Škandalozno: Izolski policisti zaradi 49 centov pretepli domačina!?

Datum:

56-letni Koprčan Vitogoj Kodarin ima za seboj neverjetno slabo izkušnjo z obalno policijo. 21. avgusta letos je sončen torkov popoldan nameraval izkoristiti za športne aktivnosti, s kolesom se je odpravil do Portoroža, a njegov postanek v poslovalnici Hoferja v Izoli, kjer se je hotel na hitro samo okrepčati, se je spremenil v pravo nočno moro. Vse zato, ker je prepozno ugotovil, da je denarnico pozabil doma. “Želel sem kupiti sladoled in jogurt. Ker je bilo vroče, na blagajni pa dolga vrsta, sem, priznam, sladoled pojedel že na poti do blagajne. Toda potem sem ugotovil, da nimam s seboj denarnice, pozabil sem jo v ženinem avtu. Kaj bi drugega naredil, kot vrnil jogurt na polico, prodajalki pa pojasnil, da nimam denarja, a da bom uredil, nekoga poklical, ali pa sam prišel nazaj,” razlaga Kodarin, ki pravi, da se mu zlepa ni zgodilo, da bi v trgovino prišel brez denarnice.

                   

Pozabil denar: Prodajalka poklicala poslovodjo, ta pa policijo
Toda ko se je skušal na blagajni dogovoriti, da bo denar prinesel nekoliko kasneje, je hitro ugotovil, da tako zlahka vendarle ne bo šlo. Prodajalka je namreč dejala, da mora poklicati poslovodjo, saj ima takšna navodila. Zato je do blagajne prišel tudi poslovodja, s katerim pa se, tako pravi Vitogoj Kodarin, tudi ni dalo pogovarjati. Poslovodja in varnostnik v Hoferju naj bi namreč od našega sogovornika želela, da z njima stopi v skladišče, česar pa Kodarin ni želel storiti, saj se je bal za svoje kolo, ki je bilo nepriklenjeno zunaj, pred trgovino. Naš sogovornik trdi, da se s Hoferjevim osebjem ni mogel mirno dogovoriti, da bi denar prinesel naknadno. Še več, ker se Kodarin ni hotel podrediti vodji poslovalnice in z njim oditi v skladišče, je le-ta poklical policijo.

Kodarin sicer ni dolgo ostal dolžen v poslovalnici, saj mu je na pomoč priskočila gospa za njim v vrsti, ki mu je podarila dva evra, da je lahko dolg, sladoled je stal samo 49 centov, uspešno poplačal. Vse skupaj sta videla tudi policista, ki sta samo v nekaj minutah po klicu poslovodje prišla v trgovino, a kljub plačilu našega sogovornika zlahka nista želela spustiti.

Mama drugorazrednega pravi, da je imel njen sin zaradi policijskega nasilje hude rane. (Foto: Nova24TV)

Ko se je hotel odpeljati, sta policista skočila nanj
“Policista sta bila stara okrog 30 let. Že ko sta prišla v poslovalnico, sta me ozmerjala z besedami, kot je ‘klošar’,” razlaga Vitogoj Kodarin, razočaran nad prepotentnostjo mladih mož postave. Nikoli ga namreč nihče ni ozmerjal s takšnimi besedami, zato je bilo zanj vse skupaj zelo ponižujoče. Kodarin se je želel posloviti, toda policista sta vztrajala. Želela sta videti njegovo osebno izkaznico, ki pa je, jasno, ni imel s seboj, saj je pozabil denarnico. To je skušal dopovedati tudi obema policistoma, večkrat je ponovil svoje ime in dejal, naj njegove podatke preverijo na postaji. Odšel je iz trgovine, se usedel na kolo in se hotel odpeljati dalje, toda prišel ni prav daleč. Policista sta ga namreč podrla na tla, mu zvijala okončine in ga naposled tudi vklenila v lisice, pri čemer so nastale resne poškodbe rok, pa tudi praske na nogah in glavi.

