fbpx

Zmagal glas proti: Kvorum dosežen, zbranih 391.818 glasov

Foto: STA

Po večini preštetih glasovnic neuradni izidi referenduma kažejo prepričljivo zmago zagovornikov pravic otrok. Novelo zakona je podprlo zgolj 36,52 odstotka volivcev, proti pa jih je glasovalo 63,48 odstotka. Preštetih je bilo 99,89 odstotka glasovnic.

Sodeč po neuradnih rezultatih Državne volilne komisije je za novelo zakona glasovalo 225.428 oziroma 36,52 odstotkov volivcev, proti pa 391.818  oziroma 63,48 odstotkov. Volilna udeležba je bila več kot 36-odstotna.

Ker je proti spremembi zakona glasovalo več kot 343 tisoč volivcev, je referendum veljaven, zato se spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne bodo uveljavile.

Na volišču v Grosupljem je prišlo do električnega mrka, zato je Državna volilna komisija začela podatke objavljati s 40-minutno zamudo.
Med čakanjem na izide referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi je prišlo do izpada spletne strani volitve.gov.si. Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da je do izpada prišlo, ker je nedavno zamenjani požarni zid današnje veliko število obiskovalcev zaznal kot izreden dogodek in tako blokiral delovanje strani. Stran je bila neaktivna skoraj 30 minut.

Do 16. ure se je referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih udeležilo 428.285 volivcev oz. 24,99 odstotka vseh volilnih upravičencev. Udeležba je bila do 16. ure za 5,09 odstotne točke višja kot na referendumu o družinskem zakoniku leta 2012.

Do 11. ure je bila volilna udeležba 9,3 odstotna. Leta 2012 je na referendumu o družinskem zakoniku do 11. ure glasovalo za 1,62 odstotne točke manj volivcev, na koncu pa je tedaj glasovalo 30,31 odstotka volivcev.


106 prijav kršitev volilnega molka, malo resnih
V času volilnega molka je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prejela skupaj 106 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 62 primerov so že ugotovili, da ne gre za kršitve volilnega molka oziroma volilne zakonodaje. Inšpektorat RS za notranje zadeve tako zdaj na osnovi prejetih obvestil obravnava 44 zadev.

Od teh se jih je največ nanašalo na objave v družbenih omrežjih, so sporočili z inšpektorata za notranje zadeve.

Referendum je z vložitvijo zadostnega števila podpisov volivcev zahtevala Koalicija “Za otroke gre!”, referendumsko vprašanje pa se je glasilo: “Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?”

Na predčasnem glasovanju je glasovalo že 24.480 volivcev, kar je za več kot 55 odstotkov več kot leta 2012, ko je potekal referendum o družinskem zakoniku. Letošnji referendum pa se od tistega v letu 2012 razlikuje predvsem po tem, da je bil v vmesnem času uveden kvorum za zavrnitev zakona.

Uradni rezultati bodo znani do februarja
Na uradne izide referenduma bo treba počakati predvidoma do 16. februarja, in sicer zaradi nove referendumske ureditve, po kateri se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina udeležencev referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Ker je bila novela na referendumu zavrnjena, ne bo stopila v veljavo, DZ pa eno leto po razglasitvi izida ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

 

M. G., N. K., STA