25 let po zaslišanju zloglasnega Mitje Ribičiča: zanj je bilo morišče nedolžnih zgolj “ekološki problem”

Mitja Ribičič

20. oktobra je minilo natanko 25 let od zaslišanja sedaj že pokojnega komunističnega funkcionarja Mitje Ribičiča pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki jo je takrat vodil Jože Pučnik, v tistem času poslanec Socialdemokratske stranke Slovenije, omenjena komisija pa se je ukvarjala s preiskavo komunističnih pokolov.

Ribičičevo zaslišanje je tedaj vzbudilo veliko medijske pozornosti, izkazalo pa se je, da se stari komunistični funkcionar in oficir Ozne, ki je bil dolgo časa tudi šef Milana Kučana, ni nikoli pokesal. Že dve leti pred tem je bil Ribičič zaslišan pred podobno komisijo, ki jo je vodil Ignac Polajnar (SKD), a tudi tam je trdil, da je bila Ozna tako rekoč dobrodelna organizacija, ki je ščitila narod pred “protiljudskimi” teroristi. No, Ribičič je še navedel, da nikogar niso zunajsodno likvidirali, pač pa so po tradiciji NOB primerno ravnali z osumljenci in ujetniki.

No, še bolj zanimivo je bilo nadaljevanje, ko je na vprašanje, kdo je ukazal pobijanje in kdo je bil s tem seznanjen, Ribičič odgovoril, da o tem niso vedeli ne CK KPJ, niti slovensko vodstvo, celo maršal Tito o tem ni nič vedel. Pač pa je to počela vojska – očitno samovoljno, vendar z opravičilom, da je bila vojska po Ribičičevo “dejavnik osvoboditve”. Ozna (oddelek za zaščito naroda) pa ni vedela za poboje.

Ribičič je lagal – povojne poboje je skrbno načrtovala komunistična oblast
Skratka, Ribičičevi odgovori so bili dejansko eno samo sprenevedanje in laganje – kot da Josip Broz Tito v svojem govoru v Ljubljani ni napovedal povojnih pobojev in kot da ni bil prav on glavni poveljnik vojske. O tem, kar je počela Ozna, pa obstaja mnogo pričevanj. A ne samo to: na zaslišanju je Ribičič odgovarjal tudi na vprašanje glede poboja okoli tisoč vojnih ujetnikov v Brezarjevem breznu pri Podutiku – in ob tem celo cinično izjavil, da je imelo to morišče le en problem – in to je ekološki. Seveda nič o tem, kako so tam pobijali ujetnike, ki so jih morali nato prekopati v Kucjo dolino, nemške vojake, ki so izvajali prekop, pa so odpeljali v Kočevski rog in pobili.

Josip Broz Tito med govorom na Kongresnem trgu, 26. maj 1945

“Kar se tiče onih izdajalcev … to je stvar preteklosti. Roka pravice, roka maščevalka našega ljudstva je že dosegla ogromno večino, a samo manjšemu delu izdajalcev se je posrečilo pobegniti, je izdal Josip Broz Tito med govorom na Kongresnem trgu, 26. maja 1945. (Foto: Janez Kurent, Muzej novejše zgodovine)

Ribičič za svoje zločine nikoli ni bil obsojen. Še več, četrt stoletja po tem zaslišanju danes obujajo nove partizanske epopeje, v katerih je glavni junak tokrat Franc Sever Franta, ki je v knjigi med vrsticami celo sam priznal zločin. Morda bi ga lahko povprašali vsaj o izvoru njegovega stilskega starinskega pohištva?

Gašper Blažič

 • Janez Mayer

  Komunisti, kot vedno, avantgarda, vedno pred časom.
  Gretek pred Greto, no.

 • Franc Šink

  Komunisti so trdovratna golazen. Težko jih bo pregnati

  • Tom Tom

   Popolnoma pravilna ugotovitev, Janez Janša je zelo trdovratna golazen!

   • McBobo

    Zakaj že? A zato, ker bi rad državo v red spravil? In če pravite, da je imel čas med 2004-2008; ja tudi za moje pojme je bil preveč mlahav. Moral bi takoj uvesti lustracijo.

    • Tom Tom

     Takih, kot je on, pa res ne potrebujemo na čelu države! Ker ga poznam še iz časov ZSMS, ko je bil kot komunist še hujši od Ribičiča, ko je za lastno blagor udbi ovajal vse okoli sebe ……… prijatelje, znance, ….. tako pokvarjenega je tudi ZK izključila iz svojih vrst. On je zadnji, ki bi delal red v državi, zato je najprej v času svoje prve vlade še do danes nekaznovano vdrl v državne arhive, uničil svoj dosje in poiskal dokumente, s katerimi še dandanes izsiljuje nekatere politike in gospodarstvenike v državi.

 • McBobo

  “”” No, Ribičič je še navedel, da nikogar niso zunajsodno likvidirali, pač
  pa so po tradiciji NOB primerno ravnali z osumljenci in ujetniki.”””

  Ozna je tradicionalno komunistično primerno ravnala z osumljenci in ujetniki. Se pravi, so jih zunajsodno likvidirali. Laž, pa nesmrtna duša, pa to. V istem stavku se je demantiral.

  • IZBIRA

   Identična “obramba” Ribičiča oziroma čudenje kot nacistov na Nürnberških procesih, češ mi nismo nič krivi in nič narobe naredili, mi smo delali po naših zakonih, torej zakonito. To da so umorjene skrivali in metali v kraške jame, rudniške rove je partizansko komunistično. Nacisti so svoje žrtv v krematorijih .

 • Andrej

  Resnično, Ribičič je bil dober učitelj. Vizionar. CK ZKS nam še danes vlada.

