Aferam v zdravstvu ni konca: Gradnja urgence se je začela s spornimi posli Jankovićeve elite

Foto: STA

Stanovalci v objektu Meksika na Njegoševi v Ljubljani so naravnost ogorčeni. Kot pravijo, so priča “arogantni in skorumpirani državni in lokalni politiki.” Najprej sporna gradnja hotela, ki je bila v lasti Jožeta Anderliča, prijatelja Zorana Jankoviča. Sedaj pa ministrstvo za zdravje skupaj z ljubljanskim UKC gradi “stopnice” novemu lastniku tamkajšnjega gostinskega lokala.

Stanovalci stanovanjskega bloka v stavbi Meksika, na Njegoševi 6 v Ljubljani, si že več let prizadevajo obnoviti stavbo kulturnega pomena, pri čemer pa se soočajo z vedno novimi preprekami, ki bodo stavbo znanega arhitekta Vladimirja Šubiča in slikarja Jakopiča pahnile v dokončni propad.

Vse skupaj se je pričelo, ko se je gradbeni mogotec Jože Anderlič kratkomalo požvižgal na kulturno-varstvene zahteve in svoj hotel Meksika dobesedno prislonil na stavbo Meksika. Lastniki Meksike na tej strani stavbe sploh ne morejo obnoviti, Anderlič pa je prislonil svojo stavbo na Meksiko, ne da bi upošteval pravila gradnje in zagotovil požarno varnost. Nekaterim lastnikom pa je s posegom popolnoma odvzel svetlobo.

Jože Anderlič je v javnosti že poznan po svojih spornih poslih. Lani je na sodišču priznal krivdo za očitano kaznivo dejanje pri prodaji in nakupu podjetja Hypo Upro. Skupaj z Andrejem Oblakom sta s prodajo in nakupom deleža podjetja Hypo Upro povzročila veliko premoženjsko škodo. Sodnica je Anderliča obsodila na leto in pol pogojne zaporne kazni, plačati pa je moral tudi 800 tisoč evrov, ki jih je protipravno pridobil s kaznivim dejanjem, in to v korist državnega proračuna.

Sodnica je sporazum sprejela in Anderliča obsodila na leto in pol pogojne zaporne kazni s triletno preizkusno dobo. Plačati mora 800.000 evrov, ki jih je protipravno pridobil s kaznivim dejanjem, in to v korist državnega proračuna. Po 100.000 evrov mora nakazati Rdečemu križu in Karitasu ter prevzeti sorazmerni del stroškov, ki jih je z dosedanjim postopkom imelo sodišče.

Jankovič se na protest stanovalcev požvižga
Po mnenju stanovalcev na povezanost politike s kapitalom kaže že samo dejstvo, da so se v upravnem postopku na Upravni enoti Ljubljana na nestrinjajnje stanovalcev Meksike z gradnjo kratkomalo požvižgali. Anderlič je stanovalcem večkrat obljubil “odškodnino”. Tako jezaradi roke pravice na kasnejšem morebitnem pravdanju sicer ni poimenoval, vendar je besedo po besedah stanovalcev vselej kratkomalo požrl. Tudi MOL lastnikom Meksike vsako leto znova obljublja sofinaciranje obnove stanovanjskega bloka Meksika, a vsako leto to svojo obljubo tudi “požre”.

Da pa je v celotni zgodbi sodu izbilo dno, kaže absurdna situacija, v katero je vpleteno ministrstvo za zdravje, ki je investitor nove urgence.

Poleg gradnje urgence še obnova gostinskega lokala
Okoli Meksike je namreč v nastajanju nova urgenca UKC Ljubljana, vredna skoraj 22 milijonov evrov, toda hkrati se obnavlja tudi zunanjost zasebnega gostinskega lokala, ki je v stavbi hotela Meksika, nekoč v lasti Anderliča, velikega prijatelja župana Zorana Jankovića in tudi znanca sodnih dvoran.

Nov lastnik lokala s teraso na južni strani stavbe Meksika, Atisco, d. o. o., Središka ulica 4, Ljubljana – bolj znan kot lastnik Hallo Katre – si je dovolil skupaj z investitorjem RS Ministrstvom za zdravje in izvajalcem Kolektor Koling, d. o. o., Arkova 43, Idrija, poseči v skupne dele Meksike in je okoli Meksike zgradil stopnice, ki vodijo do njegovega lokala.

Kljub prijavi stanovalcev Meksike in zahtevi za zaustavitev del – dela je naposled zaustavila inšpekcija, škodo na objektu pa je ugotovila tudi služba za varstvo kulturne dediščine – se je investitor skupaj z lastnikom lokala na prepoved kratkomalo požvižgal in hitel legalizirati sporno gradnjo na upravno enoto Ljubljana, ki je – ne da bi v postopek privabila stanovalce in ustrezne službe -, zadevo v celoti legalizirala.

Ministrstvo za zdravje in Klinični center gradita stopnice privatniku
Stanovalci Meksike se sprašujejo, kakšne pravice sploh imajo proti požrešnemu kapitalu in podkupljivim uradnikom. Po njihovem je absurdno, da ministrstvo za zdravje skupaj z UKC gradi“stopnice” nekemu privatniku, pri čemer brezbrižno posega v skupne prostore stavbe Meksike in njen funkcionalni prostor.

Omeniti še velja, da so lastniki Meksike dve leti pred posegom sprožili postopek dodelitve funkcionalnega prostora v nepravdnem postopku pred sodiščem, kar pomeni, da je kakršnokoli poseganje v ta prostor pred odločitvijo sodišča protipravno.

Nina Knapič