Slovenija visoko na lestvici presežne umrljivosti

Datum:

Eurostat je objavil graf presežne umrljivosti v Evropi in Slovenija po presežni poleg ostalih evropskih držav presega le Nemčija, kar je zaskrbljujoče.

Izhodišče omenjene analize in grafa je sestavljeno iz povprečnega števila smrti, ki so se zgodile v posameznem mesecu v obdobju 2016–2019. V Sloveniji je bila presežena umrljivost med najvišjimi.

Preberite tudi: Kdo stoji za varnostno službo Alfa, ki jo Janković uporablja za teroriziranje lastnikov zemljišč na območju C0?

Presežna umrljivost je izraz, ki se uporablja v epidemiologiji in javnem zdravju in se nanaša na število smrti zaradi vseh vzrokov med krizo, ki presega tisto, kar bi pričakovali v “normalnih” razmerah.  Slovenija je po številu smrti le za Nemčijo in pred drugimi evropskimi državami. Na podatek se je odzval tudi Janez Janša, ki se je ob tem obregnil ob Socialne demokrate in zapisal: “Zaskrbljujoče številke. Bo kaj zastavic v Tivoliju, @strankaSD?”

Pri umrljivosti je gotovo del krivde pripisati tudi slabemu vladnemu spopadu s pandemijo koronavirusa.

Presežna umrljivost v Sloveniji je po podatkih Eurostata izredno visoka. V Sloveniji je bila presežna umrljivost po zadnjih podatkih, ki so na voljo, po oceni statističnega urada 15-odstotna. Konec leta 2021 je bila presežna umrljivost kar 49-odstotna. To pomeni, da je takrat umrlo za 49 odstotkov več prebivalcev kot povprečno v istem obdobju v letih 2015–2019. Prekomerna umrljivost je celovitejše merilo skupnega vpliva pandemije na smrt kot samo potrjeno število smrti zaradi covida-19. Zajema ne samo potrjene smrti, ampak tudi smrti zaradi covida-19, ki niso bile pravilno diagnosticirane in sporočene, ter smrti zaradi drugih vzrokov, ki jih je mogoče pripisati splošnim kriznim razmeram.

Visoka umrljivost, manjša rodnost
V Sloveniji se je v zadnjem lanskem mesecu po podatkih SURS rodilo 1.383 otrok. To je bilo 153 (10 odstotkov) manj kot v prejšnjem decembru. Na dan se jih je rodilo povprečno 45 (leto prej 50). Od januarja do decembra 2022 se je po začasnih podatkih rodilo nekaj manj kot 17.400 otrok oz. 8 % manj kot leto prej. Le v maju se je rodilo več otrok kot v istem mesecu leta 2021. Končni podatki o rojenih bodo objavljeni junija.

Vir: SURS

Umrlo je 2.241 prebivalcev Slovenije. To je bilo 58 (3 odstotke) manj kot v prejšnjem decembru in 997 (31 odstotkov) manj kot decembra 2020. Na dan je umrlo povprečno 72 prebivalcev (v prejšnjem decembru 74, v istem mesecu leta 2020 pa 104 na dan). V 2022 je po začasnih podatkih umrlo nekaj več kot 22.400 prebivalcev. To je bilo za 4 % manj kot v letu pred tem in za 7 odstotkov manj kot v 2020. Končno število umrlih v 2022 bo objavljeno junija. Decembra 2022 je umrlo za 26 % več prebivalcev kot povprečno v istem obdobju v letih 2015–2019. Decembra leto prej je presežna umrljivost znašala 29 odstotkov.

Od 1. do 22. januarja 2023 je po prvih ocenah umrlo 1.585 prebivalcev Slovenije. V istem obdobju prejšnjega leta jih je umrlo manj (1.484).

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...