Slovenija je po požaru z donacijami pomagala obnoviti stanovanje “nepremičninskemu mogotcu”

Datum:

V Sloveniji je veliko solidarnih ljudi, ki v času stiske drugih z veseljem pomagajo. Mnogokrat pa se zgodi, da pomoč ne pride v prave roke. Tako naj bi se zgodilo tudi v primeru, ko je družini iz Izole pred leti zagorel dom. V uredništvo smo prejeli informacijo, da so dobri ljudje pomagali pri obnovi hiše skoraj nepremičninskemu mogotcu.

“Po tragediji, za katero je Izola in širša okolica zbirala denar se je izkazalo, da smo plačali za obnovo lastniku stanovanja gospe Pavli Mejak Blasevich, koii je skorajda nepremičninski mogotec,” je povedal vir. V lasti ima kar tri stanovanja.

Avgusta leta 2018 se je življenje družine Mejak-Benigar obrnilo na glavo. Ogenj je v nekaj minutah pogoltnil vse, kar so trudoma z odpovedovanjem in garanjem ustvarjali vse življenje. Rešili so le gola življenja, so poročali mediji. Opisali so težko življenje Martine Mejak in njenega partnerja Irvinga Benigarja ter kako jim je požar uničil vse. Tričlanska družina je po požaru živela pri Irvingovi materi Miri, štirje in dva psa so se stisnili na kakšnih 55 m², so poročali mediji in dodali, da je njihovo 62 m² veliko stanovanje pogorišče. “Njihov dom ni bil nezgodno zavarovan. Martina z roko pokaže na tri vrečke dokumentov in nekaj malenkosti, ki so jih rešili iz požara, ostali so jim še obleka, ki so jo imeli na sebi, in sinove superge, te mu je dan pred požarom kupila babica Pavla in mu ogromno pomenijo”. 

Po informacijah našega vira pa je Pavla, Martinina mama, lastnica treh stanovanj, kar je razvidno tudi iz zemljiške knjige. V lasti ima namreč stanovanje na ulice Elvire Vatovec 11, ki se oddaja, saj je na poštnem nabiralniku označeno tudi z drugim priimkom. Stanovanje nasproti upravne enote, v katerem gospa Pavla živi, ter stanovanje, v katerem živi Martina živi in je v Pavlini lasti. “Pavli smo financirali obnovo njenega stanovanja,” je kritičen vir. “Ima še četrto stanovanje, ki je neprofitno in v katerem živi sestra Alenka,” dodaja.

Izpiski iz zemljiške knjige
Izpiski iz zemljiške knjige

V Slovenskih novicah so poročali, da družina nima denarja, da bi kupila novo pohištvo, obnovila stanovanje. “Tako skromni so, da si ne privoščijo niti počitnic, pred leti so šli z avtom v Dalmacijo, spali so v avtu, hrano pa kupovali v trgovini, se spominjajo redkega oddiha”. Ob tem so prosili Slovence, naj jim pomagajo in nakažejo denar.

Denar mnogokrat pade v napačne roke
Človeško je pomagati in Slovenci se pri tem res izkažemo bodisi z zbiranjem denarja za bolne otroke bodisi s pomočjo v stiski po naravnih nesrečah ali v stiski zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Nazadnje so se Slovenci izkazali pri poplavah. Spomnimo se, da je poslanec SDS Andrej Hoivik na izredni seji o korupciji opozoril, da je na dopisni seji konec prejšnjega leta Urad za zaščito in reševanje vrnil 21 milijonov evrov v sklad proračunske rezerve za naravne nesreče. Opozoril je, da je šlo za rezervno postavko in dodal: “Ta denar so dobili direktno nakazanega iz davkoplačevalskega denarja, torej preko donacij. Veliko ljudi je v mesecu avgustu in tudi kasneje doniralo Uradu za zaščito in reševanje, ki je zelo dober v našem in tudi evropskem prostoru.” Izpostavil je, da je vlada na omenjeni dopisni seji približno tretjino tega zneska, torej 6,5 milijona evrov, razporedila na ministrstvo za pravosodje, da bi slednje kupilo, kot je bil oster Hoivik, “podrtijo na Litijski cesti”. Dodal je, da se je vse to dogajalo z vednostjo premierja Roberta Goloba kot tudi vseh ministrov, saj lahko o teh stvareh glasujejo na dopisnih sejah.

Žalostno je, da velikokrat denar, ki ga dobri ljudje nakažejo za pomoči potrebnim, ne pride tja, kjer je potreben, ampak tam, kjer ga je že veliko in kjer so nehvaležni. Spodnjo sliko je na Facebookovi strani objavil Irving Benigar, ki mu je Slovenija pomagala, potem ko je v požaru “izgubil vse”.

Foto: FB

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...