Slovenija ima novo ministrico za zdravje, kateri zdravstvena reforma ni glavni cilj

Datum:

“Kandidatka za zdravstveno ministrico je iz raziskovalno akademskega področja, žal je bilo na predstavitvi kot na kakšnem seminarju in nismo slišali konkretnih rešitev in odgovorov. Predsednik strateškega sveta je pred časom rekel, da bomo lahko srečni, če stanje v zdravstvu ob koncu leta ne bo slabše kot v začetku. In verjetno bo”, je v zvezi z imenovanjem nove ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel izpostavil poslanec SDS Zvonko ČernačStranki SDS in NSi sta sprejeli odločitev, da ne bosta izrekli podpore njeni izvolitvi. “Da kandidatka reforme zdravstva nima za svoj cilj,” menijo namreč v največji opozicijski stranki, v stranki NSi pa med drugim izpostavljajo, da zdravstvena politika ni odvisna le od resornega ministra, ampak celotne koalicije. 

“S strani premierja smo slišali, da je kandidatka za zdravstveno ministrico najboljša možna izbira. Enako je govoril za odstopljenega ministra Danijela Bešiča Loredana. Kandidatka je bila 13. julija, naslednji dan po tistem, ko je vodenje ministrstva prevzel premier, imenovana za državno sekretarko. Če je najboljša izbira, zakaj je potem čakal do skrajnega trenutka?,” je v zvezi z imenovanjem nove ministrice za zdravje izpostavil poslanec SDS Zvonko Černač.

Tekom predstavitve stališč poslanske skupine SDS je poslanka Karmen Furman spomnila na koalicijsko zavezo, kako naj bi reforma na področju zdravstva predstavljala njihovo glavno prioriteto in da so sicer obljubljali tudi cel kup drugih reform, ki pa so ostale le pri obljubah. Izpostavila je tudi besede kandidatke za zdravstveno ministrico izpred desetletja, ki je navedla, “da mora biti minister neskončno močen, potrpežljiv, odločen, bister in imeti reformo za cilj”. “A reforme zdravstva te koalicije očitno ni več, zato je na tem mestu predvsem vprašanje, ali ima ministrica cilj,” je ob tem po poročanju STA pripomnila poslanka SDS.

Furmanova je v nadaljevanju poudarila, da je bilo mogoče tekom zaslišanja kandidatke za zdravstveno ministrico na matičnem odboru slišati podrobno predstavitev stanja v slovenskem zdravstvu, a pri tem ni bilo predstavljenih nobenih ukrepov. Poslanska skupina je v luči referenc ministrice presenečena, da ta ob prioritnem poudarjanju košaric pravic, ni znala pojasniti, kako bi jo sploh definirala. Moti pa jih tudi, da niso izvedeli, kako in kdaj ministrica namerava urediti izvajanje dejavnosti psihoterapije v zdravstvu

Kakovost in košarica pravic, ki predstavljata ministričini prioriteti, po mnenju SDS odpirata novi bojni liniji v zdravstvu. “Glede na to, da niti r od reforme sedanje vlade in vladajoče koalicije kljub obljubam in prioritetam ni izveden, je odpiranje novih področij zelo pogumno, če že ne nevarno dejanje ,” je poudarila Furmanova.

Iva Dimic, poslanka NSi, stranke, ki ravno tako ne bo podprla kandidatke za zdravstveno ministrico, je poudarila, da je potrebno zavedanje, da zdravstvena politika ni odvisna zgolj od ministrice za zdravje, ampak od celotne koalicije. “Pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni, pomanjkanje zdravstvenega kadra, odhodi zdravnikov v tujino, zastale investicije, težave na otroški srčni kirurgiji, učinkovitost vodenja zavodov, zobozdravstvo, ortodontija, digitalizacija in področje duševnega zdravja akutna področja v zdravstvu”, so po njenih besedah področja, kjer bo potrebno nujno in hitro ukrepanje.

V stranki si želijo, da se Valentina Prevolnik Rupel z resnostjo loti urejanja področja duševnega zdravja, psihoterapije in čakalnih dob. Navkljub vsem ukrepom, se namreč iz meseca v mesec povečujejo čakalne vrste. “Upam, da se danes res že vsi zavedamo in razumemo, da ne moremo pričakovati sprememb, če se stvari ves čas delajo enako,” je izpostavila.

Zaskrbljenost družinskega zdravnika
V zvezi z imenovanjem nove ministrice za zdravje se je na družabnem omrežju X odzval družinski zdravnik Rok Ravnikar, ki je zaskrbljen nad napovedmi, da se bo dostopnosti zopet lotevalo z višanjem glavarin (obremenitev) na posameznega zdravnika. Spomnim, da se je meja določila ob kriznih razmerah v ZD Kranj. in je bila pogoj za umiritev stanja. Žal se v vmesnem času ni naredilo nič za izboljšanje privlačnosti dela v osnovnem zdravstvu. Podatki (te vsi radi poudarjajo) pravijo, da rezerve v višanju obremenitev ni: v tem trenutku 963 družinskih zdravnikov, od 1086 ki delajo kot izbrani osebni zdravniki, presega mejo 1895 glavarinskih količnikov. Kar 448 od teh presega 2400 GK!” Predlagal je, da se v to ne dreza, če obstaja želja, da “ta krhka in občutljiva hiša zdrži še malo”.

Vir: Rok Ravnikar X
“In kje so rezerve?  V tem, da boste kot vlada in odločevalci v zdravstvu vsako leto slabo tretjino generacije od 350 študentov medicine prepričali, da boste in ste naredili vse, da se bodo odločili ZA. 100 novih specializantov družinske medicine vsako leto je cilj in meja, ki zagotavlja stabilno osnovno zdravstvo”, poudarja Ravnikar in dodaja, da osnovno zdravstvo edino dokazano omogoča najbolj učinkovito in dostopno javno zdravstvo za vse. “Čas je!”, je prepričan.
Vir: Rok Ravnikar X


Kandidatka za ministrico je v torek uspešno prestala predstavitev na parlamentarnem odboru za zdravstvo. Čeprav jo pri njenem imenovanju ne podpirata tako SDS kot NSi, je bila ta izvoljena z 48 glasovi za in 17 proti.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...