Ali vlada Mira Cerarja poskuša izbrisati spomin na domoljuba in osamosvojitelja dr. Jožeta Pučnika?

Jože Pučnik (foto: Twitter).

Pojavljajo se špekulacije, da se je družba, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, uradno preimenovala v Fraport Slovenija. Ali namerava vlada Mira Cerarja res podati soglasje k preimenovanju Letališča Jožeta Pučnika? Ob tem se poraja vprašanje, kdaj in kdo je na Vlado RS naslovil prošnjo za soglasje k preimenovanju Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana in zakaj javnost o tem ni bila obveščena?

Ob tem velja spomniti, da je Vlada Republike Slovenije s sklepom junija 2007 določila ime osrednjega slovenskega letališča v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana zaradi pomena, da se njegova izredna zgodovinska vloga ohrani v državljanskem in nacionalnem spominu tudi tako, da se po njem poimenuje pomemben objekt državnega pomena.

Dr. Jože Pučnik je imel eno najpomembnejših vlog v času slovenskega osamosvajanja. Kot predsednik Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je leta 1990 zmagala na volitvah, si je aktivno prizadeval za izvedbo vseh potrebnih korakov, ki so na koncu pripeljali do osamosvojitve leta 1991. (foto: Muzej novejše zgodovine).

Dolga in zahtevna pot velikega domoljuba, osamosvojitelja in državnika
Dr. Jože Pučnik je bil zaradi kritičnega pisanja o takratnem političnem sistemu v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja dvakrat zaprt, nato pa je odšel v Nemčijo, kjer je diplomiral in nato še doktoriral.

V času demokratičnega vrenja v nekdanji SFRJ se je vrnil v Slovenijo in aktivno sodeloval pri slovenskem osamosvajanju. Bil je eden od piscev znamenite 57. številke Nove revije, v kateri so slovenski intelektualci zahtevali demokracijo. Postal je predsednik Demosa, ki je izpeljal proces slovenske osamosvojitve.

V letih od 1989 do 1993 je bil dr. Pučnik predsednik SDSS (danes SDS). Leta 1990 je bil kandidat Demosa na volitvah za predsednika republike. Leta 1992 je bil podpredsednik Vlade RS, na volitvah 1992 pa izvoljen za poslanca DZ. Leta 1997 se je umaknil iz aktivne politike in ostal le še častni predsednik SDS. Umrl je 12. januarja 2003, v 71. letu starosti. Leta 2007 je vlada Janeza Janše po njem poimenovala ljubljansko letališče na Brniku.

Poslanec SDS Danijel Krivec je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje v povezavi Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

V medijih sem danes zasledil, da se je družba, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, v Fraport Slovenija uradno preimenovala v sredo, 26. aprila.

Ob tem velja spomniti, da je Vlada Republike Slovenije s sklepom junija 2007 določila ime osrednjega slovenskega letališča v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana zaradi pomena, da se njegova izredna zgodovinska vloga ohrani v državljanskem in nacionalnem spominu tudi tako, da se po njem poimenuje pomemben objekt državnega pomena.

V povezavi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

  1. Ali je Vlada Republike Slovenije prejela kakšno prošnjo, da poda soglasje za preimenovanje osrednjega slovenskega letališča, Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana?
  2. Če je prejela kakšno prošnjo, prosim za podatek, kdaj in kdo jo je podal.
  3. Ali Vlada Republike Slovenije pripravlja sklep v zvezi s soglasjem oziroma ali ima namen sprejeti sklep o soglasju za preimenovanje osrednjega slovenskega letališča, Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana?

Jure Ferjan