Škandal mednarodnih razsežnosti: Ko celo iranska tiskovna agencija razglaša dobre vezi s Slovenijo – vse poti vodijo k pranju denarja v NLB!

Datum:

Iranska tiskovna agencija IRNA je te dni na svoji spletni strani izpostavila srečanje med predsednikom slovenskega odbora za zunanjo politiko Matjažem Nemcem in iranskim veleposlanikom v Ljubljani Kazemom Shafeiejem. Politik Socialnih demokratov Matjaž Nemec je na srečanju z iranskim veleposlanikom poudaril pomen razvoja vezi in parlamentarne diplomacije z Iranom, izrazil pa je tudi sočutje z žrtvami nedavnih poplav v Iranu. Do tu vse lepo in prav. A njuno srečanje ima za islamsko republiko Iran in za slovensko socialistično vlado v času ameriškega sankcioniranja iranskega državnega terorizma gotovo svoj pomen, vzrokov zanj pa tudi ne gre iskati zgolj v sočutju z žrtvami poplav. Gre namreč za mnogo več – državna banka NLB je v času mandata Boruta Pahorja oprala za milijardo dolarjev denarja, provizije pa so bile kanalizirane k levi politični eliti.

                   

Slovenska vlada, ki te dni poudarja širitev vezi z Iranom, že dalj časa vodi katastrofalno zunanjo politiko. Lahko bi rekli, da je zunanja politika Slovenije, ki se namesto k Evropi in Ameriki nagiba k osi Teheran-Moskva, vse prej kot normalna, prej samomorilska. Očitno bo tranzicijsko podzemlje prej žrtvovalo ugled, interese in obstoj Slovenije, kot pa prepustilo nagrabljeni kapital in vzvode oblasti demokratičnim strukturam.

Sodelovanje slovenskega tranzicijskega podzemlja, ki – podobno kot nekoč Udba – svoje delovanje financira z umazanim denarjem, poteka tudi  z najbolj problematičnimi državami po svetu, med katerim zagotovo izstopa ravno Iran. Zgodba pranja denarja, znana pod imenom IranNLBgate, ki je vodila do najvplivnejših ljudi v stranki Socialni demokrati, takšno tezo le potrjuje.

Zanimive rezultate preiskave afere IranNLBgate po svetu so namesto domače policije in tožilstva dosegle tuje službe, še zlasti ameriške. Tuje preiskave pranja denarja v največji slovenski banki so pripomogle k temu, da po več letih slovenska policija ponovno odpira preiskavo o milijardnem pranju denarja za iranskega poslovneža, ki se je zgodilo v času, ko je bil Iran pod embargom zaradi nedovoljene jedrske aktivnosti, umazani denar pa dokazano namenjen financiranju teroristični dejavnosti.

Nemec kritiziral ameriške sankcije proti Iranu
Medtem pa iranski veleposlanik v Sloveniji politiku Socialnih demokratov za iranske medije razlaga, kakšno je trenutno stanje na poplavljenih območjih v Iranu, in kritizira neodgovorno, nekonstruktivno in domnevno sovražno ravnanje ameriške administracije, ki naj bi preprečevala humanitarno pomoč iranskemu ljudstvu, kot primer gospodarskega terorizma.

Matjaž Nemec (Foto: Facebook)

Slovenskega uradnika je seznanil z regionalnimi razmerami, zlasti v Iraku, Siriji, Jemnu, Afganistanu in zasedeni Palestini, ter o načelnih politikah Irana do jedrskega dogovora, imenovanega Skupni celoviti akcijski načrt (JCPOA). Na srečanju je pohvalil odnose med Iranom in Slovenijo, zlasti na gospodarskem področju, ki kljub težavam napredujejo, je poročala IRNA. Matjaž Nemec pa mu je v vašem imenu uslužno prikimaval. Z razlogom.

M. V.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...