fbpx

Afera, ki je v resnici ni bilo: koprsko tožilstvo zavrglo ovadbo proti pripadniku SV, ki naj bi s puško meril v civilista

Daniel Malalan. (Foto: Fb)

Primorski dnevnik je 23. maja objavil izpoved 32-letnega državljana Italije in Slovenije Daniela Malalana z začasnim bivališčem v Sloveniji, da sta ga v občini Hrpelje – Kozina blizu meje z Italijo ustavila moški v uniformi.

Zavajajoči dogodek enostavno izmišljen?

Primorski dnevnik je navajal lažna dejstva, da je omenjenega 23. maja eden od pripadnikov SV v civilista domnevno meril z avtomatsko puško. Poročilo OVS Mors (ni šlo niti za kazensko ovadbo!) je bilo kasneje poslano na okrožno državno tožilstvo v Kopru. To je odločalo o tem, ali se bo preiskava nadaljevala oz. ali se bo predkazenski postopek nadaljeval tudi na sodišču.

Že sredi julija je bilo jasno – glede na to – da je tožilstvo dobilo poročilo, in ne kazenske ovadbe, da na OVS Mors niso ugotovili nič sumljivega oz. znakov kaznivega dejanja. Državni tožilec lahko v takih primerih zahteva še dodatne poizvedbe in dopolnitev poročila ter se nato odloči, kako bo vodil primer naprej.

Sedaj je sicer še po neuradnih informacijah Okrožno državno tožilstvo v Kopru s sklepom ustavilo postopek zoper pripadnika SV, ki se je 7. maja pri varovanju meje srečal s civilistom Danielom Malalanom.

Pripadniki Slovenske vojske (arhiv: Demokracija)

Poslanec in predsednik Knovs Matjaž Nemec je tokrat še enkrat več na debelo zavajal, po zaprti seji komisije, na kateri je Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo predstavila poročilo o majskem incidentu na meji z Italijo, je dejal da se je dogodek zgodil. Incident, v katerem sta pripadnika Slovenske vojske legitimirala sprehajalca, pa ni bil insceniran.

Očitno poizkus rušenja ministra za obrambo Mateja Tonina tako ni uspel.

eMaribor