Alarmantno: V Sloveniji že 2 smrtna primera in kar 31 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno že 414 primerov!

Slika je simbolična (Foto: STA)

Umrla je že druga oseba, okužena z novim koronavirusom, je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je izvedela STA, je danes umrla 90-letna oskrbovanka doma starejših v Metliki, ki je imela več pridruženih bolezni. Tudi vzrok za smrt naj ne bi bila okužba s koronavirusom. Po najnovejših podatkih NIJZ, je bilo v Sloveniji od včeraj na danes odkritih kar 31 novih okužb z novim koronavirusom, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 414. Do nedelje ob 14. je bilo opravljenih skupno 13.098 testiranj oz. 936 novih testiranj od včerajšnjega poročanja. Največ okuženih prihaja iz osrednjeslovenske regije, sledita savinjska regija in jugovzhodna Slovenija. V najbolj rizični starostni skupini starejših od 60 let je okuženih že 96 oseb. Zaradi COVID-19 je trenutno v Sloveniji hospitaliziranih 55 oseb, od tega 10 na intenzivni negi.

Po najnovejših podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo do nedelje 22. marca ob 14. uri v Sloveniji zabeleženih skupno 414 okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, kar je 31 več kot v primerjavi s soboto.

Testiranih je bilo skupno 13.098 oseb, od sobote pa je bilo izvedenih 936 novih testov.

V najbolj rizični starostni skupini 96 okuženih
Danes do 10. ure je bilo na NIJZ sporočeno 412 potrjenih primerov z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do sedaj, obolele osebe prihajajo iz naslednjih statističnih regij: 144 iz osrednjeslovenske, 73 iz savinjske, 57 iz juhovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Še šest obolelih je tujih državljanov.

Vir: NIJZ

96 okuženih oseb je iz najbolj rizične starostne skupine starejših od 60 let. Struktura okuženih po starostnih skupinah je sledeča:

Vir: NIJZ

Hospitaliziranih 55 oseb, od tega 10 na intenzivni negi
Po podatkih Ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi COVID-19 hospitaliziranih skupno 55 oseb. Od tega se na enotah intenzivne terapije trenutno zdravi 10 pacientov.

Rok Krajnc

 • Ivo

  Drugače pa…, ja psihoza narašča. In tako bo po mojem še nekaj tednov, vsekakor dlje, kot na Kitajskem. Smo preprosto premalo disciplinirani, se ne pustimo “dirigirati” , karanteno jemljemo le na pol resno. Virus, ki bi ga naj dobili preko uživanja netopirjevega mesa z neke od kitajskih tržnic se pa nezadržno širi in se bo še bolj….
  Kitajci so se izmotali iz tega kaosa mnogo hitreje, kot se bomo mi v Evropi in po svetu. Pa tudi cena tukaj je že mnogo višja. In medtem, ko mi še zdaleč nismo dosegli dna te panike, Kitajci že počasi zaganjajo proizvodnjo. Mi je še dolgo ne bomo. Kitajski model vsaj v tem smislu deluje mnogo bolje kakor naš zahodnjaški.

  Neverjetno, kako ogromen učinek ima nek slučajni drobni trenutek odločitve nekoga tam daleč na Kitajskem na vse nas, na celoten svet. – Nekdo, nek Kitajec na primer, se je lepega novemberskega popoldneva odločil, da bo pogledal v eno bližnjih votlin. Tam je ujel in nato na tržnici prodal in nato nekdo drug pojedel okuženega netopirja. Ta kitajski “gurman” nam nato “podari” tale korona virus. Najprej je zgodba znana….
  Nek preblisk, nek slučaj, nek trenutek…, in pride do razpada sistema, do razpada sveta. Ne potrebujemo nobene vojne. Dovolj je en sam lovec na netopirje.

  • Ivan Ivanovič

   Ivo, a ti to verjameš? Kitajci namreč ne verjamejo v netopirja. Nekateri recimo mislijo, da je vzrok morda v vojaških atletskih igrah, ki se jih je udeležilo čez 100 držav. Te igre so bile v Wuhanu tik pred izbruhomkoronavirusa.

