Škandalozne posledice medijskih umorov zdravstvenega osebja: Nekateri zaposleni v domovih za starejše so na dnu in premišljujejo o odpovedih, saj so jih osrednji mediji označili za morilce starostnikov!

Datum:

Domovi za starejše danes. Morala zaposlenih je na dnu. Najboljši kadri nam bodo dali odpoved. Oskrbovanci so prestrašeni. Vse zaradi “list za odstrel” in napovedanih nadzorov. Sodelavke ne morejo razumeti, kako je lahko njihovo garanje popljuvano in nagrajeno z nadzori. Težko bo še delati,” se je na Twitterju odzval zdravnik v domu za starejše  dr. Igor Muževič.

V preteklem desetletju so leve vlade popolnoma zatajile na področju dolgotrajne oskrbe. Tragedija je še toliko večja, ker jim ni uspelo zgraditi nobenega novega doma za starejše. Raje so v preteklosti zapravljali milijone za študije o dolgotrajni oskrbi in projekte, ki so bili sami sebi namen. Večina teh projektov je končala v rokah vplivnih posameznikov stranke Socialnih demokratov, ki so s svojimi kadri uzurpirali vodstvene stolčke v domovih za starejše in centrih za socialno delo.

Redko kdo si v Sloveniji predstavlja, kaj so doživljali izpostavljeni zaposleni v domovih za starejše in v bolnišnicah v času epidemije bolezni SARS-CoV-2. Poslanka Levice Violeta Tomič je pred zbranim občinstvom v Državnem zboru vladi očitala, da je izvedla genocid nad starostniki. To so pograbili tudi slovenski osrednji mediji, ki so prilili še nekaj žerjavice na vroče politično dogajanje. A po besedah Muževiča, je bilo novo javno poniževanje za nekatere zaposlene v domovih za ostarele in bolnišnicah, kaplja čez rob.

Tarča predstavljala bivšega zdravstvenega ministra Dušana Kebra kot del rešitve, a je sam del problema
Nacionalna televizija RTV Slovenija s pomočjo oddaje Tarča rada ob četrtkih poskrbi za odlične manipulativne in lažnive medijske napade na delovanje vlade. Žal so v preteklosti nekaj adutov že porabili, tako so se lotili problema vložnih listov, na katerih bi naj zdravniške komisije ustvarjale sezname smrti v času epidemije. Tako je kot odločen kritik vlade nastopil Dušan Keber, nekdanji zdravstveni minister v obdobju 2000-2004.

Keber, ki je tudi nekdanji minister za zdravstvo, je človek številnih poklicev kot tudi pripadajočih afer. Najbolj zanimiva je njegova hipokrizija, kajti po eni strani je eden največjih zagovornikov evtanazije, po drugi strani pa krivi vlado in stroko, ker določenih starostnikov zaradi njihovega stanja niso napotili v bolnišnico. Po njegovem mnenju so zato krivi za njihove smrti. Veliko bolj kritično mnenje o delovanju Dušana Kebra pa ima zdravnik kardiolog dr. Blaž Mrevlje.

V njegovih očeh Keber ne predstavlja tako nedolžne osebe in odličnega zdravstvenega strokovnjaka kot so ga predstavljali v oddaji Tarča in njemu ljubih dominantnih medijih. “Keber je del problema, ne rešitve. Je hkrati produkt in kreator zavoženega tranzicijskega zdravstva. Zaščitnik in drobtiničar zdravniško-dobaviteljske mafije. Stolčkofilni strunar. Koristoljubni apologet zemljaričanskega sistema korupcije,” se je na pretekle poteze Kebra kritično odzval Mrevlje.

https://twitter.com/mrevlje/status/1269836609471623168

Z lažnivim, zavajajočim poročanjem osrednjih medijev so zaposlene v domovih za starejše označili za “covid morilce”
Razburjenje nad oddajo Tarča je na javnih omrežjih izrazila tudi medicinska sestra Andreja Primc Nađ iz Doma starejših občanov Novo Mesto. “Ne morem biti tiho, ne morem! Pa če bom razumljena prav ali pa ne … duša me boli! Prosim voditeljico Tarče (op. – Eriko Žnidaršič) in ostale snovalce oddaje, da se pod nujno podrobno seznanijo z delovnim procesom v domovih za starejše, da ne boste natolcevali tja v en dan in da vam minister ne bo, tako tudi kot zdravnik, 10-krat v oddaji razlagal, kaj in kako,” se je odzvala medicinska sestra na laži in zavajanje paradne informativne oddaje na RTV Slovenija.

Ob tem je ustvarjalce Tarče vprašala, ali se zavedajo, v kakšen položaj so postavili zaposlene v domovih za starejše po Sloveniji, ko so jih označili za “covid morilce”. Šok je bil za omenjeno medicinsko sestro toliko večji, saj v njihovem domu zaposleni povprečno delajo že 37 let.  “Zato prosim, da v naslednji Tarči poveste, da v vseh omenjenih letih v Domu starejših občanov Novo mesto, nikoli in nikdar nismo odtegnili zdravstvene pomoči kateremu koli stanovalcu. Storili smo vse in še več kot vse, vsi zaposleni – za vsakogar,” je v svojem čustvenem zapisu zapisala medicinska sestra Andreja Primc Nađ.

“Tudi, če si nekdo močno želi, da bi njegovo dementno in nepokretno babico agresivno zdravili do bridkega konca, mora prevladati ocena, kaj je bolj človeško za pacienta. Da, včasih je smrt bolj človeška od življenja na silo. To pa ne zmanjšuje pomena paliative, prav nasprotno: kriči po tem, da se začne v Sloveniji resno razvijati, saj vnaprej pripravljenih paliativnih načrtov ni bilo, čas epidemije pa je neprimeren za hitre odločitve – vendar potrebno se je bilo odločiti,” na obtožbe odgovarja Federico V. Potočnik, zdravnik specializant infektologije v Celjski bolnišnici za časnik Domovina.

Državna koordinatorica razvoja paliativne oskrbe Mateja Lopuh je našemu mediju zaupala, da ni bilo nobenih nepravilnosti kot so opisovali v oddaji Tarča na RTV Slovenija. (Foto: STA)

Lažnive novice dominantnih medijev so zaposlenim v domovih za starejše vzele voljo do dela
Izpostavili smo le nekaj primerov, ki jih je poročanje v slovenskih osrednjih medijih, globoko prizadelo. Zaposlene medicinske sestre in ostalo osebje skrbijo za starostnike, da lepo preživijo preostanek življenja v prijetnem okolju. Nobeden od teh zaposlenih ne premišljuje o tem, kako se znebiti starostnika, ki je večino življenja pomagal in pridno delal v Sloveniji.

Težave obstajajo, a so za večino od njih odgovorni tisti, ki sedanjo vlado obtožujejo genocida nad starostniki. Zelo lepo bi tudi bilo, da člani medijskega kartela, nehate običajne državljane označevati za množične morilce. S tem bodo tudi zaposleni obdržali zaupanje v delo, v katerem uživajo in ga pridno opravljajo več kot 37 let.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...