fbpx

Anonimna prijava: Ali policijski sindikat v zameno za donacijo nudi nalepke, ki zagotovijo varnost pred policisti?

Predsednik policijskega sindikata Rok Cvetko (Foto: STA)

“Za boljšo prihodnost otrok,” je zapisano na nalepki, ki je bila priložena anonimni prijavi, ki smo jo prejeli na uredništvo. Prijavitelji anonimke so v pismu zapisali, da naj bi policija trkala na vrata in prosila za donacije, s katerimi naj bi izdajali pobarvanke in revije za otroke. V zameno naj bi vsak donator prejel nalepko s strani policijskega sindikata, ki pa si jo lahko prejemniki nalepijo na vetrobransko steklo ali avtomobil. “Nalepka kot varščina pred policijo? To je isto kot v Rusiji – pa se dogaja v Sloveniji,” je zapisano v anonimki. Na Policijski sindikat Slovenije smo že naslovili novinarska vprašanja, da preverimo če to res drži in če si lahko nekateri kupijo imuniteto z doniranjem denarja za publikacije otrokom. Na PSS so nam zagotovili, da omenjene nalepke nikakor niso in ne morejo biti garancija za varnost pred policisti. “Tega nihče z visoko integriteto tudi ne pričakuje, tako od občanov, kot od policistov,” so še dejali.

Prejeli smo anonimno prijavo, kjer prijavitelji trdijo, da policijski sindikat vsako leto potrka na njihova vrata za pomoč pri izdaji kakšnega gradiva in prosijo za denarna sredstva. V zameno naj bi donatorji sredstev prejeli nalepko za podporo policijskemu sindikatu, ki si jo nalepijo na vetrobransko steklo vozil. Kot trdijo, naj bi z nakupom nalepke šlo za nakup varnosti pred policisti. Predvidevamo, da želijo prijavitelji povedati, da tisti, ki ima nalepko, ga policist za kršitev ne bo preganjal, kar pa je vsekakor nezakonito, saj bi morali biti pred zakonom vsi enaki.

“Nalepka kot varščina pred policijo? To je isto kot v Rusiji – pa se dogaja v Sloveniji,” je bilo zapisano v anonimnem pismu, ki smo ga prejeli na uredništvo. V nadaljevanju je zapisano, da policijski sindikati in preplačani sindikalisti zbirajo denar za službo za pobarvanke in revije. “Sram me je, da bi moral v letu 2020 3-krat plačati, da me policaji ne bi lupili kot banane.” Kot pa je razvidno iz poslane nalepke pa se naj bi se sredstva zbirala “Za boljšo prihodnost otrok”.

Anonimna prijava o zbiranju sredstev s strani policijskega sindikata (Foto: Nova24TV)

Nekdanji notranji minister dr. Vinko Gorenak je bil v preteklosti že zelo kritičen do Policijskega sindikata Slovenije – PSS. Kot je v nadaljevanju obrazložil, gre za sindikat, kjer naj bi njegovo članstvo predstavljali bolj kot ne šefi v policiji, medtem ko naj bi v njem bilo le peščica terenskih policistov. V preteklosti pa je bil kritičen do njihove stavke, saj bi si terenski policisti zaslužiti višje plače, stavkali pa so po njegovem mnenju le šefi. “Čista sramota je ravnanje vodstva “šefovskega sindikata”. Njihovo članstvo predstavljajo zlasti policijski šefi, policistov je precej manj. Vso članstvo bi se moralo vprašati ali njihovo vodstvo z Rokom Cvetkom res predstavlja njihova stališča?”

PSS odgovarja, da gre za projekt, ki obstaja vse od leta 2007
Ker gre za resne obtožbe smo se odločili, da pri policijskem sindikatu preverimo, če navedene informacije držijo. Na PSS so nam odgovorili, da sodelujejo pri izdaji preventivnih publikacij s podjetjem IV Založba d.o.o. od leta 2007. “Vsa ta leta se trudimo in transparentno predstavljamo naše delovanje,” so nam pojasnili v odgovoru. Poudarjajo, da je namen omenjenih publikacij in vsebine, vzpodbuditi spremembe v obnašanju skupin in posameznikov in tako prispevati k prijaznejšim družbenim razmeram in večji varnosti predvsem najmlajših.

Publikacije, ki jih izdaja PSS so namenjene odgovornemu obnašanju posameznikov (Foto: IV Založba)

Pojasnili so, da so vse publikacije za otroke in mladostnike brezplačne, založniška dejavnost pa se v celoti financira s prodajo oglasnega prostora v posameznih brošurah. Prodajo oglasnega prostora tržijo pooblaščenci podjetja IV Založba in ne policisti ali člani PSS. “Gre za transparenten postopek s podpisom pogodbe in vse potrebne dokumentacije,” so še pojasnili. Če donator želi, mu IV Založba pošlje nalepko, po zagotovilu Mitje Tavčerja iz PSS pa nikakor niso in ne morejo biti garancija za varnost pred policisti. Prav tako ne razpolagajo s podatki, da bi koga zaradi te nalepke policisti obravnavali drugače. “Tega nihče z visoko integriteto tudi ne pričakuje, tako od občanov, kot od policistov.”

Sara Rančigaj