   • Ivo

    Hojjj Ivan, saj je vseeno, kako je bilo, netopir ali kaj drugega, konec koncev… Želel sem povedati, da se ne zavedamo efekta zamaha metuljevega krila tam nekje…., ki na drugem koncu povzroči orkan.

    • Ivan Ivanovič

     Morda pa gre za insceniran orkan. Neka italijanska zasebna RTV (Radio Radio TV) je na primer ugotovila, da so Američani koncem lanskega leta nek svoj laboratorij za preučevanje infekcijskih bolezni preselili iz Kaira na Sicilijo. Sicer so dodali, da to ne pomeni, da je to v povezavi z izbruhom koronavirusom, a so rekli, da tudi ne pomeni, da ni.

     • Ivo

      Teorije zarote bodo sedaj dobila krila (brez Red Bulla)

     • Ivan Ivanovič

      Teorije so se že vikokrat izkazale za točne.

 • Ivo

  …sedim in razmišljam…
  …npr…: Kuga v 14. stoletju v Evropi – takratna elita je zajahala konje, posedla v kočije in čas kuge preživela na izoliranih ograjenih posestvih, raja po mestih in vaseh je crkovala, …medtem ko so takratni aristokrati, poskriti po svojih hacijendah in vikendih tuhtali, kako bi lahko na račun bede še več nagrabili in imeli namesto 10 kg 20 kg zlata…. Boccacco to lepo opisuje v svoji pripovedi. …jppp, princip bank, posojil, obresti, oderuštva se je iz takratnih zametkov razbohotil do današnjega principa borz in vrednostnih papirjev…

  In danes, morda kakšna razlika? Ne.
  Korona v 21. stoletju. …npr v NY v zadnjih dneh najbolj služijo zasebna letalska prevozniška podjetja, ki prevažajo današnjo elito na izolirane zasebne otoke na Karibe etc, na elitistična izolirana območja po Ameriki in celem svetu. Tam pijuckajo koktejle, se čohajo po jajcih in tuhtajo po principu vojnega dobičkarstva, kako bi sedaj lahko in kje še več in še hitreje prigrabili in iz svojih npr 38.000.000.000 € (38 milijard) naredili npr 71.000.000.000 € Pa čeprav imajo še vedno samo en želodec in že s temi 38 milijardami niso vedeli, kako bi jih porabili. Edina razlika bo, da bo pot posuta z novimi trupli… Lakomnost, grabežljivost, pohlep, …
  In kdo je takšno funkcioniranje družbe podpiral v 14. stoletju oz kdo jo danes v 21. stoletju? Politika, vlade, režimi – levi in desni, rdeči in črni… , ministri, kanclerji, predsedniki, …, beri klovni, ki jih je s svojimi donacijami in denarnimi prispevki izvrgla na površje in na ta formalno vodeča mesta ravno prej omenjena elita grabežljivcev in lakomnikov…

  In jaz bi naj šel voliti to golazen na naslednje volitve? Zakaj? A da izberem, kdo me bo v glavo jebal: levi ali desni? A zato, da se bo lokalna pogoltna elita lahko po jajcih čohala in tuhtala, kje in kdaj me bodo še bolj nategnili.
  Ne hvala, grem raje na sprehod….

  • Kapodistrias

   Tipična miselnost vsegliharskega Slovenca, zato pa smo, kjer smo.

   • Ivo

    No…, tipična izjava politično zaslepljenega idiota

  • Ivan Ivanovič

   Ivo, delnice na ameriških borzah so strmoglavile. Kdo sedaj pokupuje ameriška podjetja? 3x lahko ugibaš.

   • Ivo

    thja…, po mojem jih bodo pokupili Kitajci haa-haa-haaa, imajo polne trezorje zlata in ameriških zelencev. Še vsak imperij do sedaj v zgodovini je propadel, tudi pogoltni preko trupel zgrajen kapitalizem bo slej kot prej. Sploh pa, vse skupaj, s Kitajsko sedaj…, pa tem koronavirusom, … etc je produkt pogoltnosti naše “visoko razvite” in “napredne” družbe.

    • Ivan Ivanovič

     Mogoče je vse dogovorjeno. Zahodna globoka naddržava se je dogovorila s Kitajci za nov svetovni red po vzoru Kitajske. Epidemija je ravno pravi instrument za odpravo demokracije. Kitajska bo v desetletju ali dveh postala vodilna sila sveta. Amerika in Evropa sta passe.

