Skoraj 50 milijonov prebivalcev ZDA je bilo rojenih v tujini

Datum:

Najnovejša analiza, ki jo je opravil Center za imigracijske raziskave, ocenjuje, da je bilo 49,5 milijona trenutnih prebivalcev Združenih držav Amerike rojenih v tujini, kar je največ v vsej zgodovini ZDA, saj znaša 15 odstotkov ameriškega prebivalstva.

V slabih treh letih, odkar v Belih hiši vlada administracija Joeja Bidena, se je število v tujini rojenih prebivalcev ZDA povečalo za štiri in pol milijone.

Če malce primerjamo številke, ta “Bidnov prirastek” je višji, kot znaša letno število rojstev v Združenih državah Amerike. Je tudi višji, kot znaša celotno prebivalstvo v petindvajsetih od petdesetih ameriških zveznih držav. Med Bidnovim predsedovanjem v ZDA povprečno prihaja 137 tisoč imigrantov na mesec, pod Obamo je ta številka znašala 68 tisoč, pod Trumpom pa 42 tisoč.

Ilegalni priseljenci v zadnjih treh letih presegajo legalne imigrante, saj se je ilegalno priselilo dva in pol milijona ljudi, legalno pa dva milijona. Šestdeset odstotkov imigrantov prihaja iz Latinske Amerike, ostali pa predvsem iz podsaharske Afrike, Bližnjega vzhoda in Karibov.

Glede na ankete več kot polovica Američanov meni, da bi bilo treba (ob popolni preprečitvi ilegalnih migracij) zmanjšati tudi število legalnih migracij na manj kot pol milijona letno. Skoraj dve tretjini tudi meni, da bi bilo potrebno odpraviti zakonodajo, ki omogoča tako imenovano “verižno priseljevanje”, se pravi, da lahko vsak novonastali ameriški državljan omogoči priselitev ostalih družinskih članov.

Bogdan Sajovic

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...