Ah, ta vlada – primeri, kako vlada dejansko skrbi za Slovence po svetu

Foto: epa

Slovenska država, vsaj na načelni in institucionalni ravni, dobro skrbi za izseljence in zdomce, za Slovence po svetu. Imamo ministrstvo za zunanje zadeve z mrežo veleposlaništev in konzulatov, prav tako pa imamo tudi Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS), ki ga vodi minister, “zadolžen za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu”.

Da slovenska vlada in ministrstva na uradnih spletnih straneh in dopisih  za Republiko Slovenijo često uporabljajo kratico RS, ki je uradno določena za Republiko Srbijo, je tudi svojevrstna malomarnost, blamaža in ne nazadnje nespoštovanje lastne države. Ne vem, kaj je narobe s kraticama SI oziroma SVN?

Koliko pa je skrb za Slovence po svetu prioriteta Cerarjeve vlade in kako dejansko skrbi zanje ter rešuje njihove probleme, si oglejmo na nekaj primerih.

Spletne strani so za vlado zadnja briga
Pogled na spletne strani slovenske vlade nam razkrije, da se vlada s spletnimi stranmi kaj veliko ne ukvarja. Glede na zapisano, da “Gorazd Žmavc že od februarja do septembra 2014 uspešno vodi Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi v vladi pod vodstvom PV Cerarja pa bo skupaj s sodelavci še naprej krepil sodelovanje z organizacijami Slovencev zunaj RS in organizacijami, ki v Sloveniji delujejo na področju povezovanja s Slovenci izven meja” lahko sklepamo, da je bilo besedilo nazadnje posodobljeno jeseni leta 2014.

Seveda razumem, da je bila vlada v letu in pol okupirana s pomembnejšimi zadevami, kot je kadrovanje “naših” in je zato za posodabljanje informacij na spletnih straneh zmanjkalo časa. Ampak sedaj, ko smo po pripovedovanju PV Cerarja “postali dobri gospodarji”, pa je čas, da pometemo tudi v lastni hiši.

Kaj pričakovati od ministra?
Zanimiv je opis del in nalog ministra Gorazda Žmavca, ki vodi USZS. Gre za “krepitev sodelovanja med organizacijami izven Slovenije in znotraj Slovenije, ki delujejo na tem področju”. O tem, da se vsako leto iz Slovenije v tujino izseli ali odseli nekaj tisoč, predvsem izobraženih mladih, ki verjetno ne sodelujejo v organizacijah Slovencev zunaj Slovenije, pa nič … Seveda bi bilo iluzorno od ministra, ki prihaja iz DeSUSa, pričakovati, da ga problematika mladih zanima. Čeprav je ravno ta generacija tista, ki bi/bo poskrbela za “pokojnine” – mantra, ki jo predsednik DeSUSa vsakodnevno ponavlja.

Minister, upokojenec Gorazd Žmavc ima “dolgoletne izkušnje na odgovornih in vodilnih delovnih mestih v gospodarstvu, kot nekdanji župan Mestne občine Ptuj pa ima tudi politične izkušnje na lokalni ravni. Večino svoje poklicne poti je opravljal v večjih gospodarskih družbah, kot so Mercator, Zlatarna Celje, Gorenje, Perutnina Ptuj, in sicer na vodilnih položajih kadrovsko-pravnega področja in na področju trženja doma in v tujini.”

“Odlično znanje tujih jezikov”
Kot se za ministra Cerarjeve vlade spodobi, minister Žmavc govori več tujih jezikov. In sicer “hrvaško, srbsko in angleško”. Če želi minister dodati še kak tuj jezik, naj kar mirno dopiše, da govori tudi bosansko. Da bi minister za Slovence po svetu govoril vsaj še nemško, italijansko, madžarsko ali špansko, najbrž ne gre za pričakovati. Zanimivo je, da minister Žmavc med svojimi političnimi izkušnjami na lokalni ravni ni navedel, da je bil zadnji sekretar predsedstva OK ZKS Ptuj. Torej občinskega komiteja Zveze komunistov Slovenije na Ptuju. Vsekakor lahko v Sloveniji človek s pravim družinskim pedigrejem zasede katerikoli položaj. Kako takega ministra sprejema večinski del slovenskega izseljenstva, ki se je izselil zaradi političnih, ideoloških ali ekonomskih razlogov v letih 1945-1990, si lahko predstavlja vsak sam.

