Šest razlogov, zakaj bo gospodarstvo v centralnih evropskih državah hitro okrevalo

Datum:

Na eni izmed regionalnih konferenc je madžarski minister za finance Mihály Varga napovedal dobre gospodarske napovedi za srednjeevropske države v naslednjih letih, pri čemer bi lahko bila Madžarska celo med prvimi. “Madžarska bi lahko bila med prvimi po gospodarski rasti in bi lahko še letos dosegla stanje pred epidemijo. To gre predvsem na račun spodbujevalne fiskalne politike, iniciativ za investicije, nižanja davkov in ohranjanja delovnih mest,” je pojasnil. Varga je pri tem še izpostavil tudi nekatere druge dejavnike, ki vplivajo na gospodarsko rast in opozoril pred naraščajočo inflacijo. “Procesi bodo prisilili monetarne politike po Evropi, da preverijo in spremenijo svoje strategije za boj zoper povišano inflacijo,” je opozoril na izzive, ki jih prinaša rast gospodarstva.

                   

Madžarski minister za finance in nekdanji minister za gospodarstvo Mihály Varga je napovedal, da bodo srednjeevropske države v naslednjih letih dosegale 5-odstotno gospodarsko rast vsako leto. Med drugim je tudi izpostavil, da največ optimizma vlivajo napovedi, ki pravijo, da bodo države, ki so del Karpatske kotline svoja gospodarstva vrnila na stanje pred epidemijo že v tem ali pa v naslednjem letu. “Madžarska bi lahko bila med prvimi po gospodarski rasti in bi lahko še letos dosegla stanje pred epidemijo. To gre predvsem na račun spodbujevalne fiskalne politike, iniciativ za investicije, nižanja davkov in ohranjanja delovnih mest,” je pojasnil.

Varga je kot drug najpomembnejši dejavnik, ki je bil del kriznega upravljanja v času epidemije izpostavil tudi naraščajoči primanjkljaj in javni dolg. “Čeprav je bil boj zoper epidemijo v preteklem letu glavni cilj, moramo sedaj sredstva usmeriti v zagon gospodarstva. Prav iz tega razloga je bilo potrebno sprostiti fiskalno politiko v vseh državah regije, kar pa je povzročilo povečanje javnega dolga,” je dodal. Pri tem je še opozoril, da bo po uspešnem zagonu gospodarstva potrebno sanirati primanjkljaj in javni dolg, je poročal Remix.

Koronavirus je po celotnem svetu prizadel gospodarstvo. (Foto: Shutterstock)

V tretji točki je minister opozoril tudi na naraščajoče pomanjkanje delovne sile, kar bi lahko predstavljalo trajni izziv v Evropski uniji. Pri tem je izpostavil, da se je stopnja brezposelnosti na Madžarskem vrnila na stanje pred epidemijo, njihova stopnja brezposelnosti pa je šesta najnižja v EU. “Ni naključje, da smo se pri ponovnem zagonu gospodarstva osredotočili na investicije, ki povečujejo učinkovitost in konkurenčnost, ki lahko prispevata k reševanju izzivov pri pomanjkanju delovne sile,” je dejal v nadaljevanju.

Evropske države poziva k ukrepanju zoper naraščajočo inflacijo
“Ponovni zagon gospodarstva spremljajo naraščajoče plače in naraščajoča potrošnja v večini držav,” je pod četrto točko dejal Varga in pri tem spomnil, da se je po zadnjih podatkih prodaja na drobno na Madžarskem v primerjavi z letom prej povečala za šest odstotkov, prihodki pa za deset odstotkov. V peti in šesti točki je predstavil tudi pomen naraščajoče inflacije in odzive monetarne politike za zniževanje le te. Kot je pojasnil, nanjo vplivajo naraščajoče plače in povečano povpraševanje, prav tako pa tudi mednarodno dogajanje, skupaj s težavami v dobavah in oskrbovalnih verigah. “Ti procesi bodo prisilili monetarne politike po Evropi, da preverijo in spremenijo svoje strategije za boj zoper povišano inflacijo,” je še posvaril na koncu.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...