Sedaj je jasno, od kod Niki Kovač denar za življenje na visoki nogi

Datum:

Frontmanka feministične organizacije Inštituta 8. marec Nika Kovač je eden najbolj prepoznavnih obrazov levice, vse odkar se je na oblast zavihtela vlada Janeza Janše. Čeprav je do menjave oblasti prišlo, ker je Marjan Šarec vrgel puško v koruzo, so na levem političnem polu svojega borca za čim hitrejšo vrnitev na oblast našli v Kovačevi. Ker imajo medije v svojih rokah, ne čudi, da se podoba Kovačeve redno znajde v najrazličnejšem časopisju, revijah in novinarskih člankih. Redkokdo pa sploh ve, kako se Kovačeva, ki nedvomno velja za prepoznavno javno osebo, sploh financira; znano je namreč, da redno potuje naokrog in se javlja iz najrazličnejših držav sveta.

                   

Nika Kovač, vnukinja nekdanjega člana LDS Boža Kovača, vidnega člana Foruma 21, je trenutno v Sloveniji, ker jo je zmotil dosežek stranke SDS, ki je uspela nedolgo nazaj zbrati zadostno število podpisov za razpis skoraj štirih referendumov. “Ob napovedih treh referendumov že pakiram kovčke in se vračam v Slovenijo,” je namreč zapisala v sporočilu, namenjenem predsedniku stranke SDS Janezu Janši, medtem ko je bila še v Berlinu. Kadar Nika ni v Berlinu, kofetka, koktejlčka, pohajkuje v Italiji, Veliki Britaniji, Španiji, Indiji, ZDA in še kje.

Foto: Twitter

Financirajo se s pomočjo tujega kapitala
Vodjo nevladne organizacije 8. marec je bilo mogoče videti v predvolilni kampanji pred državnozborskimi volitvami, čeprav inštitut ni nastopal kot stranka in ni imel odprtih volilnih računov. Pod pretvezo pozivanja k udeležbi na volitvah so tako za stranke KUL-a, ki sedaj sodelujejo z Gibanjem Svoboda, izvajali uspešno kampanjo. Marsikomu upravičeno ni jasno, od kod Kovačevi in njenim somišljenikom sredstva za izvajanje številnih aktivnosti. Ker pa sami ostro zavračajo očitke, da so financirani iz državnega proračuna, je nedvomno zanimiv zapis inštituta, v katerem so člani priznali, da so financirani s pomočjo tujega kapitala.

“Smo se odločili, da najdemo način, da Inštitut 8. marec postane služba večine izmed nas. Še vedno se ne bomo prijavljali na projekte, ki črpajo slovenski davkoplačevalski denar, se bomo pa pridno in dosledno prijavljali na projekte v tujini,” je inštitut zapisal na uradnem profilu Twitterja. Omenjeno razkritje bi glede na to, da Kovačeva deluje v političnih in referendumskih kampanjah, sklicuje konference in se opredeljuje do določenih tem, po vrhu pa še obiskuje visoke predstavnike oblasti, moralo zbuditi pozornost v mainstream medijih. Ker ti niso nepristranski, seveda ni tako.

Vir: Požareport

Novinar Bojan Požar je v zvezi s priznanjem inštituta zapisal, da denar očitno priteka iz “zasebnih skladov, ki so blizu organizacijam razvpitega madžarsko-ameriškega milijarderja Georgea Sorosa, bo pa prihajal tudi iz tujih javnih inštitucij, kjer gre za denar evropskih, torej tudi slovenskih davkoplačevalcev.” Če se Kovačeva ne bi toliko ukvarjala s političnim aktivizmom, se najverjetneje človek ob to sploh ne bi obregal, tako pa je povsem upravičeno, da se, saj je Kovačeva javna oseba.

Spomnimo. Ker je nedavni odstop Dimitrija Rupla z mesta direktorja Javne agencije za knjigo (JAK) še aktualen, posebej na račun “čistega vina, ki ga je ta nalil” ministrici za kulturo Asti Vrečko v zvezi z njenim političnim aktivizmom pri delovanju, je v zvezi s tem vredno spomniti, da je omenjena agencija prostor, kjer je bila Kovačeva skupaj z očetom Miho Kovačem “ujeta s prsti v marmeladi pri sumu zlorabe davkoplačevalskega denarja, kar je tudi del kazenske ovadbe zoper nekdanjo sporno direktorico JAK Renato Zamida.” Pogodba med Kovačem in Zamidovo je bila namreč del kazenske ovadbe. “Javni denar je potem pristal v zasebnih žepih Nike Kovač, hčerke Mihe Kovača in prvega obraza NVO oziroma Inštituta 8. marec,” razkriva Požareport. Sum zlorabe javnega denarja, povezan s Kovačevo, pa se ni pojavljal le tukaj, ampak tudi v primeru njene (sedaj nekdanje) zaposlitve v javnem zavodu Pionirski dom.

Ustanovila je svoj s. p.
Preden je Kovačeva odšla na prestižno univerzo v ZDA, konkretneje v New York, ker jo je Fundacija Baraka Obame prepoznala kot “vodjo prihodnosti” na podlagi “bistvenega prispevka k razvoju skupnosti”, je Kovačeva pustila svoje delovno mesto v Pionirskem domu in januarja 2019 odprla s. p. z imenom Kovači in kolači, s. p. Ob tem pa je zanimivo, da pri preiskavi financiranja Kovačeve in njenega inštituta ni mogoče enostavno priti do podatkov o bančnem računu s. p. Kot da tega ni, ali pa vsaj ni javno dostopen na Ajpesu in Bizi.

Foto: TW BP

Požarjevi viri pravijo, da se v ožjih krogih govori, da Kovačeva prek “fluidnega Inštituta 8. marec, ki so ga sicer ustanovili politiki – zdaj vladne – stranke Levica, zasluži okoli tri tisoč evrov in da ima stanovanje v prestižni ljubljanski soseski Župančičeva jama za Bežigradom, ki naj bi ji ga sicer kupili starši, tam pa živi z zasebnim partnerjem Matejem Kolencem, zdaj že nekdanjim sekretarjem poslanske skupine Levice.” Strategi in upravljalci Nike Kovač iz ozadja naj bi po njegovih navedbah tudi iz preventivnih razlogov poskrbeli za to, da njenih prihodkov ni mogoče že na prvi pogled razbrati iz Erarja. “Kar dokazuje tudi uvodoma omenjeni primer zlorabe javnega denarja na JAK. Tam je namreč šel denar za “kuvertiranje” mimo razpisa z JAK na transakcijski račun očeta Mihe Kovača (s. p.) in šele potem lepo na transakcijski račun hčerke Nike Kovač.”

Kovačeva težko trdi, da je zgolj navadna nevladnica. Več kot očitno podpira stranko Levica, na kar nakazuje tudi njena podpora predsedniškemu kandidatu Mihi Kordišu. (Vir: Twitter)

Sedaj je nedvomno jasneje, od kod vendar Kovačevi denar za življenje na tako veliki nogi, da se lahko danes javlja iz Evrope, jutri iz Azije, naslednjič iz ZDA. Kot kaže, se bojevanje za prave barve in namene res lahko izplača. “Ja, ni pravično, da ima peščica vse. Ni pravično, da se ostali iz dneva v dan borimo za preživetje,” pa sicer pravijo pri inštitutu, ki ga vodi Kovačeva.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...