Nastanek slovenskega izseljenstva in naloga USZS sta razložena na naslednji način:Prvi rojaki so domovino zapuščali že v zadnji četrtini 19. stoletja, nato so odhodi potekali v “intervalih” – v 30. letih, po II. svetovni vojni in nato še v 50. in 60. letih, kjer pa je odhod narekoval predvsem gospodarski vidik. Tako se danes v teh državah srečujemo že s tretjo, ponekod tudi s četrto generacijo Slovencev. In ravno tem je potrebno nameniti največ skrbi, da se s starejšimi generacijami slovenstvo ne konča. Pri tem je potrebno tudi upoštevati spremembo situacije, časa in potreb novih generacij, kar pa lahko v veliki meri uresničimo samo s skupnimi močmi in nalogami – Slovence v matični domovini in Slovencev po svetu.”

Vsebina ne obstaja – not foud
Na spletnih straneh USZS lahko kliknete na področje Znanost, mladi, gospodarstvo in se vam odpre nova stran, na kateri vam sporočajo, da “na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu namenjamo posebno pozornost novim izzivom na področju sodelovanja s slovenskimi gospodarstveniki, znanstveniki in vrhunskimi strokovnjaki ter mladimi iz zamejstva in sveta”. Kar je seveda pohvalno. Problem pa nastane, če želite še kaj več informaciji in zato kliknete na katero od spletnih povezav, ki so navedene na strani, saj vsebina ne obstaja. Pojavi se obvestilo “404: VSEBINA NE OBSTAJA – NOT FOUND”. Ne upam si niti pomisliti, kako so obdelana področja, ki jim ministrstvo ne namenja posebne pozornosti, če se taka malomarnost pojavi že na področjih, ki jim USZS namenja posebno pozornost …

Morda pa je vzrok ali posledica zanemarjanja lastnih spletnih strani ta, da je USZS svoje delovanje »preneslo« na spletni portal www.slovenci.si? Gre za »projekt celovitega povezovanja in komuniciranja širše slovenske skupnosti v sosednjih državah in po svetu tako z matično domovino kot tudi med skupnostmi. Spletni portal je ustanovljen na pobudo Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS) s ciljem ustvariti čim večji pretok informacij med Slovenci izven Slovenije in okrepiti njihovo aktivno povezovanje.« Zdi se mi, da so naloge portala presenetljivo podobne nalogam USZS. Gre za podvajanje dela ali razmetavanje z davkoplačevalskim denarjem? O zagatah s tem projektom je 19. 1. 2016 obširno in poglobljeno poročal Portal Plus 19. 1. 2016 http://www.portalplus.si/1313/izogibanje-ministra-zmavca/). Ker se je v zadnjem času znanje geografije najvišjih slovenskih predstavnikov ponovno znašlo pod vprašanjem, dodajmo še en kamenček v ta mozaik. Med slovenskimi društvi na portalu Slovenci.si, (http://www.slovenci.si/slovenske-ustanove-drustva/) zasledimo na zemljevidu društvo, ki se nahaja na Filipinih. Ko radovedni kliknemo nanj, pa se pojavi ime Slovensko društvo v Stockholmu, Švedska. Zato s strahom pričakujemo novico, da se je minister Žmavc odpravil na obisk Slovencev na Švedskem in pristal na Filipinih.

Za sladico birokratske latovščine in mrcvarjenja slovenskega jezika, ki ga zasledimo na spletnih straneh slovenskih uradnih institucij, lahko nedvomno razglasimo naslednji stavek s spletnih strani USZS: “Posebej je zaznati, da se v kategoriji izseljenstva oz. v oddaljenih državah pojavljajo izseljenci iz “novodobnih” podjetnikov.” Avtorja te ugotovitve bi z veseljem nominiral za nagrado zlata kopriva Kobo – Ko osupne birokratska odličnost!

Gal Kušar

 • Anton

  smo edina država na svetu , s stranko v parlamentu, ki zastopa upokojence, kar je absurd od države, saj stem pove da pravna država ne funkcionira.

  • dob

   Anton, pokazal si v samo bistvo zadeve!
   Država, ki je uzakonila artirtis, je nora.

   • dr Janez Sveti

    O kakšnem napredku pa naj razmišlja človek, ki ima redne dohodke in čaka smrt? Takšnemu je v interesu samo to, da se nič ne spremni.
    Dr Janez Sveti vesoljc

  • Mojca pokraculja

   Stranko je treba sesuti, ker to ni nobena stranka, to je nek derivat, ki združuje vse tiste koristolovce, stare, na žalost tudi mlajše, ki se kameleonsko gredo neko politiko, ki je sploh ne rabimo. Kaj hočem povedati, vse stranke od SD do SMC in SDS, bi morale imeti v svojem programu “skrb” za upokojence, če je sploh potrebna in v kakšnem obsegu. Dokler bodo pokojnine v povprečju 500 eur, kar je ne samo žaljivo, ampak dobesedno ponižujoče, suženjsko, in to je namenoma narejeno z goljufivimi količniki revalorizacije plač iz preteklosti, do takrat se bodo “dušebrižniki”- s figo v žepu,pojavljali v strankah in parlamentu. Take stranke bi bilo treba z zakonom prepovedati.

