fbpx

Afganistanska ilegalka na Hrvaškem videla medveda in iz strahu doživela spontani splav: Amnesty International pa za dogodek krivi hrvaške policiste

Slika je simbolična (vir: Facebook)

Pri Amnesty International so objavili poročilo o domnevnem policijskem nasilju nad ilegalnimi migranti in vseh preostalih domnevnih krivicah in težkih razmerah, v katerih so prisiljeni živeti, ker so zapustili svojo domovino in se odpravili v Evropo.

Hrvaško “notranje ministrstvo je ob več priložnostih skušalo diskreditirati nevladne organizacije z obtožbami, da podpirajo ilegalne migracije”, so v svojem poročilu O nasilju in zlorabah beguncev in migrantov na balkanski poti zapisali pri Amnesty International. Zanimiv izraz, ta diskreditacija, kajti vse te nevladne organizacije bodo težko zanikale, da ne podpirajo ilegalnih migracij. Zato je reči, da jih Hrvati poskušajo diskreditirati, naravnost zavajajoče. Hrvaško notranje ministrstvo je zgolj povedalo resnico.

Ko pa smo ravno pri tem, lahko povemo še kako resnico o Amnesty International. Na primer, njihove podpornike, ki donirajo za tak ali drugačen namen, bo najbrž zelo zanimalo, da njihov denar na koncu ne gre tja, kamor so ga namenili. AI namreč sam odreja, za kaj bodo namenili denar, ki so ga posamezniki donirali za lačne v Afriki ali za preprečevanje nasilja nad ženskami. Če AI presodi, da je denar trenutno veliko bolj potreben za financiranje podvigov z migranti, bo denar, ki ste ga donirali za lačne v Afriki, šel za ilegalne migrante v Evropi. Tu ni pomembno, če želite podpirati konec nasilja nad ženskami ali ustaviti lakoto v Afriki oziroma če nasprotujete migracijam. Vaše mnenje pri AI na koncu koncev ne šteje, šteje samo denar, ki ste ga že darovali.

Kako deluje AI v resnici
AI moti, da evropske vlade “mejnemu nadzoru dajejo prednost pred spoštovanjem mednarodnega prava“. Ob tem pa naj bi evropske vlade še spodbujale “vedno večjo humanitarno krizo na robu EU”, saj naj bi EU – po izračunih AI – več denarja namenila za varovanje meje kot pa finančnemu prispevku za humanitarno pomoč. “Da bi razumeli, kaj so prednostne naloge evropskih vlad, moramo le slediti denarju. Njihov finančni prispevek za humanitarno pomoč je neprimerljivo nižji kot sredstva, ki jih dajejo za varovanje meja, kar vključuje opremljanje hrvaške mejne policije in celo plačevanje njihovih plač,” je povedal direktor za raziskave evropskega oddelka AI Massimo Moratti.

Massimo Moratti (Vir: Twitter)

AI obtožuje hrvaške oblasti, da ljudi, “ki bežijo pred vojnami in preganjanjem, pretepajo, jim kradejo, jih nasilno potiskajo nazaj v pravno negotovost ter prepuščajo na milost in nemilost propadajočemu azilnemu sistemu Bosne in Hercegovine”. Obtožbe so osnovane na izpovedih ilegalnih migrantov. Spomnimo, da je ena od takih izpovedi ilegalnega migranta na Hrvaškem sprožila iskanje neobstoječe deklice, saj se je “oče” zlagal, da je hčer izgubil, ko ga je prijela hrvaška policija.

Obtožbe migrantov so se v preteklosti že izkazale za lažne
V AI gredo še korak dlje in skušajo krivdo za vse nesreče in smrti, ki se dogajajo ilegalnim migrantom, ki so se sami podali na to pot, zvaliti na varnostne organe ali celo na same države v Evropi. To je naravnost absurdno. Tako skušajo celo opravičevati ilegalno prečkanje meje migrantov, ki jim je v Bosni in Hercegovini težko. Lahko bi ostali doma, pa jim ne bi bilo težko v neživljenjskih pogojih, ki jih imajo v BiH v obliki “birokratskih ovir, nezadostne pravne pomoči in omejene upravne zmogljivosti”.

Foto: iStock

Ob tem v AI navajajo, da je v prvih devetih mesecih leta 2018 utonilo 12 ilegalnih migrantov, večina med poskusom prečkanjem meje iz Hrvaške v Slovenijo. Še bolj bizarna je pripoved Afganistanke, ki je AI zaupala, “kako se je mlada ženska, ki je potovala z njimi, ko je na Hrvaškem v gozdu videla medveda, tako prestrašila, da je rodila mrtvorojenega otroka”. Zgodba o izgubi otroka je vsekakor tragična, a kaj naj bi naredil medved? On je bil v svojem domačem okolju, česar ne moremo reči za skupino migrantov, ki ga je srečala.

Organi pregona nad nevladnike
Podobne primere propagandiranja smrti ilegalnih migrantov srečujemo že nekaj let. Najbolj znan je vsem primer “sirskega dečka”, fotografije njegovega naplavljenega trupla so pretresle svet. Da je bila celotna scena pripravljena in so truplo prestavljali kot mrhovinarji in iskali najboljšo pozo za fotografijo, ki bo imela najmočnejši učinek, je dejstvo, ki ga migrantoljubci radi pozabijo.

AI najbolj moti, da se Hrvati ne zmenijo za njihove pripombe ter da se oblasti ne odzivajo na njihova mnenja. Moti jih, da varnostni organi “nadlegujejo prostovoljce” nevladnih organizacij, ki jih pogosto več ur zadržujejo brez kakršnihkoli obtožb. Nekako se nam dozdeva, da hrvaške oblasti teh nevladnikov ne najdejo sredi belega dneva, ko se odpravijo po nakupih, temveč ko so sami v stiku z ilegalnimi migranti. Z drugimi besedami, domnevamo lahko, da jih pridržijo z razlogom in v skladu s hrvaško zakonodajo. AI očitno moti dejstvo, da jim Hrvati preprečujejo stik in nudenje pomoči pri tihotapljenju migrantov skozi državo.

Ivan Šokić