Anarhisti v času napetih razmer rušijo slovensko članstvo v Natu

Foto: Polona Avanzo

Anarhistični socialni center z Metelkove [A] Infoshop meni, da ne bi smeli podpirati vojne. Prav tako ne podpirajo Ukrajincev, ki se borijo za svobodo in državo. Prepričani so, da tudi zveza Nato omogoča vojno in jo poganja, čeprav se Nato ne želi vmešavati v konflikt v Ukrajini. So proti članstvu Slovenije v zvezi Nato, ki pa nam dejansko zagotavlja pomoč v primeru vojnega stanja. “Začeli bomo z ogledom kratkega dokumentarnega filma o boju proti militarizmu in proti članstvu Slovenije v zvezi Nato. Nadaljevali pa z diskusijo o tem, kako tudi v ponovno eni novi normalnosti graditi odpor zoper vojno, orožje, nacionalizem in ostala orodja kapitalistične dominacije,” so dejali. Glede na razmere v svetu gre za izjemno nevarne pobude, ki bi v primeru ogroženosti države imele tragične posledice za državo.

Anarhistični socialni center z Metelkove [A] Infoshop je organiziral vsebinske petkove večere, kjer se pogovarjajo o resnih problematikah. Prejšnji teden so pozivali na odprto skupščino proti vojni  v Ukrajini, za katero menijo, da gre dejansko za vojno med velikimi sistemi kapitalistične prevlade. Po njihovih besedah sodeč, se Ukrajinci očitno ne bi smeli boriti za svojo svobodo. “Orožje, vojna industrija in vojaške zveze so problem, ne pa rešitev. Zato zavračamo oboroževanje in vse ostale oblike krepitve aparatov vojne,” so dejali.

Evropska unija z zaskrbljenostjo zre v rusko invazijo nad Ukrajino in se zaveda, kakšne gospodarske posledice bodo prinesle sankcije, o tem opozarjajo tudi v omenjenem socialnem centru. “Dva tedna po začetku invazije vojske Ruske federacije na Ukrajino, ki je sprožila vojno vse večjih razsežnosti, vse bolj jasno postaja, da bomo njene posledice čutili vsi in to še dolgo časa,” so opozorili.

Foto: epa

Medtem ko ekonomisti pravijo, da ni razlogov za paniko, pa jo sejejo med ljudmi levičarski anarhisti. Opozarjajo, da bo vojna vplivala na to, za kakšno ceno jemo, potujemo in se grejemo. “Toda ne glede na to, kako bo vojna vplivala na naša življenja, naša brezmejna solidarnost mora veljati vsem, ki trpijo posledice na vseh straneh frontnih črt,” pozivajo za solidarnost v težkih časih.

So proti vsaki vojni
Kot kaže, v socialnem centru ne podpirajo volje Ukrajincev, da obranijo svojo svobodo in državo. Menijo, da vsi tisti, ki povzdigujejo glasove proti vojni in vsem tistim, ki lastnih teles ne dajejo na razpolago vojnemu stroju ter prav zaradi svojega odpora tudi sami postajajo tarče represije. “Tako kot mi, vojne niso želeli, je niso iskali, a so postali njeni ujetniki in ujetnice,” so dejali.

Mrtvi ukrajinski otroci (Foto: Twitter)

Pravijo še, da je v ozračju vojne pomembno zgraditi čim širše družbeno nasprotovanje zoper vse tisto, kar jo omogoča in poganja. Podobnega mišljenja je bila tudi EU, ko je uvedla sankcije zoper Rusijo. Je pa zanimivo, da so v socialnem centru proti članstvu naše države v Natu, ki nam v času vojne zagotavlja varnost. Očitno bi se pobudniki tega v vojnem stanju borili z zastavicami miru. “Začeli bomo z ogledom kratkega dokumentarnega filma o boju proti militarizmu in proti članstvu Slovenije v zvezi Nato. Nadaljevali pa z diskusijo o tem, kako tudi v ponovno eni novi normalnosti graditi odpor zoper vojno, orožje, nacionalizem in ostala orodja kapitalistične dominacije,” so sklenili.

Sara Rančigaj