Severna Koreja zahteva od ZDA, da jo priznajo kot jedrsko silo

Datum:

Severna Koreja je od ZDA zahtevala, da jo priznajo kot “legitimno jedrsko oboroženo državo”. Režim v Pjongjangu je ta teden izvedel svoj peti in najmočnejši jedrski poizkus doslej. V Južni Koreji so izmerili potres 5. stopnje po Rihtarjevi lestvici zaradi jedrskega poizkusa.

                   

“Obama se močno trudi zanikati strateški položaj Severne Koreje kot legitimne jedrsko oborožene države, a je to tako neumno, kot da bi poskušal sonce prekriti z dlanjo,” je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Pjongjangu.

Severna Koreja bo še okrepila svoje jedrske kapacitete
Severnokorejsko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost stopilo v bran jedrskemu poskusu, ki ga je mednarodna skupnost obsodila, češ da je bil to nujno potreben odgovor na ameriško jedrsko grožnjo, poroča STA. Severna Koreja si bo prizadevala okrepiti svoje jedrske sile “v kvaliteti in kvantiteti”, je še dodalo ministrstvo.

Severna Koreja je v četrtek na 68. obletnico ustanovitve države izvedla svoj peti jedrski poskus. Po poročanju tamkajšnjih državnih medijev je bil poskus uspešen, ker so dosegli svoj cilj, to je namestitev miniaturne jedrske konice na raketo. To je bil po navedbah južnokorejskih oblasti najmočnejši jedrski poskus severne sosede doslej.

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...