fbpx

Protest zaradi vremena: Poglejte, kako iniciativa izrablja naivne dijake za svoje bizarne zahteve!

(vir: twitter)

Iniciativa Mladi za podnebno pravičnost (MPP) je za petek, 15. marca 2019, pozvala mlade, naj se ji pridružijo na protestu za “podnebno pravičnost”, ki se bo istočasno odvijal v Ljubljani, Mariboru, Kopru in nekaterih drugih krajih v Sloveniji.

“V luči okoljske krize in protestov, ki se odvijajo po vsem svetu, so tudi mladi v Sloveniji stopili skupaj in se organizirali kot iniciativa Mladi za podnebno pravičnost. Kot pravijo v iniciativi, so izjemno veseli, da je želja po skupnem boju za čisto prihodnost med mladimi tako velika in da lahko končno pokažejo in dokažejo, da so tudi mladi pomemben in aktiven del družbe,” so zapisali na spletnem portalu Mlad.si.

Da mislijo resno, so pokazali tudi z oblikovanjem svojih lastnih zahtev, ki jih bodo v petek na svojem podnebnem protestu “naslovili na odločevalce”. Mi pa se za začetek sprašujemo, kaj sploh je podnebna pravičnost. V normalnem svetu namreč sama pravičnost nima predznaka. A očitno tem “mladim” taka pravičnost iz nekega neznanega vzroka ne ustreza.

Za kakšno propagando gre pri vsem tem, dokazuje tudi poster, ki ga promovira Mladina, naslovljen z “Vsi smo Greta”. Kot so zapisali: “Navdahnjeni z aktivizmom mlade Švedinje Grete Thunberg so se v preteklih mesecih po svetu množili podnebni protesti šolarjev, dijakov in študentov, tokrat pa mladi prvič združujejo moči po vsem svetu in organizirajo globalni podnebni štrajk. Pričakuje se stotine protestov v več kot 50 državah sveta.” Ob tem nekako ne uide opazka, da je bila Greta ob svojem protestu 15-letna dijakinja, na posterju pa je prikazana kot da bi bila še otrok.

Kaj je podnebna pravičnost?
Očitno tudi sami organizatorji protesta pri iniciativi mladih ne vedo, kaj ta sploh je. Tako lahko celo najdemo njihov lasten esej “Kaj je to podnebna pravičnost?”,  v katerem nikoli ne odgovorijo na zastavljeno vprašanje. Najbolj so se odgovoru na zastavljeno vprašanje približali s trditvijo, da “medtem ko ima Slovenija, ena bolj razvitih držav sveta, sredstva za relativno dobro spopadanje s sušo, so kmetje v Bangladešu in Indiji prepuščeni sami sebi – na milost in nemilost podnebnih sprememb, za katere niso sami prav nič krivi”.

(Vir: Iniciativa mladih za podnebno pravičnost)

Iz danega bi bilo sklepati, da se po svetu godi krivica, ki jo je potrebno odpraviti. Ene države se nahajajo na geografski lokaciji, ki ima boljše pogoje za življenje od drugih, in po mnenju MPP je to krivično. Kdo je kriv? Kdo povzroča to “krivico”, da je v Sloveniji blago podnebje z rodovitno zemljo, medtem ko v Sahari pripeka sonce in vlada suša? Odgovor, ki ga ponuja MPP, so seveda klimatske spremembe, globalno segrevanje, globalno ohlajanje, toplogredni plini in vse ostale modne muhe  “okoljevarstvene” industrije te dni.

S takim načinom razmišljanja lahko sprožijo tudi naslednjo iniciativo mladih za višinsko pravičnost. Vsem manjšim od 180 cm se namreč godi izjemna krivica, ker so prikrajšani tako za razgled kot za boljši zrak, ki ga vdihujejo visokorasli posamezniki. Majhni ljudje konec koncev niso sami krivi, da so ostali majhni in niso nikoli zrasli.

Vrnitev v predindustrijsko dobo
“Borimo se za podnebno pravičnost. To pomeni pravico do dostojnega življenja na čistem planetu za vse ljudi. Podnebne spremembe in druge okoljske probleme namreč v največji meri povzročajo najrazvitejše države globalnega severa in najbogatejši prebivalci sveta, medtem ko več milijard najrevnejših nima nobenega resnejšega vpliva na podnebje,” je za Radio Študent povedala dijakinja in članica MPP Aja Vrenjak.

(Vir: Iniciativa mladih za podnebno pravičnost)

Ti mladi bodo tako veselo skandirali za reševanje planeta, ko pa se je gradila Magna na vodovarstvenem območju, pa je bilo vse tiho. Tu se vidi, koliko jim je dejansko do okolja, v katerem živijo. Mladim, sploh dijakom, je malo mar za proteste. Kar njim pomeni največ, je imeti priročen izgovor, ki ga lahko navedejo kot opravičilo, zakaj jih ni bilo v šolo. To se dogaja že več let, šole to dopuščajo.

Vseeno so objavili seznam zahtev za dosego “podnebne pravičnosti”. Te so tako smešne, da lahko konkurirajo tako imenovanemu “Zelenemu novemu predlogu” mlade ameriške kongresnice Alexandrie Ocasio-Cortez, v katerem se je med drugim zavzela za odpravo prdečih krav. Da, prav ste prebrali. Če na taki mladini svet stoji, potem smo obsojeni na propad. Za dosego “podnebne pravičnosti” zahtevajo “takojšnje razogličenje Slovenije v skladu z omejitvijo rasti globalne temperature na največ 1,5 °C glede na predindustrijsko dobo.” V uredništvu se že veselimo, ko jim bo nekdo povedal, da to zahteva, da se odpovedo privilegiju rabe pametnih telefonov, ki jih poganja električna energija, pridobljena iz umazanih termoelektrarn.

Zelena energija je v resnici bolj črna od črne
Zahtevajo tudi “ukrepe za zmanjševanje porabe energije in takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije”, “dostopen, učinkovit in zelen javni prevoz ter spodbujanje kolesarjenja in pešačenja” in seveda ne gre brez obvezne indoktrinacije, zaradi česar zahtevajo tudi “vključitev celostne obravnave okoljskih tematik v učne načrte na vseh ravneh izobraževanja”. 

(Vir: Iniciativa mladih za podnebno pravičnost)

Pri prehodu na nizkoogljične vire energije vse lepo in prav, a kaj, ko se nam že kar dozdeva, da bodo ravno tako nasprotovali predlogu za gradnjo nove nuklearne elektrarne. Tako ostanejo zgolj obnovljivi viri, ki pa so se v primeru Nemčije dokazljivo izkazali kot večji bruto onesnaževalci okolja in so zgolj doprinesli k zvišanju cen elektrike zaradi svoje nezanesljivosti. Da uničevanja ogromnih površin naravnih habitatov niti ne omenjamo.

Ivan Šokić