Sestanek kmečkih puntarjev pri ministrici je znak strahu pred nizozemskim scenarijem

Datum:

Vlada se očitno boji “kmečkih uporov” na traktorjih. Potem ko so kmetje v petek z opozorilnimi protesti zahtevali spodbudno okolje za kmetovanje, bodo prihodnji teden s predstavniki vlade sedli za skupno mizo. Sestanek kmetijske ministrice Irene Šinko s predstavniki kmetov bo v ponedeljek popoldan pri predsedniku vlade Robertu Golobu, so za STA povedali na kmetijskem ministrstvu.

Spomnimo, pred tednom dni je pred državnim zborom potekala tiskovna konferenca Sindikata kmetov Slovenije, nakar so ceste v centru Ljubljane zavzeli traktorji, potem pa so se namenili še ob traso kanala C0 – kjer je potekal že drugi kmečki punt. Če ne bo posluha za zahteve Sindikata kmetov Slovenije, se namreč obeta tudi popolna zapora Ljubljane.

Drugi protesti s traktorji so presegli okvirje izvirnega razloga za protest

Razlog za prvi “kmečki punt” je bila gradnja zloglasnega kanala C0 čez vodovarstveno območje, a je protest medtem prerasel osnovne okvire. Protestirali so tudi proti temu, da kmetje na Ljubljanskem barju ne bodo smeli kositi svojih travnikov pred 8. avgustom, kar je zajeto veliko preširoko – primernoeje bi bilo namreč določiti posamezne pasove. Treba je opozoriti, da je od te košnje odvisnih kar nekaj družin. Potem so tu še cenovna nesorazmerja in stiskanje kmetijstva v kot.

“Kmetje nas opozarjajo na vedno več težav, še več težav pa sedaj napoveduje vlada,” je povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved in med drugim navedel napovedani davek na nepremičnine, obdavčenje omejenih dejavnikov za kmetijsko pridelavo (OMD plačila), obdavčitev po katastrskem dohodku, direktivi o rabi fitofarmacevtskih sredstev in nenazadnje tudi nekatere okoljske ukrepi ter inflacijo, ki zajeda neposredna plačila kmetov, obenem pa nimajo nobenih zagotovil, da si bodo lahko kaj izborili. Zato so napovedali opozorilni protestni shod, če se sedaj ne bo dalo nič dogovoriti, pa bodo naslednji teden izvedli popolno zaporo slovenskega glavnega mesta.

Kako si predstavljate, da bodo mladi kmeti sodelovali, če se jim onemogoča razvoj?!

Podeželska mladina (ZSPM) je med drugim zapisala: “Kako si predstavljate, da bomo mladi vztrajali in še naprej kmetovali – če se nam onemogoča razvoj na vsakem koraku, ne le razvoj – velikokrat tudi osnovno kmetovanje. Mladi poudarjamo, da je bilo dovolj besed in praznih obljub. Potrebujemo konkretna dejanja, konkretne spremembe. Samo 4,6 % je mladih kmetov. S takim odstotkom ne dosegamo niti evropskega povprečja, kaj šele cilje, ki si jih zastavljamo. Dostop do kmetijskih zemljišč, ugodno davčno in socialno okolje, dostop do kapitala … vse to so izzivi, ki jih moramo premagati. Izzivi, ki ne krojijo samo usode mladih kmetov, temveč tudi prihodnosti prehranske varnosti in nenazadnje suverenosti države. Brez mladih kmetov ni prihodnosti. Ne le kmetijstva, ampak vseh nas. Pokažite zasluženo spoštovanje do kmeta, podprite nas, naše delo in naša prizadevanja.”

Sestanek pri ministrici je znak strahu pred ponovitvijo nizozemskega scenarija

Slovenska vlada gleda proti Nizozemski, kjer traktorski protesti niso le ohromili celotne države, ampak na regionalnih volitvah navrgli tudi novo podeželjsko stranko BBB, ki je potolkla vse uveljavljene stranke tako na levi kot na desni. Slovenska različica kmečkih uporov je tudi v tujini ustvarila dovolj velik vtis, da o njej poročajo tuje publikacije in se sprašujejo, če morebiti vsa EU ne gre po poti Nizozemske. Slovenski kmetje se že danes izredno težko preživljajo – z nastalo inflacijo, evropsko prepovedjo fitofarmacevtskih sredstev in povsem nerealno traso Nature 2000 (kjer je Slovenija od vseh držav najbolj prizadeta) jim grozi popoln propad. Če jim bo želala ministrica za kmetijstvo priti nasproti, se bo morala naučiti v Bruslju spregovoriti v prid svojim državljanom, ne pa le kimati ob okusni kavici, medtem ko od življenja odtujeni evropski politiki sprejemajo zakonodajo, ki počasi uničuje države članice. Kakšna možnost je, da se to zgodi? Videti je, da je veliko večja verjetnost, da bodo v bližnji prihodnosti razočarani kmetje zasedli ljubljansko obvoznico.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...