Škandalozna hišna preiskava vojaške policije pri civilistu: Na sodišču, kjer so podpisali odredbo za preiskavo, imajo slabo evidenco

Datum:

Škandalozna preiskava vojaške policije, ki je v času, ko opravlja funkcijo načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc, minister za obrambo je predsednik DeSUS Karl Erjavec, vrhovni poveljnik oboroženih sil pa predsednik republike Borut Pahor, opravljala hišno preiskavo pri civilistu, kar so potrdili tudi na obrambnem ministrstvu, dobiva nove sramotne razsežnosti.

                   

Na ministrstvu za obrambo se v zvezi s preiskavo, ko so trije vojaški policisti pregledovali tudi otroške šolske torbe, sklicujejo na Okrožno sodišče v Krškem, o čemer smo obširneje poročali na povezavi, in poudarjajo, da je “vojaška policija hišno preiskavo izvedla na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Krškem.

V torek, 13. avgusta, smo zato pričeli iskati odgovore tudi na Okrožnem sodišču v Krškem, kjer delujeta na kazenskem oddelku le dva sodnika, Gojmir Pešec, tudi predsednik sodišča, in Cvetka Ogorevc Sotelšek. Odredbo za preiskavo vojaške policije pri civilni osebi je po informacijah našega vira sicer podpisala slednja. Ob podpisu pod odredbo pa naj bi jo na celotno dogajanje vezale tudi druge osebne povezave, a o tem morebiti kdaj drugič. Na tem mestu pa več o škandaloznem odzivu predsednika sodišča Pešca. Gre za sodnika, ki se v javnosti sicer redko pojavlja, je pa o njem leta 2016 pisal portal Pod črto v članku na povezavi, ko so razkrili, da je leta 2014, ko je bil še podpredsednik sodišča, citiramo: “poleg 34.312 evrov osnovne bruto plače in dobrih 1000 evrov za dežurstvo je dobil še 9919 evrov bruto za stalno pripravljenost.”

Gojmir Pešec iz vprašanj o odredbi za preiskavo vojaške policije pri civilistu ni mogel ugotoviti, na katero zadevo se nanašajo. Čeprav je to edin tak primer odredbe v zadnjih petih letih v celotni Sloveniji.

Čeprav se zdi milo rečeno nenavadno, da predsednik sodišča, kjer sodi zgolj pet sodnikov, ne bi bil seznanjen s tako izjemno odredbo, kot je odredba za preiskavo vojaške policije na domu civilne osebe, smo se potrudili, da smo Pešcu poslali povezavo na članek in pomagali ugotoviti, za katero zadevo gre. Končno so bile do danes sodne počitnice.

In Pešec je pojasnil: “Spoštovani, glede na vsebino zastavljenega vprašanja vam vsebinskega odgovora ne moremo posredovati. Podatke o postopkih, ki se vodijo pred sodiščem, lahko to posreduje le na podlagi imena in priimka obdolžene osebe in skladno z veljavno zakonodajo le izjemoma v fazi sodne preiskave, sicer pa od obtožnega predloga ali obtožnice. Takrat gre za kazenski postopek, ki je z izjemo določenih primerov odprt za javnost in je posredovanje podatkov o fazi postopka dovoljeno. Ne glede na to, da imena in priimka niste navedli iz načina, kako je vprašanje zastavljeno sklepamo, da bi lahko šlo za predkazenski postopek, ki ni odprt za javnost in zato posredovanje podatkov javnosti ni predvideno. Razlog na takšno odločitev zakonodajalca, ki ji sodišča morajo slediti je ta, da se v predkazenskem postopku pridobivajo podatki, namenjeni morebitnem kazenskem pregonu in bi njihovo razkritje lahko škodovalo njegovi izvedbi. V tej fazi se odkriva storilca kaznivega dejanja, zbira ter zavaruje sledove in dokaze ter zbira obvestila o kaznivem dejanju. Če organi pregona zberejo dovolj dokazov, ki ustrezajo temu, da obstaja utemeljen sum, da je storilec storil kaznivo dejanje pa tožilstvo vloži zahtevo za preiskavo, obtožni akt ali obtožnico.”

Sodne počitnice pa imajo očitno še vedno na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem, kjer smo v sredo želeli pojasnila na vprašanja, ki jih lahko preberete v okviru, pa jih do danes, čeprav je že petek, 16. avgust, še nismo prejeli.

Spoštovani,

v zvezi z dokumentom, datiranim z 27. 6. 2019, ki ga je Okrožno državno tožilstvo v Krškem naslovilo na Ministrstvo na obrambo oz. Slovensko vojsko (gre za Vabilo oškodovancu za postopek odložitve kazenskega pregona), prosimo za naslednja pojasnila:
– Kdo je predlagal odložitev kazenskega pregona?
– Kakšni so argumenti za odložitev kazenskega pregona?
– Kdo znotraj tožilstva vodi zadevo?
– V kateri fazi je postopek danes? Pojasnila potrebujemo danes do 14. ure.

Kot je razvidno iz posnetka spletne strani državnih tožilcev, je vodja krške enote Robert Renier, njegov namestnik pa Jože Zevnik. V sredo smo jim vprašanja poslali ob 9.55 uri, danes so imeli tudi uradne ure. A odgovorov na vprašanja, ki smo jih posredovali na elektronski naslov, objavljeni na spletni strani, še nismo prejeli.

Foto: posnetek spletne strani www.dt-rs.si/odt-v-krskem.
Ko pojasnila prejmemo, jih bomo seveda objavili.
Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...