fbpx

Ugrabitev koroških dečkov ni odnesla stolčka ministrici Anji Kopač Mrak

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Ministrici Anji Kopač Mrak po več kot trinajstih urah razprave v DZ ni bila izglasovana nezaupnica. Interpelacijo je vložila SDS zaradi afere koroških dečkov, ki jih je CSD nezakonito odvzel starim staršem, potem ko je njun oče umoril njuno mamo. V SDS ministrici očitajo tudi prikrivanje strokovnih napak centrov za socialno delo in vpletanje politike v stroko.

Ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sta podprli le koalicijski SMC in SD, kar pa je bilo dovolj za to, da nezaupnica ni bila izglasovana. Z bližanjem konca razprave pa so bili vse ostrejši toni tudi med koalicijskimi partnerji, saj je DeSUS interpelacijo podprl.

Interpelacijo je na koncu podprlo 43 poslancev, proti jih je bilo 38. Za uspeh interpelacije je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov.

SDS je interpelacijo vložil le s podpisi svojih poslancev. Podporo so napovedali v Novi Sloveniji  in stranki DeSUS, kar je predsednik vlade Miro Cerar označil kot kravjo kupčijo in poskus destabilizacije političnega prostora. Interpelacijo je podprla tudi Združena levica.

Suzana Lep Šimenko iz SDS je na predstavitvi poudarila, da pri interpelaciji ne gre za politično zlorabo žalostne zgodbe otrok, kot so jim očitali nekateri, temveč za korektiv številnim nepravilnostim, ki so se zgodile med odvzemom otrok, med drugim tudi političnim postopanjem same ministrice, ki je hotela prikriti številne strokovne napake.

“Pri odvzemu vnukov je prišlo do številnih nepravilnosti. Sporen je bil način odvzema, saj življenje in zdravje ni bilo ogroženo. Morilcu matere ni bila odvzeta roditeljska pravica, celo sodeloval je kot stranka v postopku. CSD Slovenj Gradec je ravnal nezakonito, ker vloge za rejništvo starih staršev ni poslal v obravnavo. (…) Otrokoma ni bil dodeljen skrbnik, ki bi moral biti njun sorodnik, socialna inšpekcija je nadzor opravila zgolj na podlagi dokumentov, ne da bi se pogovorili z nasprotno stranjo,” je na interpelaciji povedala Lep Šimenkova.

Anja Kopač Mrak odgovarja zelo splošno
Naslednja je govorila ministrica Anja Kopač Mrak, ki je pojasnila svoj pisni odgovor. Zatrdila je, da ne bo govorila o specifičnem primeru, saj se ji to ne zdi primerno. Pri tem je zvrnila svojo odgovornost v primeru na nadzorne institucije in centre za socialno delo. Specifičnih očitkov, ki se ne tičejo zasebnosti otrok in ostalih vpletenih, ni naslovila. V zameno pa je ponudila nekatere rešitve: reorganizacijo centrov za socialno delo, s čimer je verjetno ponudila odgovor predsedniku vlade Miru Cerarju, ki je v komentarjih pred interpelacijo večkrat povedal, da od nje pričakuje spremembe na tem področju – v nasprotnem primeru bi ponovno razmislil o njegovi podpori ministrici.

Anja Kopač Mrak (foto: STA).

Anja Kopač Mrak (foto: STA)

Jože Tanko: Ministrica zlorablja institut interpelacije
Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko se je odzval na splošno predstavitev ministrice, saj le-ta ni odgovorila na očitke, ki so navedeni v interpelaciji. “Če ena profesorica iz področja, ki ga pokriva, ne ve, kaj je interpelacija, potem je nekaj hudo narobe. Kako naj nam potem razlaga o tem, da je vse potekalo pravilno,” se je vprašal Tanko in pri tem predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu predlagal, naj ponudi ministrici dodatnih 30 minut, da odgovori na očitke. Brglez je njegov predlog nemudoma zavrnil, in sicer brez obrazložitve.