   • Anton

    nekoč sem že zapisal, pa bom še enkrat Karl Erjavc, stranka DEssus, je proizvod(temu lahko tudi rečeš derivat-opij), murgljčanov. Kdo je imel največ korist od stranke DESSUs, kateri sloj upokojencev ,delavci, ali razni kvazi kulturniki a la Svetlana Makarović, “zaslužni” borci NOb, spomeničarji in ostali nadstandardni upokojenci, z višino nad 1000? Kakšen je bil/je trend rasti pokojnin tekom 25 let pri nas in kakšen je trend rasti pokojnin drugod po državah Evrope?Kateri sloj upokojencev je v teh 25 letih največ izgubil v realni moči?Torej sklepal bi da bi moral status povprečenga upokojenca pri nas biti na samem vrhu držav sveta, če ne kar na vrhu Ali je temu res tako.? Analiza vam bo pokazala da je gibanje rasti pokojnin pri nas v stagnaciji če en celo v padanju(realno gledano ne nominalno!), torej eno najslabših med državami Evropske unije,torej navkljub stranki dessus, katere politika sloni na demogogiji, akr navseadnje potrjujejo finančno-gospodasrki kazalniki. Karl pa se še anprej hvali da brez njega in stranke dessus, bi bile pokojnine še nižje oz jih sploh nebi bilo. vse je dokumentirano v arhivih rtv! Očitno erjavec se ne zaveda vloge tržne ekonomije, ali pa se spreneveda in ima narod za pepčke.

    • Mojca pokraculja

     Glej, oni eno govorijo, drugo delajo, oni skrivajo in prirejajo podatke, nas imajo za norca, ker se pač pustimo, bedaki. Vsi se zelo dobro zavedajo vsega, samo ni v njihovem interesu, da se kaj spremeni, tudi ni njihov interes, da bi ljudje dobro živeli ampak obratno, bolj ko crkujemo in stagniramo, bolje je za njih. Kdo bo Karlu preprečil, da se hvali, kdo bo odstavil Mrakovo, itd. zgolj z mnenji, besedami itd. vseh, ki se tu oglašamo? Ne bo se zgodilo nič, dokler jih fizično ne naženemo tja kamor spadajo. Žal, to je edino česar se bojijo- ponorelega, zrevoltiranega naroda.

  • Olga

   Ta stranka skrbi samo za “zaslužne pokojnine”!!! Spomnimo se, oni so se žrtvovali, imajo zasluge….

 • tarantela

  Mene pa že dolga leta žgečka misel: Slovenija je majhna država, imamo dve manjšini madžarsko in italijansko, za katero moramo po vseh pravnih in človeških normah skrbeti. Kako naj ta majhna državica skrbi za vse te Slovence po svetu, finančno smo na psu, nezaposlenost velika, plače majhne; torej, kako naj reveži doma skrbijo za vse te sonarodnjake po svetu, ki imajo v veliki večini mnogo boljši standard kot domorodci doma. In ko se morda vrnejo, uživajo vse, kar smo s pritrgovanjem medtem ustvarili: ceste, šole, vrtce itd. Res je, da imamo vse to bolj revno, vendar smo to ustvarili brez pomoči tistih, ki so si penzijo prislužili v tujini. Redke izjeme so izvzete iz te moje kritike.

  • rrrrr

   Siromašni domorodci naj se vsaj vsake klaftre enkrat oglasijo na volitvah in volijo kot se spodobi. Pa bodo imeli tudi oni prav tak standard kot njihovi sonarodnjaki po svetu.

   • Nata

    + + + + + + + + + + + .Presneta reč…………tako zelo enostavno je !!
    Pa ?? Se kaj zgodi ? Nič od niča.

   • if

    Kot pravi Nata, tako zelo enostavno je. Jaz dodajam “in hkrati tako daleč, ker imamo v Sloveniji volilce, ki volio proti slovnstvu”.
    Kako jih prepoznamo?
    Nikoli se ne identificirajo z vsebino celotne Zdravice!

  • FRANC3

   A za 23.000 ”borcev” in članov ZB pa je denar? Pa še za kup neumnosti, da ne govorim o kulturi, umetnosti in skoraj 100 nevladnih organizacij ki v glavnem perejo denar z LGBT teorijo spola.

