Skvoterji zasedli dvorec ruskega oligarha in Putinovega prijatelja v Londonu

Datum:

Skupina ukrajinskih anarhistov je v Londonu vlomila v dvorec v lasti družine ruskega oligarha Olega Deripaske, proti kateremu so britanske oblasti prejšnji teden uvedle sankcije zaradi ruske agresije v Ukrajini. 

                   

Skupina petih ukrajinskih anarhistov je po poročanju Daily Maila danes vdrla v 50 milijonov funtov vreden dvorec v Londonu v lasti ruskega oligarha Olega Deripaske, ga zasedla, kakor so anarhisti v Ljubljani to storili s tovarno Rog, in napovedala, da bodo tujo lastnino uporabili za nastanitev ukrajinskih beguncev, vse dokler ruski predsednik Vladimir Putin ne konča invazije v Ukrajino.

V dvorec, ki se nahaja na naslovu 5 Belgrave Square, naj bi nekaj čez polnoč vdrla skupina najmanj petih anarhistov, ki so svoj zločin ovekovečili z razprostiranjem ukrajinske zastave in napisi “Ta lastnina je bila osvobojena” in pa “Jebi se, Putin”. Ukrajinski anarhisti imajo po videnem sodeč veliko skupnega s starimi jugokomunisti. Tudi ti so najraje “osvobajali” tujo lastnino.

Anarhisti bi v tuji dvorec nastanili ukrajinske begunce
Deripaska je sicer eden od sedmih oligarhov, proti katerim je britanska vlada prejšnji teden uvedla sankcije zaradi njihove do Rusije naklonjene drže in “tesnih vezi” s Putinom. Ravno tako tesne so po poročanju britanskih medijev tudi Deripaskove vezi z vidnimi imeni največjih britanskih političnih strank. Tako Peter Mandelson iz vrst laburistov kot George Osborne iz vrst konservativcev sta v preteklosti uživala na Deripaskovi jahti vredni 80 milijonov funtov.

Skupina ukrajinskih anarhistov se imenuje Londonski Mahnovisti v čast Nestorja Mahne, ukrajinskega anarhista, ki je skušal med rusko revolucijo, ki je trajala od 1917 do 1923 v Ukrajini oblikovati družbo, v kateri ne bi bilo države.

Londonski odred anarhistov vztraja v prepričanju, da je njihovo početje zakonito. Nadvse nenavadna drža za privržence teorije, da država ni potrebna. “Ni bilo nikakršnega vloma. Za namene protesta izrabljamo naše človekove pravice,” je povedal eden od anarhistov. “Tu smo, da protestiramo proti lastnini ruskega oligarha in vojnega hujskača.” Nadvse nenavadna oznaka glede na dejstvo, da je Deripaska že pred uvedbo sankcij proti njemu poudarjal, da je čim prej potrebno doseči mir v Ukrajini in opozarjal, da bo Rusija po konfliktu drugačna država.

Policija nemočna
Skvoterji so napovedovali, da se jim bo kasneje pri njihovi zasedbi tujega dvorca pridružila še večja skupina somišljenikov. Njihove iluzije so se razblinile, ko so londonski organi pregona na delo poslali odred policistov v opremi za izgrede. Sky News poroča, da sta dva od kriminalcev skušala postaviti barikade, kar pa ni ustavilo policistov. A na koncu ni bilo nikakršnih rezultatov. Namesto da bi kriminalce strpali za rešetke, naj bi policija trenutno pazila, da kateri od anarhistov ne pade z balkona.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...