fbpx

Američani nam očitajo sodne in administrativne zamude, zamude pri vračanju odvzetega premoženja …

Foto: epa

Poročilo zunanjega ministrstva ZDA Sloveniji znova očita sodne in administrativne zamude. V petek je ameriško zunanje ministrstvo objavilo poročilo o položaju človekovih pravic po svetu, kjer je svoje mesto našla tudi Slovenija. Navedene kritike so: sodni in administrativni zaostanki, porast pedofilije, pritiski na novinarje, zamude pri vračanju odvzetega premoženja … Ja, vse to je Slovenija pod Cerarjem.

State Department Sloveniji očita predvsem sodne in administrativne zaostanke, zamude pri vračanju odvzetega premoženja, pa tudi grožnje s tožbami novinarjem zaradi obrekovanja, ki ovirajo medijsko kritiko uradnikov in politikov. Prav tako trpijo standardi novinarske etike, ker je vse več gospodarskih pritiskov in nestandardnih oblik zaposlovanja. Za to, da bi obdržali delovno mesto, med novinarji prihaja do samocenzure. V poročilu je tudi napisano, da je zaradi številnih pritiskov na novinarje še posebno problematično novinarsko raziskovanje korupcije med lokalnimi uradniki.

Prav tako je skrb vzbujajoče, da sankcije za kršenje delavskih pravic niso učinkovite. Pri delavskih pravicah poročilo opozarja predvsem na zakonodajo, ki ne prepoveduje diskriminacije zaradi sindikalnega delovanja oziroma ne zahteva ponovne zaposlitve delavca, ki je bil zaradi tega odpuščen.

Poročilo navaja tudi primer Janeza Janše in Patrie, in sicer izpostavlja, da je ustavno sodišče razveljavilo njegovo obsodbo, primer pa vrnilo v ponovno sojenje. Sodišče je medtem ugotovilo, da je primer zastaral, višje sodišče pa je na koncu njegovo pritožbo novembra zavrnilo.

Porast pedofilije …
Poročilo navaja tudi to, da so lani v prvih šestih mesecih zabeležili kar 59 primerov spolnega nasilja nad osebami, mlajšimi od 15 let, skrb vzbujajoč pa naj bi bil tudi položaj Romov. Pri slednjih sicer korektno navajajo, da živijo v zgradbah, zgrajenih na črno, in v nezakonitih naseljih, zato je logično, da jim država ne more priskrbeti vode in elektrike.

Kdaj bo družina v Radencih prišla do odvzetega premoženja?
Poročilo pa navaja tudi primer iz Radencev, in sicer s področja vračanja zaplenjenega premoženja med ali po drugi svetovni vojni. Dodajajo, da v Radencih tesne vezi med lokalno upravno enoto in podjetjem Radenska že več kot 20 let preprečujejo družini, da bi ji vrnili njeno premoženje, poroča STA.

Marjanca Scheciher