 • Anton

  ironija ali licemerstvo?,kakorkoli že dejstvo je da smo priča očitanju koloboracije s strani tistih, ki so to dejansko bili.Nezanemarljiv del medvojne in povojne zgodovina pri nas je ena sama fake zgodba o junaških bitkah, prebojih blabla in “herojih”, v samem bistvu pa se je šlo za revolucijo, za odvzem lastnine tistih, ki so bili sposobni, pametni, marljivi in zatorej trn v peti tem nebodigatreba radikalnim lenaharjev, nespobnežem.

  sarkazem press

 • pajot

  Upam,da trpi. V gosteh pri hudiču.

 • IZBIRA

  “….že pokojnega komunističnega funkcionarja Mitje Ribičiča…”, ki je napredoval na komunistični hierarhiji, ker je bil likvidator in morilec, eden uspešnejših.

 • rubec

  Jaz pa verjamem, da tito ni nič vedel. Saj tudi hitler ni vedel, da je Blondi fasala parvovirozo.

  • pajot

   da o qrbanju Jovanke niti ne govorimo.

 • althar

  Največji ekološki problem je socializem. Nepopravljivo pokvari vsako okolje, ki se okuži z njim.

 • Poupette

  Sam Ribicic je tepel ujetnike s kljuci!!

  • pajot

   Ti bi bila pa rada tepena s qurcem,kenede?

   • Poupette

    Ej, pajot pajot! Ne prosim pri tako resni in zalostni zadevi mislili s ta malo glavo,!

    • pajot

     Mah,sej se sam mal zajebavam,tko kot ti.

     • Poupette

      Ne, jaz se ne zajebavam !
      Vse kar sem napisala je res!

 • if

  Zgodovinska škoda za demokracijo, slovenski narod in samostojno RS je, ker iz sosednjih stavb 26.5.1945 ni streljal kaliber Claus Schenk Graf von Stauffenberg.

  Če bi streljal tistega dne v LJ, bi verjetno zadel kominternovca Tita, v času med 23.8.1939 in 22.6.1941 Hitlerjevega kolaboranta.

  Zgodovnska škoda je tudi, ker se mu je, von Stauffenbergu, ponesrečil atentat na Titovega in Stalinovega kolaboranta Hitlerja.

 • Boco

  En od ključnih porazov resnice in poti v normalno družbo, je bila oprostitev Ribičiča. Takrat so komunistični zločinci in njihovi koristolovski podporniki uvideli, da jim nihče nič ne more. Lahko rečemo, da je posledica tega oživljanje partizanskih pravljic in zgodovinskih neresnic o partizanih-komunistih.
  Zato je zaslužno slovensko sodstvo in intelektualni lakaji, to je izdajalci slovenskega naroda.
  Kot pravi star članek na reporterju:

  Če bi se mediji vsaj malo poglobili v vsebino dokazov in v razloge, zakaj so bili zbrani dokazi za preiskovalno sodnico Marjutko Paškulin pomanjkljivi, bi zlahka ugotovili, da je bila kazenska ovadba proti Ribičiču zavrnjena zaradi strokovno povsem nevzdržnih mnenj in razlag zgodovinark dr. Jere Vodušek Starič in dr. Ljube Šubelj Dornik o ključnih dokumentih, zbranih prav s pomočjo, trudom in vztrajnostjo kriminalista Pavla Jamnika.

 • xtc

  Tov Ribičič-allias Major Mitja zasliševalec,mučitelj,in odrejevalec za eksekucije in tožilec-kakšen je bil je o njem lepo zapisal France Turšič in kaj je počel.

 • sodnikisozločinci

  Miškolin…

 • tramal

  Za morilca ribičiča je bil ekološki problem zato ker so pokrili celo Slovenijo z trupli in ni bilo več prostora za pokop.Kjer v Sloveniji zapičiš lopato ,naletiš na okostje žrtev ,katere so pomorili komunajzerji.

  • karlina

   Točno tako.

 • Janez Novak

  Narodu ovc vladajo volkovi.

 • karlina

  No, kdor še vedno verjame njihovim svinjskim lažem, naj prebere knjigo, zelo, zelo priporočam-DOBREPOLJSKA HIROŠIMA-vsa resnica opisana, predvsem pa slike nedolžnih fantov, očetov, sinov, ki so jih pomorili takoj po koncu vojne, če nimaš kamna v srcu, ti tečejo solze ob branju.

 • Antonius

  Pisatelj Igor Torkar mi je marsikaj zanimivega povedal, kako mu je bilo v sveže prebeljeni celici in 500 vatno žarnico, ki jo vse mesece niso ugasnili, pol leta zaprt nasproti Ustavnega sodišča na Beethovnovi sredi Ljubljane. *Zato pa krvavook gledam kot kapelj, ker so mi v tistem belilu s 500 vatno žarnico uničevali oči*, sem ga zgroženo poslušal, ko sva ob kozarcu kadila. Zasliševalski šef Ribičič je na hrbtu jahal izmučene zapornike, so se nizali spomini njegovih izpovedovanj
  Ko je zasliševancu z roke ukradel ročno uro, mu je v naprej povedal, kaj mu sledi. *Ti pa tele ure ne boš nič več rabil*, je Ribičič vedel, da jo nesrečnik po sojenju ne bo nikoli več rabil, ker ne bo preživel.
  Njegova soproga ga je prišla sem in tja k najini mizi malo ošteti, češ da malce preveč kadi.
  Ribičič? Ah, škoda mojega urina.

 • Vera

  Na RTV SLO so ob takratnem zaslišanju Ribičiča , pokazali knjigo v kateri je bil seznam na desni je pa pisalo : ” Nalogom majorja Mitje ” .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!