Škandal: Po zastaranju enega primera, tožilstvo umaknilo obtožnico zoper Senico še v primeru Delamaris

Datum:

Specializirano državno tožilstvo je umaknilo obtožnico zoper odvetnika Mira Senico in tri soobtožene zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu delnic Delamarisa, zato je bila današnja obravnava preklicana, so za STA povedali na celjskem okrožnem sodišču. Obtožnico je umaknilo zaradi pričanja izvedenke ekonomske stroke Milene Kosi. Celjsko okrožno sodišče bo zaradi umika obtožnice zdaj izdalo sklep, da se postopek zoper obtožene ustavi. Spomnimo, celjsko sodišče je že v preteklosti “poskrbelo” za Senico, med drugim so za kar tri leta v predal pospravili njegov primer, dokler ni zastaral.

                   

Po poročanju spletnega Večera je specialno državno tožilstvo obtožnico umaknilo na podlagi ugotovitev Milene  Kosi, ki je ugotovila, da so bile storitve opravljene in da je bil 1,3 milijona evrov vreden posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan z vidika oškodovane družbe Vegrad ekonomsko upravičen. Vegrad je leta 2007 plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster 1,3 milijona evrov za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, je na zadnji obravnavi dejala Kosijeva. Po njenih besedah je Vegrad takrat naredil investicijski načrt za izvedbo turističnih projektov, ki naj bi mu prinesli 145 milijonov evrov prihodkov.

Senica ima poznanstva v večjem delu pravosodja – tudi med izvedenci?
“Leta 2007 je Slovenija uvedla evro. Marsikdo je takrat v tem videl poslovne priložnosti in je skušal to izkoristiti. Zato menim, da je bil posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan ekonomsko upravičen,
” je na sojenju 9. novembra dejala izvedenka. Tožilstvo je odvetnika Mira Senico bremenilo kaznivega dejanja pranja denarja in napeljevanja nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak k zlorabi položaja, Tovšakova je bila obtožena zlorabe položaja, Blanka Muster pa je bila obtožena pomoči pri zlorabi položaja. Ob tem sta bili tudi tajnica Senice Olga Zaviršek in Musterjeva obtoženi pomoči pri kaznivem dejanju pranja denarja. V julijskih zagovorih so vsi obtoženi zanikali krivdo. V tej zadevi so predobravnavni narok izvedli leta 2017, ko Senica, Zavirškova in Musterjeva krivde niso priznali, Tovšakova je za očitana kazniva dejanja sicer najprej priznala krivdo, decembra 2018 pa si je premislila in na predobravnavnem naroku preklicala sporazum o priznanju krivde.

Senica je del premoženja že pred zasegom prepisal na Kresalovo. (Foto: STA)

Celjsko okrožno sodišče je leta 2018 poskrbelo, da Senica lahko spet prosto razpolaga s svojim premoženjem, saj so za kar tri leta v predal pospravili njegov primer, dokler ni zastaral. Siol je takrat razkril, da zloglasni odvetnik lahko ponovno s svojim večmilijonskim premoženjem prosto razpolaga prav zaradi zastoja pri sojenju v zadevi Delamaris. Obtožnica je bila namreč vložena že leta 2015, a je bila tri leta pozneje še vedno na začetku. V isti zadevi je tudi okrožna sodnica Mojca Turinek takrat odločila, da iz spisa umakne vse dokaze, ki so jih kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) julija 2013 pridobili v hišnih preiskavah na domu in v pisarni Senice, češ da varuje načelo odvetniške zasebnosti. Že takrat smo izpostavili, da ta primer nazorno nakazuje, kako uspešno deluje globoka država, del katere je tudi lobi okrog Senice in njegove Katarine Kresal.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...