fbpx

Anja Kopač Mrak je objektivno odgovorna, zato mora odstopiti

Foto: STA

Poslanka največje opozicijske stranke SDS Suzana Lep Šimenko se je v svoji izjavi odzvala na odločitev Vrhovnega sodišča, ki je v primeru koroških dečkov odločilo, da so bile babice kršene ustavne pravice zaradi nezakonitega odvzema vnukov iz vrtca. 

Na samem začetku je poslanka opomnila, da je stranka SDS že z vložitvijo interpelacije v primeru odvzema koroških dečkov starima staršema opozorila na številne nepravilnosti.

CSD Velenje bi pred odvzemom potreboval dovoljenje za rejništvo
Sodba s strani Vrhovnega sodišča, ki navaja, da je bil odvzem koroških dečkov iz vrtca nezakonit in da so bile s tem kršene ustavne pravice babice, je prišla več kot štiri mesece po obravnavani interpelaciji. Center za socialno delo Velenje (CSD Velenje) je po ugotovitvah Vrhovnega sodišča prehitro odvzel vnuka starima staršema, saj bi pred tem morali počakati na dovoljenje za rejništvo s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: STA

Foto: STA

Suzana Lep Šimenko je opozorila, da je SDS ravno na to opozorila tudi v interpelaciji in poudarila, da ministrstvo v tem primeru ni odločilo v zakonitem roku, zato tudi dodelitev rejništva starim staršem ni bila dokončana na zakonit način, medtem ko je CSD Velenje ugrabil dečka iz vrtca in ju dal v rejništvu drugi družini.

Ta postopek je bil narejen prehitro, samovoljno in nezakonito in ne ozirajoče se na to, ali bo stara mama do rejništva upravičena ali ne. Za to okoliščino je ministrica vedela oziroma se je lahko z njo seznanila tudi iz medijev,” je povedala poslanka. 

(Novinarska konferenca poslanke SDS Suzane Lep Šimenko, na kateri je predstavila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak) Foto: STA

(Novinarska konferenca poslanke SDS Suzane Lep Šimenko, na kateri je predstavila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak) Foto: STA

Po besedah poslanke bi se morala do ugotovitve o nepravilnosti dokopati tudi socialna inšpekcija, ki pa svoje naloge v tem primeru ni opravila. “Ministrica Anja Kopač Mrak je v mesecu aprilu odločitev socialne inšpekcije in centra za socialno delo Velenje zagovarjala in za njo stala. Par dni kasneje je na to stran stopila tudi varuhinja, ki prav tako ni ugotovila nepravilnosti  v postopku CSD Velenje,” je izjavila Lep Šimenko. Podatek, da je interpelacijo ministrice podprlo kar 43 poslank in poslancev jasno kaže, da ministrica nima veliko podpore.

Na odstop direktorja CSD vplivala ugotovitev upravne inšpekcije
Šele ugotovitev upravne inšpekcije o tem, da bi moral CSD Velenje vlogo za rejništvo stare mame dati na ministrstvo, je zaradi objektivne odgovornosti vplivala na odstop direktorja CSD Slovenj Gradec Jurija Šumečnika. Julija letos pa je odstopila tudi direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik in sicer zaradi osebnih razlogov.

“Odločitev Vrhovnega sodišča potrjuje, da so bili razlogi in argumenti v interpelaciji pravi in da primer koroških dečkov, ki je le eden izmed primerov, kaže na nepravilnosti, ki se kažejo pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti”, je poudarila poslanka. 

Anja Kopač Mrak bi morala nujno odstopiti
SDS je po besedah poslanke Lep Šimenko pričakovala, da bo ministrica odstopila že sama pred obravnavano interpelacijo ali pa na dan interpelacije.

“Nenazadnje bi bilo prav, da odstopi sedaj po odločitvi Vrhovnega sodišča oziroma bi jo k odstopu moral pozvati predsednik vlade, ki je pred interpelacijo sam povedal, da je zaradi nepravilnosti v postopku mogoče najti določene vidike njene objektivne odgovornosti.” Zaradi odločitve Vrhovnega sodišča po njenih besedah o tem ni prav nobenega dvoma več.

Foto: STA

Foto: STA

V novembru sledi interpelacija celotne vlade
Na vprašanje, če v stranki razmišljajo o novi interpelaciji ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je za konec poslanka povedala, da je v mesecu novembru na agendi interpelacija celotne Cerarjeve vlade.

N. Ž.