Slovenija dočakala polnoletnost v Evropski uniji

Datum:

Članstvo v Evropski uniji je bil strateški cilj Republike Slovenije in želja slovenskih državljanov vse od osamosvojitve naprej. Svojo evropsko usmeritev smo dejavno uresničevali z razvojem in graditvijo institucionalnih odnosov z Evropsko unijo. Na današnji dan pred 18 leti je bila tudi Slovenija sprejeta v zvezo držav, ki že več kot pol stoletja omogoča mir, stabilnost in prosperiteto.

                   

Težnja Slovenije k vključitvi v Evropsko unijo je izhajala iz tesnega političnega, gospodarskega in kulturnega sodelovanja z EU ter iz slovenske kulturne in civilizacijske umeščenosti v evropski prostor. Vključitev v EU je bila pomembna tudi z varnostnega vidika, saj je bila Slovenija prepričana, da vprašanja državne varnosti in obrambe lahko učinkoviteje rešuje v okviru Evropske unije in zveze NATO.

Pot Slovenije v Evropsko unijo

1993 – sporazum o sodelovanju
Pravno-institucionalni okvir za odnose med Republiko Slovenijo in Evropsko unijo je bil vzpostavljen s sporazumom o sodelovanju. Pogajanja za sklenitev tega sporazuma so se začela julija 1992. Sporazum o sodelovanju med Slovenijo in takratno Evropsko gospodarsko skupnostjo je bil podpisan 5. aprila 1993, veljati pa je začel 1. septembra istega leta.

1997 – sporazum o pridružitvi
Za začetek pogajanj o sklenitvi sporazuma o pridružitvi je Slovenija uradno zaprosila 10. junija 1996. Slovenija in EU sta 11. novembra 1996 podpisali začasni sporazum o trgovini, ki je začel veljati 1. januarja 1997. Z njim je začel veljati trgovinski del sporazuma, ki je določal območje proste trgovine med Slovenijo in državami članicami.

1998 – začetek pogajanj
Evropska komisija je 16. julija 1997 predstavila mnenje o državah kandidatkah za vstop v EU (Agenda 2000). Ker je bilo mnenje o Sloveniji ugodno, je bila decembra 1997 uvrščena v prvi krog držav za začetek pogajanj, ki so se 31. marca 1998 tudi uradno začela. Končala so se konec leta 2002 z dogovorom o pogojih pristopa Slovenije.

2003 – referendum o vstopu v EU
Pred vstopom je Slovenija prilagodila svojo zakonodajo evropskim pravilom, razen na področjih, kjer so bile na pogajanjih dogovorjene nekatere izjeme in prehodna obdobja. Državljani smo 23. marca 2003 na referendumu o vstopu Slovenije v EU večinsko podprli članstvo.

2004 – Slovenija postane polnopravna članica EU
Slovenija je 1. maja 2004 po zaključenem pristopnem procesu postala polnopravna članica EU. Poleg finančnih in razvojnih prednosti članstva so se slovenskim državljanom odprle možnosti za življenje, delo in študij v drugih državah članicah.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...