Šef sodišča Pogačnik povišal sodnico, ki je v rokavicah obravnavala njegovega sina

Datum:

Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani, višji sodnik Marjan Pogačnik v karieri ni brez povezav s politiko. Pred dvema desetletjema je imel nekaj časa zamrznjen sodniški mandat, ker je kot funkcionar delal na vrhu kriminalistične službe, ko je bil minister Mirko Bandelj (LDS). Bil je tudi funkcionar pravosodnega ministrstva. Da se pri določanju sodnikov Pogačniku dogajajo nenavadne stvari, nakazuje več stvari. Poleg tega pa več stvari kaže na to, da naklonjenost Pogačniku sodnikom prinese ugodnosti, tudi napredovanje. Pogačnik naj bi določene sodnike nagrajeval, četudi za svojo “povišico” niso opravili dela.

                   

V povezavi s predsednikom Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjanom Pogačnikom smo ta teden napisali, da obstaja precej verjetna razlaga, zakaj je Pogačnik sodnico Ano Testen nenadoma premestil in ji tudi odvzel vse spise ter ji odredil, da prekliče vse že razpisane glavne obravnave. Med zadevami, ki so romale na nov senat, je bila namreč tudi pritožba Damijana Jankovića, ki pa jo je prvotni senat že zavrnil. Janković se je pritožil zoper sklep preiskovalne sodnice, ki je uvedla preiskavo. Spis je bil torej nato dodeljen drugemu sodniku poročevalcu, novi člani senata pa so pritožbi ugodili. Katera odločitev velja, se je odločil kar Pogačnik – seveda se je odločil za slednjo. Pri tem je treba poudariti, da predsednik o tem sploh ne bi smel odločati, obveljati bi morala prva odločitev, ki niti ni bila razveljavljena. A za otroke prijateljev je pač treba poskrbeti, četudi s protiustavnimi in protizakonitimi potezami.

Pisali smo tudi že o tem, da Pogačnik dobro ve kako je to, ko se otrok znajde v zagati. Več medijev je namreč poročalo, tudi že pred časom, da naj bi nekdo ki prihaja iz Pogačnikovega ožjega kroga, leta 2017 izvršil oborožen rop.  Šlo naj bi celo za njegovega sina. Torej, zaradi izvršenega kaznivega dejanja je bila odrejena hišna preiskava na Pogačnikovem naslovu, potem pa je bil odrejen hišni pripor  – namesto običajnega pripora, kar je pri kaznivem dejanju skrajno nenavadno. Prijaznejši hišni pripor je odredila Milena Turuk, ki je bila takrat preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča. Prav zaradi te naklonjene poteze, naj bi omenjena sodnica potem tudi napredovala.

Od preiskovalne sodnice do sodnice na specializiranem oddelku
Po končanem postopku zoper Pogačnikovega sina je Turukova kandidirala za mesto sodnice specializiranega oddelka na Okrožnem sodišču v Ljubljani, a je sodni svet na to mesto ni izbral. Za tem so se Pogačnik, Janja Roblek in Damijan Florjančič dogovorili, da se jo vseeno za dve leti prestavi na Specializirani oddelek Okrožnega sodišča v Ljubljani, potem pa so dogovor podaljšali še za dve leti. Treba je vedeti, da je bila Turukova povabljena na Specializiran oddelek Okrožnega sodišča v Ljubljani s strani predsednika le-tega, povabljena pa je bila tudi nekdanja podpredsednica Okrožnega sodišča v Kranju, Marjeta Dvornik. Za mesto na kazenskem oddelku okrajnega sodišča je bilo sicer prijavljenih več kandidatov – med njimi tudi sodnica Sinja Božičnik, ki pa zaradi svoje neposlušne narave ni bila izbrana. Božičnikova je sicer odlična sodnica, ki ima na oddelku največ potrjenih sodb. A očitno to ni kriterij, po katerem Pogačnik odloča o svojih izbrancih.

Za sodnico Turukovo je med drugim tudi znano, da skupaj s predsednikom Višjega sodišča v Ljubljani Antonom Panjanom in nekdanjo vodjo kazenskega oddelka na ljubljanskem višjem sodišču z Marjano Logar poučuje pripravnike na pravosodni izpit – pripravniki pa se morajo vpisati na njihov tečaj za pripravo na izpit, če ga hočejo opraviti. Občasno v okviru istega organizatorja predavanj kazenski del pokriva tudi Turukova. Novinarka Petra Janša je pred leti za Demokracijo zapisala, da Panjan zelo podpira Turukovo na razpisu za sodnike v specializiranem oddelku za sojenje v zahtevnih zadevah organiziranega kriminala. Čeprav je bilo na okrožnih sodiščih v okviru Višjega sodišča v Ljubljani veliko sodnikov, ki imajo bogatejše izkušnje z zahtevnih in dolgotrajnih sojenj, več delovne dobe in za seboj večje število izredno težkih kazenskih postopkov, je Anton Panjan podpiral prav to sodnico, ki predava na pripravah za pravniški državni izpit v okviru iste organizacije kot on. Dejstvo namreč je, da imajo sodniki, ki so člani specializiranega oddelka, precej višje plače od drugih kolegov, “članstvo” v specializirani skupini sodnikov za sojenje v zadevah organiziranega kriminala pomeni določeno nagrado.

Po podatkih, ki smo jih  še prejeli, naj bi Pogačnikovega sina zagovarjal odvetnik Dušan Csipo iz Kranja, ki je menda tudi Pogačnikov prijatelj. Csipo je sicer nekdanji tožilec v Kranju, v kazenskem postopku pa je med drugim zagovarjal nekdanjo predsednico Okrajnega sodišča v Ljubljani Vesno Pavlič Pivk. Spomnimo, Pavlič Pivkova je vodila sodišče v obdobju zadeve Patria in bila tudi zelo kritična do odločitve ustavnega sodišča, ki je sodbo razveljavilo. Kasneje so se na sodnico zgrnili očitki zaradi nepravilnosti pri njenem delu.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...