Slovenija uspešno izvaja cepljenje: to dokazujejo mednarodni podatki, ki jo uvrščajo na šesto mesto po številu odmerkov cepiva na milijon prebivalcev

Datum:

Dvomi o uspešnosti cepljenja v Sloveniji so povsem odveč. Graf spletne strani Our World in data dokazuje, da je Slovenija v svetovnem merilu šesta najbolj uspešna država gledano na število dnevnih odmerkov cepiva na milijon ljudi. Slovenski zdravstveni sistem je torej uspešen v boju s covidom-19. 

                   

Ker nekateri še vedno sejejo dvom v uspešnost cepljenja proti covidu-19 pri nas, lahko tovrstne dvome ovržemo na podlagi tujih podatkov, na primer spletne strani Our World in Data, ki dokazujejo, da je Slovenija v svetovnem merilu ena najbolj uspešnih držav na tem področju. Spodnji graf prikazuje 7-dnevno povprečje števila odmerkov cepiva na milijon prebivalcev v celotni populaciji. To se šteje kot enkratni odmerek in število ni nujno enako skupnemu številu cepljenih ljudi, saj ljudje ponekod prejmejo po več odmerkov.

Kot lahko iz grafa razberemo je na tem področju daleč najbolj uspešen Izrael, sledijo Združeni Arabski Emirati, Danska, Združene države Amerike in Bahrajn. Takoj za slednjim pa se nahaja Slovenija. Naši državi sledijo Španija, Italija, Združeno kraljestvo, Nizozemska, Kanada, Estonija, Romunija, Nemčija Rusija, Poljska, Hrvaška, Irska, Madžarska, Slovaška, Češka, Francija, Oman, Norveška, Latvija, Portugalska, Grčija, Finska, Argentina, Bolgarija, Kitajska, Kostarika, Mehika in Čile.

Slovenija je šesta najbolj uspešna država po številu odmerkov cepiva na milijon prebivalcev. (Foto: Twitter)

V zadnjih dneh so osrednji mediji ustvarili lažno zgodbo, da je starejša oseba umrla zaradi cepiva za Covid-19
Še ena lažna informacija, ki so jo mediji v zadnjih dneh pograbili pa se je nanašala na domnevno smrt osebe, ki naj bi umrla potem ko se je dala cepiti proti Covidu-19. “Imamo samo en primer. Ta govori o starejši osebi iz enega iz domov. Vsaka oseba se sama odloči, ali se bo cepila. Tudi ta je bila cepljena, potem pa je prišlo do infarkta, ki ga je oseba že imela, in življenje se je izteklo. Ne razpolagam pa z lokacijo bivanja osebe. Takoj ko je do tega prišlo, je bila izdana ocena strokovnjakov, da dogodka nista povezana: da do izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja,” je situacijo pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. V zadnjem času pa so se pojavile tudi številne druge teorije zarote povezane s cepljenjem. Še bolj nora pa je tista teorija, ki se nanaša na frizuro vodje strokovne skupine za novi koronavirus na ministrstvu za zdravje Bojane Beović, ki naj bi imela dopoldne na fotografiji, ko se je cepila krajše lase, popoldne na televiziji pa daljše.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...