Škandalozna zloraba helikopterja Slovenske vojske, ki naj bi jo naročil minister Erjavec osebno! Iz ZZZS sporočajo: “Ne bomo plačali!”

Datum:

Minister za obrambo Karl Erjavec naj bi v začetku avgusta osebno odredil neupravičen helikopterski prevoz s helikopterjem Slovenske vojske in stroške leta – 12.056,70 evra, kar je več kot 18 povprečnih bruto julijskih starostnih pokojnin (bilten ZPIZ navaja, da znaša 662,29 evra) – skušal naprtiti davkoplačevalcem. Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki mu je Slovenska vojska oziroma Mors poslal račun, so nam sporočili, da so plačilo računa zavrnili.

                   

A gremo po vrsti. Po naših informacijah je helikopter Slovenske vojske Bell 412 na vrhuncu poletja, 1. avgusta letos, poletel v Split po osebo iz vplivne družine. Vir pripoveduje, da je šlo za osebo “brez ustreznega zavarovanja, zato je očitno niso mogli komercialno prepeljati iz Splita v Slovenijo. Let je stal 12 tisoč evrov in zapakirali ga bodo davkoplačevalcem. Očitno minister pač kar po svoje odreja, koga se bo prepeljalo z resursi Slovenske vojske. Glede na višino stroškov je to res nedopustno. Čista zloraba položaja.”

12 tisoč evrov drag polet brez ‘krčmarja’
Informacije o letu so potrdili na Morsu, kjer so zapisali, citiramo: “Slovenska vojska je v četrtek, 1. avgusta, opravila medbolnišnični prevoz na smeri Ljubljana-Split-Ljubljana. Ker je šlo v konkretnem primeru za medbolnišnični prevoz obolele/poškodovane osebe iz tujine, let helikopterja odobri minister za obrambo oz. je let v njegovi odsotnosti odobril državni sekretar, ki ga nadomešča.” 

Foto: STA

Na vprašanje, kdo je polet naročil, so odgovorili: “Zahtevek za polet je Slovenski vojski poslala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, na katerem je naročnik prevoza UKC Ljubljana kot plačnika prevoza navedel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).” Na vprašanje, kakšna je cena leta in kdo jo bo plačal, pa: “Polet s helikopterjem Bell 412 je trajal 275 minut, stroški poleta znašajo 12.056,70 evra. Račun za storitev je Slovenska vojska izdala in posredovala v zahtevku navedenemu plačniku prevoza – ZZZS.”

Za račun poleta, ki ga niso naročili, ne obstaja pravna podlaga
Da računa ne bodo plačali, so nam danes sporočili iz ZZZS, od koder je direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Damjan Kos sporočil: “ZZZS je prejel 20. 8. 2019 račun za stroške helikopterskega prevoza z dne 1. 8. 2019 na relaciji Ljubljana-Split-Ljubljana v višini 12.056,70 evra, vendar je plačilo računa zavrnil, saj zanj ne obstaja pravna podlaga. Poudarjamo tudi, da ZZZS ni bil naročnik tega prevoza, temveč smo ugotovili, da je računu Slovenske vojske priložen obrazec ZZZS ‘Nalog za prevoz’, ki ga je izpolnil UKC Ljubljana (na obrazcu ZZZS, ki se sicer uporablja samo za prevoze v Sloveniji).”

Kos je še pojasnil, da “skladno z zakonom in pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja stroški prevoza zavarovane osebe iz tujine v Republiko Slovenijo ne sodijo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, razen če gre za načrtovano zdravljenje v primeru iz 135. a in 135. b člena pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja (če določenega zdravljenja, preiskave ali pregleda ni možno zagotoviti v Sloveniji). Za takšna tveganja (stroške) se je zato moč le dodatno zavarovati pri ponudnikih komercialnih zavarovanj z medicinsko asistenco v tujini, o čemer ZZZS tudi redno in vsako leto pred poletno turistično sezono obvešča javnost in medije.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...