Se ustanavlja konkurenčni tabor NSi?

Datum:

V ponedeljek bo potekal slavnostni podpis dogovora med Lojzetom Peterletom in SLS. Slednja je namreč naslednica in lastnica znamke Slovenski krščanski demokrati (SKD). Predmet pogovora je naslednji. SLS bo Peterletu s podpisom dovolil uporabo imena. Peterle sicer zanika, da bi ustanavljal novo politično stranko. 

Matej Tonin, predsednik NSi, kateri bi prebujena SKD predstavljala neposredno konkurenco, je premik pozdravil. Lojze Peterle je sinonim za SKD. Podelitev dovoljenja za uporabo imena SKD s strani SLS človeku, ki je celo življenje dal za krščansko demokracijo, je pozitivna in partnerska. Razumem jo kot prispevek h krepitvi krščanske demokracije v Sloveniji,” je zapisal na X.

Zbrane bosta v Salonu Orhideja v Hotelu nagovorila predsednik SLS Marko Balažic in nosilec liste SLS za EP dr. Peter Gregorčič. Temu bo sledil podpis dogovora, novinarska vprašanja, nato pa pogovor s Peterletom o prihodnjih izzivih EU.

Kmalu po napovedi dogodka so se razširile govorice, da Peterle ustanavlja novo stranko. Takšna poteza bi bila verjetno uničujoča za NSi. Te govorice je Peterle že pred časom v medijih zanikal z naslednjimi besedami: “Res pa me mnogi nagovarjajo, da ustanovim novo SKD, ker je bila to prava stranka. Ustanovil sem že dve stranki, ne nameravam še tretje, bi pa si želel, da bi bila SKD navdih za druge.”

Krepitev opozicije znotraj stranke?
Stranka NSi je po volitvah 24. aprila 2022 spremenila svojo politično strategijo. Predstavniki stranke so v medijih napovedali gradnjo “koalicijskega potenciala”, ki bi jim omogočal vstop v koalicije z levimi strankami. Hkrati so posvojili politiko izključevanja, ki so jo do te točke gojili le na levem političnem polu.

A prav zaradi “antijanšizma”, ki se je polastil stranke, jih je na zadnjem kongresu okrcal Peterle. “Najslabše pa bi bilo, če bi razloge za stagnacijo pripisali kar Janezu Janši, s katerim smo bili trikrat v vladi,” je dejal starosta. In še: “Če smo odlično delali v več Janševih vladah, ne vidim potrebe, da bi bili v opoziciji njegov glavni kritik.”

S tem pa se je hkrati tudi distanciral od odločitev trenutnega vodstva stranke. Ob tem velja omeniti še naslednje. Peterle znotraj NSi vodi klub SKD. Glede na to, da mu bo od danes naprej to ime dovoljeno tudi javno uporabljati, je razumno pričakovati, da se bo ta tabor okrepil.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...