 • rrrrr

  Ne poznam nobenega spodobnega slovenskega diplomata, razen pokojnega g. Štefana Faleža, ki je bil slovenski diplomat v Vatikanu v času osamosvajanja in je eden izmed najbolj zaslužnih ljudi, da je Vatikan med prvimi priznal Slovenijo. Za tem priznanjem so počasi pricapljala tudi iz druga iz zahodnih demokracij.

  • FRANC3

   Tega levica ne bo priznala. Tudi g. Falež ni dobil državnega odlikovanja za časa življenja. Dobil ga je posthumno, prevzela pa pokojnikova žena. Na njenem mestu bi ga jaz zavrnil. V tem primeru bi mediji nanjo zlili vso gnojnico. Ko pa je tov. Svetlana Makarovič zavrnila prevzem Prešernove nagrade iz rok p. Marka Rupnika, so mediji ploskali.

   • rrrrr

    Franc3, prav razveselili ste me s svojim poznavanjem velikega Slovenca g.Faleža. Še nas je nekaj na tem portalu, pa tudi v Sloveniji. Pozdrav!

 • PIA PlA

  Konec prispevka nam pokaže na začetek problema, kajti kdor ne skrbi za lepo slovensko besedo, tudi za Slovence ne bo. In ne boste verjeli, svojega maternega jezika nismo dobili brezplačno. Naši predniki so nam ga ohranjali tudi za ceno svojih življenj, zato je še toliko bolj težko razumeti dejstvo, da z jezikom delamo kot svinja z mehom. V svoj jezik smo vnesli spakedrano angleščino in posvojili južnoslovanske izraze tako zelo, da svojih prelepih slovenskih besed, ki te izraze z lahkoto zamenjajo ali celo presežejo, niti ne poznamo. In kar je najbolj strašno tisti, ki bi se morali najlepše izražati, ker so izšolani intelektualci (birokrati, pravniki, sodniki, učitelji, novinarji), slovenski jezik najbolj svinjajo. Če vržeš svinji biser, ga le-ta vedno požre.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + + +

 • Janez

  Edini, ?!
  verjetno edini !!
  Ki je kaj poskrbel za našše Slovence v Nemčiji in izseljence ?!
  Je bila RKC s svojimi farami v Nemčiji in drugod !!
  Ex država SFRJ SLO je le tajne službe špijone med Slovence pošiljala !!
  Take kot je bil ex dir. Dela : kako se je že pisal tisti poslanec ex PS, ki je bil “dopisnik” v Londonu ?!
  Tudi !
  Izključne zasluge !?
  da se v vaseh pod sv. Višarjmi v Italliji – ŠE GOVORI SLOVENSKO !! Ima RKC , duhovniki !?l.r. JANEZ KOMENDA

  • Anton

   največji prispevek k priznanju samostojne države Slovenije so dali ravno zamejci, in RKC, dočim lažnjivi kljukci a la Kučan, Lipić, Kacin, danilo Turk itditd, so držali figo v žepu, še evč odkrito so govorili, da niso bili za samostojno Slovenijo. Vs eje zabeleženo v arhivih na RTV, na dokumentih itditd. Sprašujem se zakaj desnica to ne izbrska na plan iin ovekoveči narodu, sedaj ko ima končno svoj medij Nova 24Tv. To naj se naredi, pokaže ljudem, da bodo ljudje dokončno spoznali kdo “pije in kdo plača” v državi tej.

   • Janez

    Ja !
    Se absolutno strinjam !!
    Nimam velikega vpogleda, ker takrat 1988-1991 sem imel veliko službenega dela v knjižnici !!
    Am pak !!
    Toliko čas . sem si že vzel, da sem šel na ustanovitev dr. Rupla in njegove DS v. Cankarjev dom !!
    Odločno sem se zavzel za
    1. Takojšnjo popolno odcepitev Slovenije od ex YU, za. pravično delitev poplačila dolgov ex YU !!
    2. Pa konec ZK , komunizma sem zahteval, parlamentarizem !
    3. Pa ustanovitev
    DRŽAVNEGA SVETA SLOVENCEV SEM ZAHTEVAL – ZA NARODNE STRATEGIJE !!
    ŠE ZDAJ 2016. – GA ŽAL – N I M A M O !! Le tisti zastareli ex kp, zk Državni svet ! Čigav ?!