  • pupa

   Zakaj pa ne na volitvah kandidirate taki kot ti in bi s svojimi pogledi spreminjali politiko in svet na “boljše”, če so aktualni politi slabi. Nikjer ni nobenega zagotovila da nišel na otoke skupaj s petičneži tudi virus. ŽIVI PA VIDELI.

 • bojan

  Mene zanima kaj pa ozdravitve ???

  Zakaj ni podatka da se je kdo ozdravu??

  Poročajo da se virus preboli v 14 dneh če za človeka ni smrten…

  Pri nas jih je 414 bolanih , zgleda za zmeraj al kako ???

  v dobrem mescu še nobene ozdravitve …. dejte no mal o tem poročat al pa je skrivnost …

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ukrepi za enkrat delujejo. Krivulja ne narašča eksponentno, ampak bolj linearno. To je dobro v primerjavi z ostalimi. Dajmo ljudje, zdržimo!

  • bojan

   lahko bi povedal kako dolgo … 414 mamo bolanih niti en se ni pozdravu ? Na kitajskem so se pozdravili vsi, pa v italiji tud nekateri, že v 14 dneh … kako da pri nas še nobeden

   Statistika se vodi samo za obolele ali umrle za ozdravljene pa ne….

   Znano je že da oseba ki virus preboli v 14 dneh ne bo umrla in se pozdravi

   se mi je zdel da potem vse tiho je bilo … to je že jasni pokazatelj da se nekaj ljudem laže

   • Capi

    4.marec je bil prvi potrjen primer, tako da je ravno 18 dni od tega. Od začetka ko se pojavijo simptomi traja cca 14 dni, lahko manj ali več…..Bomo videli kako bodo poročali naprej. Lahko da so ti prvi ravno kritični, pa še ni podatka o ozdravitvi.

   • Darko Golob

    Mislim, da je motorist iz Maroka ozdravel.

    • Ivan Ivanovič

     Onadva iz Slovenjgradca, ki sta bila na križarki, sta tudi ozdravela, a jih ne omenjajo. So ju všteli med japonske ozdravele?

   • Liberalec

    Danes so enega odpustili z intenzive. Je ozdravel.

  • Steve

   res je, oblikuje se vzorec povprečno 40 okužb dnevno. počakajmo še 14 dni.

 • skorpijon93

  Slovenija, Slovenci zgledujte se po Češki, živela višegrajska skupina

 • gorjanc

  Če pogledamo krivuljo NIJZ,je po rahlem zmanjševanjem naraščanja pred nekaj dnevi ,spet v VZPONU, ki se ga razlagam z adaptacijo na ukrepe ,ah saj še ni NIČ in
  NAKUPOVALNO MRZLICO PRED DNEVI ,kjer so boli ljudje v gneči v tesnem kontaktu tudi z že obolelimi posamezniki brez bolezenskih znakov ( TI SO NAJBOLJ NEVARNI !!!!!)

  bojan , eden ali dva če se ne motim sta že v domači oskrbi -A MORAJO BITI SVOJCI ZELO PREVIDNI ,KER TA VIRUS JE NOV IN ŠE NE POZNANO VSEH NJEGOVIH “FINT”
  V MAILONLINE (anglija) vem prebral, da so se TRIJE doktorji okužili v ISTI bolnišnici in da so na VENTILATORJIH ( and not in a good way )
  Tudi mladi so lahko žrtve in če preživijo imajo lahko zelo poškodovana pljuča !!!!!

  • bojan

   virus je res nov … no v tem delu da še nihče ni pozdravu pa težko vrjamem, ker po poročanju iz kitajske so se nekateri izvlekli že v 14 dneh … pr nas pa so očitno trajno bolani al kako

   vsaj 10-15 , tistih taprvih bi jih moralo biti že popolnoma zdravih

   • Ivan Ivanovič

    Bojan, zdaj smo v začetnem stadiju koronahisterije. Sicer pa je v vsaki vojni prva žrtev resnica. V Italiji zavajajo tako, da ni res. Vsak, ki umre, je to od koronavirusa, tudi če sploh ni bil testiran. Koliko je obolelih nihče ne ve, ker ne testirajo vseh obolelih. Ulomek med neralnim (prevelikim) številom umrlih in nerealnim (premajhnim) številom obolelih, da seveda nerealno visok odstotek mrtvih. To je jasno in glasno povedal tudi nek italijanski zdravnik, a mediji to raje zamolčijo. Nevarnost mora biti kar se da preteča, sicer bi bili izredni ukrepi morda celo spoznani za pretirane.

