, po kateri smo vsi pred zakonom enaki. Prepričan sem, da nihče od tistih, ki je dal glas za Roberta Goloba, ne želi živeti v državi, v kateri zakoni ne veljajo,” je zaključil Grims.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....

Evropska komisija Sloveniji priporoča dvig konkurenčnosti

Včeraj smo poročali, da je Slovenija nazadovala na globalni...

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...