    Isto !!
    Sem zahteval – sam, osebno,, javno – glasno in jasno !!
    Na enem zadnjih večjih shodov ex ZK V LJ, V DVORANI UNION !! ” PREŠVERCAL ” SEM SE MEDNJE !!
    Ex ZK M. Kučan, pa velikobesedna Sonja Lokar, pa tam navzoči običajni in “tajni” miličniki-policisti !!
    So bili zelo besni – ob moji glasni zahtevi !
    Niso bili za samostojno Slovenijo – za k o n f e d e r a c i j o !! so bili !!
    … Tajni Uradni list ukiniti, vse vrste policije – pod strog nadzor Parlamenta !!
    Polovica jih je tulila name : ” tiho bodi” !!
    Polovica pa : “prav ima!!”
    Vroče je bilo – komaj. sem odnesel celo kožo !!

    Ti ex redni in ” tajni” ex kp, zk “policaji, ex sistemčki itd. ) – še zdaj – blokirajo, bremzajo !!
    Hočejo nazaj v svoj ex KP, ZK komunistično stalinistični, kvazi-socialistični “raj” ?!
    Dr. Bučar je bil ex KP VOS (?Knoj) – le “slaba vest” je bila, ni bil neobremenjn osamosvojitelj !!
    Enako Niko Kavčič :
    tudi on se je silil povezati ex KP MAČEK ” vzporedno ekonomijo ” z osamosvojitvijo !
    Neverjetno – berite, N. Kavčič Pot v osamosvojitev !
    Teh ex tajne službe je bilo tedaj 1988-1991 veliko !? In jih je še zdal ?

    Pravi osamosvojitelji so bili le J. Janša, Tone Krkovič, TO ljudje itd.
    OSTALI : KACIN, dr. Bučar, ex komunisti – so bili ? Bolj ? Vprašljivi sopotniki !?
    Pomembna Bavčar, prizadevni dr. Rupel itd. Pa so – vprašaj !?

    Jaz sem bil vedno. – neboječ !!
    Šel sem mednje – med ex KP, ZK – povedal !! In preživel ! Tak sem še zdaj !! L..r. JANEZ. KOMENDA

    P.s. A dela je še veliko: OSVOBODIMO SLOVENIJO OD EX KP, ZK POKOMUNISTOV !!
    Preberite moje ostale zapise o “ABORTIVNEM LOBIJU” ITD.

 • Janez

  Aha !!
  Sem se že spomnil !!
  Ex direktor Dela iMitja Meršol n bogvedi kaj še vse – je bil tisti dopisni Dela iz Londona !!
  Ki je hkrati – “skrbel ” tudi za Slovence v G B !!
  Zanje je skrbel tako – je bil hkrati tudi – dopisnik iz Londona !
  Dopisnik tudi ex KP, ZK tajnim službam v LJ ! Tem je pisal o Slovencih v Angliji !!
  O čem pa je pisal ex tov. zdaj g. Meršol ? Ja pisal je ? Kaj počnejo Slovenci v Angliki !! L.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. TAKO SO OČITNO ??
  EX KP, ZK “BONVIVANI” “SKRBELI” ZA SVOJO EX “DOMOVINO , EX KARDELJ, TITO ZK SFRJ ” !!

 • Olga

  Sodelovanje z zamejstvom je tej vladi rabota s figo v žepu. Saj vemo, da so za njih tam le domobranci, izdajalci… Njihovi so pošiljali morilce nad te ljudi. Edino kar jim je prišlo prav, je bil denar od ljudi, ki so morali s trebuhom za kruhom in so pošiljali denar od tam domačim. Večino so ga tako pobrali… Kdor ni z nami, je proti nam???!!!

 • Nata

  Ja………..saj zaposlenih imajo dovolj………..koliko jih je pa res sposobnih – in delajo ?

 • Poštenje velja

  V deželi izdajalcev in levakov je tako vse bz!
  Naj čimprej crkne ta podalpska vukojebina

 • piko8

  Izdajalci in morivci Slovenskega naroda s kućanom na čelu delajo vse, da bi Slovenci čimprej izumrli!!!

 • pokvarjeniSvet

  Izdajalcem na oblasti je VEDNO bilo vseeno za Slovenijo, nevem zakaj se toliko čudite in ste presenečeni.

  Boljše imeti neposredno javno demokracijo kot pa samo 1 dan izdajalca na oblasti oz na vplivnih odločujočih položajih

 • tramal

  Ta vlada ni vlada ,temveč udba in ta vlada ne vlada temveč samo krade in uničuje slovenijo.S tem mislim samo komuniste.

 • Novakec1

  Ta vlada še za sloovce doma (razen izbrancev) ne poskrbi kaj šele za tiste v tujini, jih še dodatno skuša ožet preko davkov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!