Policista sta Kodarina strpala v vozilo, saj ga še niti približno nista imela namena izpustiti. Potem ko sta ga več ur zadrževala v policijskem vozilu, sta ga odpeljala v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima grdo poškodovano zapestje, a da je sposoben za iti v pripor, zato so ga odpeljali na koprsko policijsko postajo, mu zaplenili kolo, na prostost pa ga, brez kolesa, spustili v poznih nočnih urah.

Policija ima svojo verzijo zgodbe. Iz ministrstva za notranje zadeve so namreč sporočili, da se je Kodarin hotel odpeljati s kraja dogajanja brez dovoljenja policistov. Kodarina bodo tudi kazensko preganjali zaradi domnevne kraje sladoleda v višini 49 centov. (Foto: Nova24TV)

Policija odgovarja: Kodarin ni poslušal ukazov policistov
Policija je sicer ekipi Drugorazredni pojasnila, da so ugotovili, da je 56-letni Koprčan v trgovini pojedel sladoled in ga ni hotel plačati. “Ob prihodu policistov na kraj se je pričel nedostojno vesti do policistov in jih žaliti, zatem pa je zapustil trgovino, se usedel na kolo in hotel odpeljati. Policista sta mu skušala to preprečiti, Koprčan pa je pričel odrivati policista. Na več ukazov se ni umiril in hotel kraj zapustiti. Uporabljena je bila telesna sila in sredstva za vklepanje. Med podiranjem na tla se je policist lažje poškodoval,” so zapisali in dodali, da je bil drugorazrednemu izdan plačilni nalog zaradi kršitev javnega reda in miru. Podan pa je bil tudi predlog za pregon kaznivega dejanja tatvine, zato mu sledi še kazenska ovadba – vse to zaradi sladoleda v znesku 49 centov, ki ga je tako ali tako poravnal, preden je poslovalnico zapustil.

Vitogoj in njegova mama se zdaj sprašujeta, zakaj so v Hoferju sploh klicali policijo zaradi tako majhnega zneska – v nasprotnem primeru do incidenta namreč ne bi prišlo. A v Hoferju pojasnjujejo, da gre za standardni postopek v primeru poskusa kraje, ne glede na višino zneska.

Lisice, v katere sta Kodarina nasilno vklenila policista, so Koprčanu pustile globoke rane na zapestju. (Foto: Nova24TV)

Dokazov ni: Hoferjev videonadzorni sistem ni deloval
“Pri podjetju Hofer nam je izredno pomembno, da se kupci v naših trgovinah počutijo dobro in jim nakupovanje predstavlja prijetno izkušnjo. Žal pa smo občasno izpostavljeni tudi tatvinam, ki jih skladno s predpisi prijavimo pristojnim organom. Prodajno osebje v primeru suma tatvine obvesti poslovodjo in varnostnika, ki v skladu s svojimi pooblastili obvesti pristojne organe, kar se je zgodilo tudi v primeru, na katerega se nanaša vaše vprašanje. V proces nadaljnje obravnave tovrstnih primerov s strani pristojnih organov nismo vključeni, zato vam dodatnih informacij žal ne moremo podati,” so se na naša vprašanja o incidentu pred njihovo poslovalnico odzvali na sedežu Hoferja na Lukovici.

Vitogoj Kodarin je želel od Hoferja pridobiti videoposnetke incidenta, na podlagi katerih bi lahko dokazal, kako sta se nanj zaradi 49 centov, ki so bili za nameček še plačani, sadistična policista spravila povsem brez potrebe. A v Hoferju so mu dejali, da kamere incidenta niso posnele. Kot so v Hoferju Slovenija pojasnili za oddajo Drugorazredni, zaradi tega, ker zaradi obsežne prenove trgovine videonadzorni sistem dalj časa ni deloval. Zato jo bosta sadistična policista tokrat bržkone odnesla brez kazni, razen če se bo našel kdo iz trgovine, ki je incident posnel na telefon, kot se je zgodilo v primeru mladih kranjskih policistov, ki so na delu popivali, volan pa prepustili 17-letnici. Vsi trije so namreč že dobili odpoved …

Luka Svetina

Sorodno

Zadnji prispevki

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...