 • gorjanc

  Bojan Pri mladih je okoli 3 tedne ( če težje zbolijo ) ,mi Tastari ,pa če prežimo okoli 6 tednov z posledicami

  • bojan

   vem da rabijo starejši več ampak vseeno … več kot mesec dni je od prvih primerov

   iz kitajske berem da se je veliko sarejših pozdravilo še prej kot v 14 dneh

   pr nas bi jih moralo bit vsaj minimalno 5 pozdravljenih

   • Ivan Ivanovič

    Mogoče nastopamo v filmu. Scenarij in režija pa sta v rokah drugih. Mi smo zgolj statisti.

 • Indiana Jones

  Po ljubljani se širi virus, Jankovič pa pravi da razkuževanja ulic in mesta (tako kot delajo na obali) je brezvezno in da ne pomaga. Pa še to: Če bi bil kanal 0 zgrajen in potres 100km višje???

 • RATATA

  “Virus ukinil gripo in druge viroze, angine in pljučnice” bi tudi lahko bil naslov.

  • Kapodistrias

   No, vsaj računalniških virusov se nihče več ne boji.

   • RATATA

    Niti salmonele

  • Ivan Ivanovič

   Ukinil je tudi smrti od starosti. Vsaj v Italiji je tako. Vsakdo, ki umre, je od virusa.

 • Olga101

  Upoštevajmo navodila! Boljša preventiva kot kurativa ali celo smrt!

  • Ivan Ivanovič

   Virusna preventiva bo spravila gospodarstvo v kurativo. Kaj bo huje, ali korona ali gospodarska kriza, bomo še videli.

 • totex39

  Ljudje so še vedno neresni, tudi zaradi tega, ker levičarska kompanija še vedno sovražno deluje proti vladi, namesto, da bi s skupnimi močmi premagali zajeziti virus, so še vedno nasprotno nastrojeni.

 • Antonius

  Kar nekaj je cepcev, ki resni postanejo šele, ko zbolijo ali jim Bog ne daj kdo najbližjih celo umre.
  Jaz se pridno kratkočasim doma v karanteni, da kdo zaradi mojega nespametnega ravnanja ne bi zbolel ali z menoj vred v letih celo umrl.
  Neodgovorno ravnanje posameznikov bo gospodarstvu naredilo še večjo škodo in kar nekaj več jih bo zaradi tega ob zaposlitev in službo.
  Računati moram, da bo karantena trajala še kar nekaj tednov po zadnjem odkritem bolniku.

 • rubec

  Ah, saj je samo ena gripa. Pa janša tudi ne bo nikoli več predsednik, pa če se desnaki pred lekarno postaute.

 • šmentanamuha
  • Ivan Ivanovič

   To je propaganda, ne informativni video. Smo vojni. Problem je, ker še ne vemo s kom.

 • lena

  In druga smrtna zrtev v Sloveniji

  • Ivan Ivanovič

   Kaj pa, če je devetdesetletnica umrla od starosti?

   • von Auersperg

    Kaj pa če ni?

    • Ivan Ivanovič

     Če nam govorijo o smrtonosnem virusu, potem bi morali umreti vsi, ki pridejo z njim v stik. Umirajo pa samo starostniki.

     • Someone

      Besedo ”smrtonosen” mu dodali mediji (vsi po vrsti), da bi imeli večjo branost. In to ne pomeni da je smrtnost 100%. Smrtnost je okoli 12%, kar je še vedno zelo veliko. Najbolj rizična skupina pa so starejši, saj ta virus napade predvsem dihalno pot… s katero imaš ponavadi že težave samo od starosti. In zgoraj omenjenih 12% je glede na vse okužene, če pa gledamo po ljudeh, starejših od 60 let, je pa tudi 70-80% smrtnost… kar pomeni, da mlajši v veliki meri prebolijo virus brez hudih težav. Se pa zgodi tudi kakšna komplikacija in zato umre kdo ki je še mlad; to nažalost ne sme biti presenečenje.