Iva Dimic: Ministrici so spodleteli številni projekti
Sledila je predstavitev mnenj poslanskih skupin. Prva je spregovorila Iva Dimic iz Nsi, ki je podporo interpelaciji utemeljila s številnimi spodletelimi projekti ministrice. Med drugimi je govorila o vrednotnicah, ki so prinesle več škode kot koristi, ni pa pozabila omeniti ideologije spola, ki naj bi jo ministrica, po njenem mnenju, želela avtoritarno uveljaviti s spornim družinskim zakonikom.

SMC: Pričakujemo rezultate!
Predstavnica SMC je na predstavitvi mnenja povedala, da bo njihova poslanska skupina interpelacijo soglasno zavrnila, saj ne verjamejo, da je ministrica storila karkoli narobe. Pomemben razlog za njihovo podporo ministrici, ki prihaja iz koalicijske SD, je tudi zagotavljanje politične stabilnosti. V primeru njihove podpore interpelaciji bi se lahko zgodilo, da bi SD odrekla sodelovanje SMC, to pa bi ogrozilo delo vlade. Mnenje poslanske skupine je podobno mnenju predsednika stranke Mira Cerarja – tudi v delu, v katerem od ministrice pričakujejo številne ukrepe za izboljšavo področja in nato v prihodnosti tudi predstavitev rezultatov njenega dela.

DeSUS: Želimo presekati politikantstvo samo ene stranke
Mnenje poslanske skupine DeSUS je predstavil Franc Jurša, ki je že na začetku dejal, da se niso premislili in bodo interpelacijo podprli, saj se s politiko ministrstva, ki ga vodi ministrica Kopač Mrakova, ne strinjajo. Dejal je, da imajo sicer podobne poglede kot stranka SD, vendar problem tiči v podrobnostih. Za interpelacijo so se odločili zaradi družinskega zakonika, saj je bil dogovor v koalicijski pogodbi drugačen. Kot pravijo v stranki DeSUS, že desetletje čakajo na zakon o dolgotrajni oskrbi, za kar “ministrica ni imela posluha”, čeprav so jo na to “resno in odgovorno opozarjali”. Prav tako pričakujejo reformo trga dela, ki je odgovor na vsa socialna vprašanja.

Jurša je še opozoril, da ministrstvo za delo in družino že skoraj desetletje obvladuje ena sama politična stranka, kar ni dobro za državo. Enako je pri kadrovanjih v svete v domove za starejše. Želimo presekati politikantstvo samo ene stranke,” je dejal.

V SD se interpelacije ne bojijo
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da predlagatelji in podporniki interpelacije bolj kot argumente ponujajo čustvene manipulacije, ki se hranijo z grobo izrabo družinske tragedije, katere žrtvi sta dva mladoletna dečka. Po njegovem glede tega primera še vedno tečejo pravni postopki, zato meni, da imamo za to sodišča. Ker so v SD prepričani, da ministrica dela dobro, se interpelacije niso bali.

Proti ministrici tudi v ZL
Interpelacijo so podprli tudi v poslanski skupini Združene levice, kjer so opozorili na nezadostno, površno in klavrno delo ministrstva. Pri tem so izpostavili, da ministrica ni ustrezno uredila pridobivanja socialne pomoči, ki je vračljiva, prav tako ni dvignila minimalne denarne pomoči in cenzusa za brezplačna šolska kosila za otroke, ki živijo v revščini.

Na delo ministrice se je odzvala Suzana Lep Šimenko, ki je ovrgla trditve ministrice Kopač Mrakove, da mnoge rešitve s področja družinske zakonodaje niso bile uveljavljene zaradi referendumov. Lep Šimenkova je Kopač Mrakovi očitala, da se zgolj izgovarja, saj bi lahko zakonske spremembe uveljavila brez spornih segmentov zakona (redefinicije družine), glede katerih že dvakrat ni bilo širšega družbenega soglasja.

O tem, da ministrica izrablja svoj dragoceni čas na delovnem mestu za uveljavljanje homoseksualne agende, je spregovoril tudi poslanec Marijan Pojbič. Kot dokaz, da je to res, je navedel, da je društvo Legebitra, ki združuje manjše število homoseksualnih aktivistov, s strani države prejelo že več kot milijon evrov in samo v tem letu več kot 350 tisoč evrov. Največ denarja v zgodovini naj bi društvo prejelo ravno v času vlade Mira Cerarja.

 

Ž. K., N. K.

Save