Skokovit porast dihalnih obolenj: UKC Ljubljana poka po šivih, a vlade to ne gane!

Datum:

V UKC Ljubljana od četrtka zvečer beležijo zelo veliko število bolnikov, ki potrebujejo urgentno pomoč zaradi dihalnih obolenj, kot so gripe, respiratorni sincicijski virus (RSV) in covid-19 in pljučnice. Posledica je daljši čas zdravstvene obravnave na urgenci infekcijske klinike in na internistični prvi pomoči. Ljubljanski klinični center je zaradi zapolnjenih posteljnih kapacitet bolnike začel preusmerjati na internistično prvo pomoč UKC Ljubljana, poroča STA.

“Rumeni alarm v UKC Ljubljana zaradi prezasedenosti z bolniki, odgovorni prosijo za pomoč ostale slovenske bolnišnice. Sedanje vodstvo MZ pa brez odziva – v času covidne epidemije 2020–2022 smo na MZ koordinirali in pomagali, da so bolnišnice sodelovale kot ena bolnišnica,” je zapisala Alenka Forte, nekdanja državna sekretarka in predsednica odbora za zdravje v strokovnem svetu SDS.

Tam pa je na sprejem in obravnavo že čakalo 40 bolnikov. Prav zato so v UKC aktivirali vse svoje prostorske zmogljivosti in razglasili rumeni alarm. Odslej se osredotočajo na hitrejšo zdravstveno obravnavo in koriščenje vseh mogočih posteljnih kapacitet UKC. V ustanovi se trudijo po svojih najboljših močeh, ker pa so kapacitete omejene, je marsikoga treba poslati domov oziroma ga na hitro odpustiti, zato morajo številni počakati na hodniku.

Slika je simbolična. (Foto: STA)

Osrednji mediji so prizanesljivi, Golobu pa se fučka …
Zaposleni v zdravstvu in bolniki so v veliki stiski, ljudi pa se zdravi kar na hodnikih infekcijske klinike in internistične prve pomoči. S takšnimi razmerami pa niso soočeni le v Ljubljani, ampak po vsej Sloveniji.

Kot je znano, se slovensko zdravstvo sooča s kadrovskim pomanjkanjem, posledično pa se oddelki celo zapirajo. Država jih postavlja v prvo bojno linijo, vladajoča politika pa na razmere očividno ostaja imuna. V javnosti se o katastrofalnem stanju zdravstva zaradi povečanega števila dihalnih obolenj tako rekoč ne govori.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...