     • Ivan Ivanovič

      Kje si pa dobil podatek o 12% smrtnosti? Uradni podatki WHO za danes so naslednji:
      292.000 okuženih (testiranih), nekaj manj kot 13.000 mrtvih. To da 4% umrljivost. Ker pa niso zajeti vsi okuženi, ki naj bi bjih bilo 5x več od testiranih, je umrljivost v resnici še ca 5x nižja, to je manj kot 1%.

     • Someone

      Gledam na closed-cases; razmerje ozdravelih/umrlih. Je pa res verjetno še manj, zaradi tega ker predvsem lažje prizadeti sploh niso testirani. Če greš na worldometers, lahko vidiš razmerje na katerega se sklicujem

     • Someone

      Gledam glede na closed-cases: število ozdravljenih / število mrtvih. To da bolj realen podatek. Številke so pa z worldometer – coronavirus.

   • lokec

    Nihče ne umre od starosti. Vsak umre zaradi bolezni ali poškodbe. Res pa je, da starejši človek veliko pogosteje zboli, zato umre. Verjemi mi.

    • Ivan Ivanovič

     Po tvoje še nihče ni umrl od starosti?! Khm …

    • pupa

     Verjamem, da umrejo ljudje tudi in zgolj od same starosti enostavno en vitalni organ lahko v trenutku odpove in nastopi konec.

 • pajot

  Bistveno pri vsej stvari je število umrlih.
  Mi imamo,hvala Bogu,zaenkrat samo dva.
  Upam,da se okuženi izmažejo.

 • Darko Golob

  Kar mene volj skrbi je razmerje med testiranimi in okuženimi, ki se že kar nekaj suče dni okrog 31. Torej bi več testiranih verjetno imeli tudi več okuženih. Je pa vsaj smrtnost manj kot pol procenta.

  • bojan

   to je pokazatelj da je nekaj zlagano

   • macon

    Če bomo šli po italijanski poti, bomo imeli tukaj v dveh tednih okoli 20-30 mrtvih na dan.

    Upam, da ne.

  • Ivan Ivanovič

   S testom ugotovljeni pozitivni, niso vsi, ki so oboleli. Pravijo, da je treba identificirane “koronarce” pomnožiti najmanj s 5. Smrtnost je torej še bistveno nižja.

  • von Auersperg

   To je šele začetek, ne delajte iz tega končne slike.

  • pupa

   Če primerjam razmerje testirani 13 098 od tega 414 okuženih, po teh podatih bi lahko bilo okuženih približno 3% populacije čeprav verjamem da jih je precej manj, ker tisti, ki nimamo nobenih težav ne iščemo testiranje.

 • Ivan Ivanovič

  Umrla je oseba 90 let stara.
  To je virus, ki pobira starostnike.

  • macon

   Iz dveh umrlih ne moreš delati sklepov. Bojda tudi mlade, vendar starih in moških višji %.

   • Ivan Ivanovič

    Iz nekaj tisoč umrlih pa že lahko narediš kak sklep. Povprečna starost umrlih v Italiji je ca 80 let.

    • macon

     Ja, nekaj je sigurno na tem. Vsaj zaenkrat.

  • Rožle

   A ti ni to logično. Strejši enostavno ne zdržijo takega pritiska kot mladi, ko
   so še v dobri fizični kondiciji … med drugim tudi kakšen starešji preboli koronavirus.
   Enako se dogaja pri gripi .. večina smrtnih primerov je prav pri starejših ..

 • bojan

  90 letna … ja madona ne moreš vrjet … že naravno je bila za odhod … zanimajo me konkretni dokazi … sumim da je umrla od starosti …. koronavirus pa je imela obešen vrjetno ker ni imela nobenega sorodnika … kar pride za širjenje panike še kako prav

 • All Bot

  Zgleda, da so mešani deli Slovenije bolj ispostavljeni Kitajskemu Aidsu kot autohtoni Slovenski. Kar naj ostane tako.