Se bo posebna misija z in ‘t Veldovo na čelu odpravila v Slovenijo in preverila stanje vladavine prava in svobode medijev?

Datum:

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na predsednico skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic Sophie in ‘t Veld naslovil pismo, v katerem jo opozarja na aktualno dogajanje v zvezi z zakonom o RTV Slovenija. Evropski poslanec je v pismu mnenja, da je ponovno napočil čas, da se posebna misija Evropskega parlamenta odpravi v Slovenijo ter preveri stanje vladavine prava in svobode medijev.

                   

V nadaljevanju objavljamo celotno pismo.

“Spoštovani,

želel bi vas seznaniti z odločitvijo nove slovenske vladne koalicije, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica (levo in skrajno levo usmerjene stranke) v povezavi s slovensko nacionalno televizijo – RTV Slovenija in ki je bila sprejeta na Kolegiju predsednice Državnega zbora 5. julija 2022.

Vlada je obljubila, da bo depolitizirala RTV Slovenija, a v resnici počne ravno nasprotno. Vse več dokazov je, da si želi nacionalno slovensko televizijo politično popolnoma podrediti, kar je v demokratični evropski državi povsem nedopustno.

Golobova vlada je na poti do avtokratske podreditve javne RTVS. (Foto: STA)

Vladna koalicija je na omenjenem kolegiju predlagala, da se spremembe zakona o RTV Slovenija obravnava po nujnem postopku. Pri tem gre za proceduralni precedens, ki nevarno maje demokratične temelje zakonodajnega odločanja. Nujni zakonodajni postopek je namreč namenjen obravnavi zakonov, ki bi ob njihovi neuveljavitvi prinesli “težko popravljive posledice  za delovanje države”. Nujen zakonodajni postopek je predviden tudi, ko je sprejem zakonanujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč“. Nobena od predlaganih sprememb zakona o RTV Slovenija ni takšne narave, da bi terjala nujni zakonodajni postopek.

Nova vlada želi temeljito spremeniti ustroj delovanja javnega servisa
Predlagani zakon o RTV namesto obstoječega programskega in nadzornega sveta predvideva enovit organ upravljanja in nadzora – Svet RTV Slovenija. Javni zavod naj bi vodila in upravljala uprava, ki bi jo sestavljali štirje člani, vodil pa bi jo predsednik uprave. Z dnem uveljavitve tega zakona bi tako prenehal mandat članov aktualnega programskega sveta in članov nadzornega sveta, mandat nanju vezanih odborov ter mandat generalnega direktorja, direktorja radia in direktorja televizije.
Pri omenjenih spremembah zakona o RTV, ki jih predlaga vladajoča koalicija, gre torej enostavno za to, da si vlada želi menjave najpomembnejših direktorjev na javni RTV s politično podrejenimi, ob tem pa želi tudi temeljito spremeniti ustroj delovanja javnega servisa.

Dr. Milan Zver (Foto: Milan Zver)

Žalostno je, da se slovenska vlada v teh negotovih časih, ko se povsod po Evropi soočamo z  energetsko in prehransko draginjo, visoko inflacijo ter porastom okužb s covidom-19, ukvarja predvsem s tem, kako si podrediti javno RTV, ki bi morala delovati v interesu vseh državljank in državljanov. Glede na vse navedeno je gotovo ponovno napočil čas, da se posebna misija Evropskega parlamenta odpravi v Slovenijo ter preveri stanje vladavine prava in svobode medijev.”

Tudi evropska poslanka Romana Tomc je v sredo podpredsednici Evropske komisije in komisarki za evropske vrednote in preglednost Veri Jourovi izročila pismo, v katerem je opozorila na poskus brutalnega političnega prevzema RTV Slovenije.

Pomurske novice

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...