fbpx

18 županov gorenjskih občin se ni želelo srečati s Cerarjem

Foto: STA

Gorenjski župani bojkotirajo zaključno srečanje z vlado na Brdu pri Kranju. Kot razlog navajajo Cerarjevo ignoriranje pogovorov na temo povprečnin, premier pa je prepričan, da to ni pravi pristop in da zamujajo veliko priložnost.

“Gorenjski župani smo že pred dvema tednoma predsedniku vlade poslali pismo, da se želimo z njim srečati ob obisku na Gorenjskem zaradi zmanjšane glavarine. Ker z vladne strani ni bilo posluha, smo se enako odzvali tudi župani,” je pojasnil župan občine Gorenja vas-Poljane Milan Čadež.

Premier Miro Cerar je prepričan, da to ni pravi pristop, in če se župani z vlado res ne bodo sestali, bo to po njegovem mnenju velika zamujena priložnost.

Na številne kritike, ki letijo na delo vlade, se je odzval z besedami: “Nenavadno veliko kritik se je ta hip nakopičilo na vlado, kar je zanimivo glede na to, da so vsi gospodarski in tudi socialni indikatorji v smislu razvoja pozitivni.”

Kljub neuspešnim pogajanjem z občinami gre Cerar dalje
Premier je poudaril, da so naloge sedanje vlade zelo zahtevne in usmerjene v iskanje rešitev. “Mi gremo dalje. Mislim, da tudi ministri, ki so bili sedaj javno bolj pod pritiskom ali kritizirani, delajo, se zelo trudijo na svojih področjih,” ocenjuje Cerar.

Spomnil je, da so se intenzivno pogajali tako s sindikati javnega sektorja kot z občinami. Z občinami sicer niso dosegli dogovora, a premier vztraja, da so se od avgusta do novembra kar devetkrat sestali s predstavniki občinskih združenj in intenzivno delali na tem, da bi našli skupen jezik tudi glede vprašanja povprečnine. Ob tem je dodal, da je vlada glede povprečnine večkrat povišala ponudbo.

Ministrica za zdravje ne bo odstopila
Cerar je komentiral tudi zahtevo po odstopu ministrice za zdravje. Kot je poudaril, ministrica, ki ima izjemno zahtevne naloge, dela naprej. “Zdravstveni sistem je bil v zadnjih letih glede upravljanja poln slabih praks, marsikje tudi financiranje ni bilo ustrezno razporejeno, dogajale so se koruptivne prakse, predvsem pri javnem naročanju,” se je zavzel za ministrico. Prav tako je dejal, da se zaveda, da je potrebno še veliko stvari popraviti, zato je ministrica soočena z velikimi izzivi.

N. K., STA